Του Λίνου Υφαντή,
Η είσοδος του Ζέρβα με δύο σημαίες στο Αγρίνιο το 1836 με “υπερήλικους ληστές και βοσκούς
Του Λίνου Υφαντή,
Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, το Αγρίνιο αποτέλεσε κέντρο αντικαποδιστριακών και αντιμοναρχικών εκδηλώσεων τη δεκαετία του 1830. Σε αυτές πρωτοστατούσαν δυσαρεστημένοι οπλαρχηγοί και πολεμιστές που διακρίθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 αλλά δεν τους επέλεξε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος στις στρατιωτικές δομές που δημιουργούσε ούτε αναγνώρισε την προσφορά τους με κάποιον άλλον τρόπο. Αμέσως μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1832 οι αντικαποδιστριακοί με αρχηγό τον σουλιώτη οπλαρχηγό Νικόλαο Ζέρβα αποτέλεσε ορμητήριο τους (δείτε εδώ: https://www.agrinionews.gr/to-agrinio-os-ormitirio-ton…/).
Το Αγρίνιο αποτέλεσε ξανά έδρα των δυσαρεστημένων οπλαρχηγών υπό την ηγεσία ξανά του Νικόλαου Ζέρβα το 1836. Αυτή τη φορά η εξέργεση στρέφονταν εναντιών της Γερμανικής Αντιβασιλείας του Όθωνα. Για την εξέγερση του 1836 στο Αγρίνιο παραθέτει με τη δική του οπτική ο Γερμανός επιστήμονας Von Dr. Karl Gustav Fiedler στο περιηγητικό έργο του Reise durch alle theile des königreiches Griechenland in auftrag der königl. griechischen regierung in den jahren 1834 bis 1837. Ο Fielder περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις προπαρασκευαστηκές ενέργειες του διοικητή του Αγρινίου που είχε τοποθετηθεί από τους Γερμανούς Αντιβασιλείς ο οποίος “ήταν όλη τη νύχτα στην πλατεία, φύλαγε το διοικητήριο και κρατούσε την τάξη στην πόλη.” Τότε ένας αρχηγός των ανταρτών, ο Νικόλας Ζέρβας, ήρθε από το Αγρίνιο με δύο σημαίες. (Βραχώρι) και κήρυξε γενική εξέγερση. Ο διοικητής επιχείρησε να κατευνάσει κάποιους δυσαρεστημένους (σ.σ. που προσπαθούσε να πάρει ο Ζέρβας και οι εξεργεμένοι με το μέρος του Ο λοχαγός Λάμπρο Κάντζος, ένας από τους πιο γενναίους Σουλιώτες που αποσπάστηκε εκεί κοντά, μπήκε με 40 ¨ελαφρά οπλισμένους άνδρες, όλοι αξιόπιστοι¨.
Ο Fielder αναφέρει επίσης ότι οι κάτοικοι είναι αμέτοχοι: “Το βράδυ έγινε γενική πορεία, αλλά κανένας από τους κατοίκους δεν εμφανίστηκε. Ο διοικητής ήταν εκεί όλη τη νύχτα¨. Ενδιαφέρον έχει η περιγραφή του Γερμανού για τα χαρακτηριστικά των στασιαστών για τους οποίους αναφέρει ότι μεταφέρθηκαν με δύο οχήματα άνδρες, κυρίως ηλικιωμένοι ληστές και βοσκοί, με επικεφαλής τον Νικόλαο Ζέρβας και Γεωργάκης Μαλώνης. Με επίσης γλαφυρό τρόπο περιγράφει και τους όρκους που έδωσαν οι συγκεντρωμένες στο Μεσολόγγι κυβερνητικές δυνάμεις σττον βασιλέα Όθωνα που θα αναλάμβανε επίσημα τη διακυβέρνηση της χώρας όταν ενηλικιώνονταν: “Ο διοικητής φώναξε τους αξιωματικούς κοντά του και τους είπε: Σύντροφοι! Έχουμε ήδη ορκιστεί πίστη στον βασιλιά, ορκιστείτε αλλά ειδικά σε μένα, το Μεσολόγγι θα υπερασπιστώ. Να αφήσουμε αυτό το μέρος θαμμένο στα ερείπια παρά να δώσουμε τη θέση στους επαναστάτες παραδίνω. Όλοι ορκίστηκαν με τα δικά τους σπίστη μέχρι θανάτου. Αυτή η πράξη έκανε βαθιά εντύπωση στους λίγους στρατιώτες που απέμειναν και ο καθένας πολέμησε σα να ήταν καταδικασμένος να πεθάνει.
Η αντικυβερνητική στάση του Ζέρβα δεν κράτησε πολύ και όπως ο Fielder καταγράφει οι αντάρτες απεχώρησαν τον Φλεβάρη του ίδιου χρόνου”
Με πληροφορίες από:
Reise durch alle theile des königreiches Griechenland in auftrag der königl. griechischen regierung in den jahren 1834 bis 1837. Von Dr. Karl Gustav Fiedler, v.1. Published: 1841. AuthorFiedler, Karl Gustav, 1791-1853
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO