Συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους των ΜΜΕ της Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, 24 Φεβρουαρίου, ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο, με τον Σπήλιο Λιβανό να προχωρά σε απολογισμό δράσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε κατά την τετραετή κοινοβουλευτική του θητεία.
«Θεωρώ ότι είναι χρέος των πολιτικών να λογοδοτούν στους πολίτες που τους έκαναν την τιμή να τους εμπιστευτούν, να τους ενημερώνουν διεξοδικά για τη δράση και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν, εντός αλλά και εκτός βουλής, προκειμένου να υπηρετήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα της χώρας αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας τους», σημείωσε ο κ. Λιβανός στην εισαγωγική του τοποθέτηση αιτιολογώντας το σκεπτικό της συνέντευξης,
Για την προσεχή εκλογική μάχη σημείωσε ο κ. Λιβανός: «Πλέον, βρισκόμαστε στην αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, κοντά στη λήξη της τετραετίας, όπως σταθερά επαναλάμβανε διαρκώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πείσμα της αντιπολίτευσης. Όταν η τότε κυβέρνηση και ο επικεφαλής της Αλέξης Τσίπρας ψήφισε την απλή αναλογική, επιδίωκαν να βάλουν βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και να δημιουργήσουν συνθήκες σύγχυσης. Διότι αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουν καλά. Να ψαρεύουν στα θολά νερά του διχασμού, της πόλωσης και των στείρων αντιπολιτευτικών κραυγών.
Δυστυχώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο σχεδιασμός τους προσκρούει στη λογική και τη σύνεση των πολιτών, που αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αξιοπιστία λόγων και έργων και αποτελεσματικότητα στα δύσκολα – μην ξεχνάμε ότι ποτέ άλλοτε στη μεταπολίτευση μια κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες εξωγενείς και πρωτόγνωρες κρίσεις».
«Κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητούμε να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη»
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ανέφερε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:
«Την πρώτη τετραετία, υλοποιήσαμε όλα όσα εξαγγείλαμε προεκλογικά. Και αυτό είναι πρωτόγνωρο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στηρίξαμε την κοινωνία στα δύσκολα της πανδημίας και στη συνέχεια των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής που ακολούθησε σε ολόκληρη την Ευρώπη, μειώσαμε τη φορολογία που με ιδεοληψία είχε αυξήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στη μεσαία τάξη, αναβαθμίσαμε 12 φορές τη θέση της χώρας μας , θωρακίσαμε την άμυνα της χώρας αλλά και τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύσαμε επενδύσεις που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν γίνει στη χώρα λόγω και της αφόρητης γραφειοκρατίας, η οποία περιορίστηκε δραματικά λόγω, της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους.
Και σήμερα είμαστε σε θέση να κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητούμε να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε».
Προβαίνοντας σε απολογισμό του έργου του ο κ. Λιβανός ανέφερε τα ακόλουθα:
« Όπως ήδη γνωρίζετε, τον πρώτο ενάμισι χρόνο της κυβερνητικής μας θητείας, ο Πρωθυπουργός, μου εμπιστεύτηκε το κρίσιμο πόστο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.
Από τη θέση αυτή, υποστήριξα 40 νομοσχέδια, ενώ πραγματοποίησα πάνω από 100 ομιλίες και παρεμβάσεις σε 57 νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας, , πάμπολες συνεντεύξεις και πολιτική αρθρογραφία, υποστηρίζοντας ενεργά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής μας, τα απτά αποτελέσματα του οποίου, απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες.
Η πορεία αυτή κρίθηκε θετικά και ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στην κυβέρνηση της πατρίδας μου.
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχα ως αποκλειστικό μου γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων των παραγωγών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αδιαφορώντας πλήρως για το πολιτικό κόστος.
Προχωρήσαμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που σε βάθος χρόνου να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας και θα αναδείξουν τον πρωτογενή τομέα σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης».
Το έργο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Για έργο του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε τα ακόλουθα:
- Εκπόνηση εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Πολιτικής και πρότεινα την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.
- Εξασφάλιση συνολικά πόρων 22 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μέσω της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Αυξήση την απορροφητικότητα του ΠΑΑ από 65% στο 77%, 735 εκ. ευρώ στο σύνολο και του ΕΠΑΛΘ από 32,46% στο 96,6%, 57 εκ. ευρώ στο σύνολο.
- Διάθεση πάνω από 1 δισ.€ για τη στήριξη των παραγωγών μας από τις συνέπειες της πανδημίας COVID.
- Μεταρρυθμιση του τρόπου κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων, στοχεύοντας στην πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη στηρίζοντας τους πραγματικούς Έλληνες παραγωγούς.
- Δρομολόγηση του «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών στον πρωτογενή τομέα, με 21 αρδευτικά έργα, με αξία κατασκευής και λειτουργίας 3,2 δισ. ευρώ.
- Αύξηση των ποσών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο ΠΑΑ φτάνοντας το ύψος ρεκόρ των 490 εκ. ευρώ.
- Χρηματοδότηση του προγράμματος των γεωργικών συμβούλων με 80 εκατομμύρια ευρώ
- Ενιίσχυσητων ελέγχων και χτύπημα τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας με ορατά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι είδαν αυξήσεις 60% στις τιμές των προϊόντων τους.
- Στηρίξη των προϊόντων ΠΟΠ και παρουσίαση νέου νομοθετικό πλαίσιο. Προστασία στους παραγωγούς από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα (ν. 4792/2021).
- Δόθηκε στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους με τον ν.4859/2021.
- Επετεύχθη το 2021 θετικό ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, μετά από δεκαετίες.
- Ψήφιση του ν. 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα, προβλέποντας αυστηρές προθεσμίες πληρωμής (30 ημέρες για τα ευαλλοίωτα προϊόντα και 60 ημέρες για τα υπόλοιπα) για τους παραγωγούς μας.
- Ψηφιση του ν. 4859/2021 για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κλείνοντας μια ιστορική εκκρεμότητα του παρελθόντος. «Δώσαμε στους κτηνοτρόφους μας τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους, αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», ειπε.
- Τέθηκαν τα θεμέλια του ψηφιακού μετασχηματισμού στον πρωτογενή τομέα.
- Ενισχύθηκαν οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις.
- Τριπλασιάστηκε το επιχορηγούμενο ποσό στους Νέους Αγρότες, ενώ αυξήσαμε τον αριθμό τους κατά 14.000.
- Ιδρύθηκαν 6 νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενδυναμώνοντας την αγροτική εκπαίδευση.
«Αυτά είναι επιγραμματικά όσα δρομολογήθηκαν ή υλοποιήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των ημερών μου, και βέβαια αφορούν και σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες παραγωγούς τις οικογένειές του και το σύνολο της οικονομίας της Αιτωλ/νίας», τόνισε ο πρώην υπουργός. .
Ο ρόλος και η παρουσία του ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
«Πριν από λίγους μήνες, ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε την κρίσιμη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
Στη συνέχεια, οι συνάδελφοί μου και από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας με τίμησαν εκλέγοντάς με στη θέση του Αντιπροέδρου», σημείωσε ο κ. Λιβανός και επισήμανε τα ακόλουθα
- Σε μία δύσκολη και φορτισμένη διεθνώς περίοδο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ενώ η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα και αυξάνει την επιθετικότητά της, η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την πατρίδα μας.
- Με αδιάλειπτη παρουσία στις συνόδους και συνεχείς διμερείς επαφές εργάστηκε σε άψογη συνεργασία με όλους τους Έλληνες συναδέλφους μου για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, τη στήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γραμμής, αλλά και την αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, όπου και όταν χρειάζεται.
- Στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε αυστηρές απαντήσεις στους προκλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς των Τούρκων Υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. Τόνισε πως ο κ.Ακάρ αποχώρησε από την αίθουσα εκνευρισμένος.
- Στο Βίλνιους, στην Εαρινή Συνέλευση, πραγματοποίησε παρέμβαση για το ζήτημα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας.
- Στη Μαδρίτη, συμμετείχε στη σύνοδο της Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις οικονομικές συνέπειές του και τις πρωτοβουλίες Αποτροπής και Άμυνας.
- Στη Χάγη, στην Πολιτική Επιτροπή, συμμετείχεσε συσκέψεις για θέματα μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας, όπως το Ουκρανικό.
- Στην Αθήνα δύο φορές σε λίγους μήνες, φιλοξενήθηκε η Μόνιμη Επιτροπή, η Ειδική Ομάδα για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η επετειακή εκδήλωση «70 χρόνια της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ-Νέες γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία» ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το διεθνή ρόλο της χώρας μας.
- Στην Ελληνική Βουλή εισηγήθηε την εισδοχή της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, το μέγα θέμα για το οποίο υπάρχει η μεγάλη προστριβή Δύσης – Τουρκίας σήμερα.
«Καθημερινά και με ιδιαίτερη αγωνία ασχολήθηκα με τα προβλήματα του τόπου μας»
«Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας καθημερινά και με ιδιαίτερη αγωνία ασχολήθηκα με τα προβλήματα του τόπου μας , της Αιτωλ/νίας.
Με πολλές προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, αγωνίστηκα για να βρω λύσεις στήριξης και βοήθειας των συμπολιτών μας, και ταυτόχρονα, απαντήσεις με έργα υποδομής και διάρκειας με την ματιά στραμμένη προς το μέλλον για να αλλάξουμε την μοίρα και το πολιτικό πρότυπο στον τόπο μας.
Έβαλα πιστεύω, ένα σημαντικό λιθαράκι για να αναδιοργανώσουμε τον πρωτογενή τομέα και προσπάθησα να βοηθήσω ουσιαστικά την μεταποίηση», σημείωσε ο βουλευτής.
Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του νομού μας:
Επιγραμματικά παρέθεσε ο κ. Λιβανός τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που ανέλαβα στη διάρκεια της τετραετίας από τα πόστα τα οποία του εμπιστεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και βέβαια, ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.
- Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τους νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα 30.000.000 ευρώ σε 44.000.000 ευρώ, ενώ δώσαμε τη δυνατότητα εισόδου στο πρόγραμμα και στους νέους μελισσοκόμους.
- Στην Αιτωλοακαρνανία εγκρίθηκαν 782 Νέοι αγρότες όπου ο καθένας θα πάρει πριμ πρώιμης εγκατάστασης έως 45,000 τριπλασιάσαμε δηλαδή τα ποσά.
- Αυξήθηκε το πρόγραμμα LEADER/CLLDQ κατά 50 εκ. ευρώ, ενισχύοντας τα τοπικά προγράμματα με θετικά αποτελέσματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και την τοπική επιχειρηματικότητα.
- Συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έκταση, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πράσινου ενεργειακού πάρκου στη χώρα. Και της παραχωρήσαμε 1300 στρ. για την εγκατάστασή του. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. ευρώ, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
- Ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό, μάλιστα, που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα, που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.
- χΟΡΗΓΉΘΗΚΑΝ πάνω από 16,5 εκ. € για την ενίσχυση από τις συνέπειες του covid και άλλων αιτίων στους παραγωγούς, κτηνοτρόφους & αλιείς της Αιτωλοακαρνανίας (16.775.794,81€, 8.497.717,27€ για covid & 8.278.077,54€ για DeMinimis). Συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα δώσαμε συνολικά πάνω από 42 εκ. € (42.187.042,05€, εκ των οποίων 33.765.859,41 € covid & 8.421.182,64€ DeMinimis).
- Στηρίξη στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας. Διορθώσαμε την αδικία που είχαν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας, χωρίς να φταίνε, καθώς είχαν εξαιρεθεί από γραφειοκρατικό λάθος από την αποζημίωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Covid-19. Δώσαμε 8 εκ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα σε 8000 ελαιοπαραγωγούς του νομού μας.
- Εγκρίθηκε ενίσχυση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τους κτηνοτρόφους των αυτόχθονων φυλών βοοειδών τα οποία δυστυχώς δεν έχουν δοθεί ακόμα.
- Με το ΥΔΩΡ 2.0 τέθηκαντις βάσεις για δημιουργία 31 νέων & σύγχρονων αρδευτικών δικτύων με προϋπολογισμό 242 εκ. € για 29 ΤΟΕΒ, την κάτω ζώνη Αχελώου 11Α & τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας, Αμφιλοχίας & Βάλτου.
- Ένταξη την προώθηση των αλιευμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ΕΠΑΛΘ.
- Αυξήθηκαν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από 100 kW σε 500 kW.
- Με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Ναυπάκτου ν επιχορήγηση με 2,2 εκ. € από το Υπουργείο Εσωτερικών για το σύνολο των μελετών κατασκευής του έργου «Παράκαμψη του Κέντρου (Κάστρου) της Ναυπάκτου ( Τούνελ).
- Μείωση από το 13% στο 6% τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.
- Προχώρησαν διαδικασίες για την κατοχύρωση της Αφρίνας Μεσολογγίου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
- Διαμορφώθηκε το Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Υπουργείου Παιδείας-Πανεπιστημίου Πατρών-Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ-Αμερικάνικη Γεωργικής Σχολής-Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία 5 νέων σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) στο Campus του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.
- Κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση για τη δημιουργία «Σχολής Βιώσιμης Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στις πόλεις του Αγρινίου και του Μεσολογγίου η οποία δυστυχώς δεν εισακούστηκε ,με τα ακόλουθα τμήματα στο Campus του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου.
- Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση € 1,2 εκ. για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Μεσολογγίου στο παλιό κτίριο των αποθηκών καπνού, ιδιοκτησίας του ΥΠΑΑΤ.
- Δρομολογήθηκε χρηματοδότηση € 4,4 εκ. για αντιπλημμυρικά έργα στα ΤΟΕΒ Λεσινίου και Κατοχής από το ΥπΑΑΤ.
«Να συνδέσω την αγροτική αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλ/νίας με τον τουρισμό και τις εξαγωγές», περιέγραψε ως βασικό του στόχο ο κ. Λιβανός. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Στόχος μου είναι να συνεχίσω και την επόμενη τετραετία να συνεργάζομαι με αγρότες, κτηνοτρόφους , ομάδες παραγωγών ενώσεις, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ του τόπου μας για την αγροτική ανάπτυξη της Αιτωλ/νίας, από όποιο μετερίζι βρεθώ μετεκλογικά.
Επιδίωξή μου, για την επόμενη τετραετία, είναι να συνδέσω την αγροτική αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλ/νίας με τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
Αυτό είναι το όραμά μου για την επόμενη θητεία μου, αν οι συμπολίτες μας με εμπιστευτούν και με εκλέξουν ως εκπρόσωπό τους.
Παράλληλα, θα αφιερώσω όλο τον χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται σε δυο ακόμα ευαίσθητους τομείς, στην παιδεία, σε όλες της τις βαθμίδες, και στην υγεία, όπου η αναβάθμιση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά και συνολικά της παρεχόμενης δημόσιας υγείας στην Αιτωλ/νία είναι το απόλυτο ζητούμενο και προφανής υποχρέωση της πολιτείας.
Περίγράφοντας τη φιλοσοφία του είπε ο κ. Λιβανός: «Πιστεύω στην πολιτική του έργου, της προσπάθειας και του αποτελέσματος. Όχι των δημοσίων σχέσεων, των ψεύτικων χειραψιών και των εύκολων υποσχέσεων χωρίς περιεχόμενο. Ολοκληρώνοντας το έργο της κυβερνητικής θητείας, πιστοί στη δέσμευσή μας για εξάντληση της τετραετίας, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε σταθερή και ανοδική την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Από την πλευρά μου, δεσμεύομαι να συνεχίσω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Για μια Αιτωλοακαρνανία δυνατή, πρωταγωνίστρια, με πολίτες περήφανους, αλλά και για να συνεισφέρω στην πρόοδο της πατρίδας μας και στην εθνική ασφάλεια. Όχι μόνο ως «βουλευτής περιφέρειας», αλλά δίνοντας έναν αγώνα πολυεπίπεδο, από όπου επιτάσσουν τα συμφέροντα του τόπου.
Ερωτώμενος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και την υποστελέχωσή του, καθώς και τις εξελίξεις που επίκεινται με τις αλλαγές που θα επιφέρει στη διοίκηση του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας η νέα τροπολογία για την Υγεία είπε τα ακόλουθα:
«Νομίζω ότι πράγματι έγινε αρκετή δουλειά στη διάρκεια του κορωνοϊού για να ενισχυθούν οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων, είδαμε ωστόσο πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα στη λειτουργία, κυρίως εδώ στο Αγρίνιο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία του ενιαίου Νοσοκομείου στο νομό μας και πρέπει κάπου να αρχίσουν να διορθώνονται. Θεωρώ, για να κάνω την αυτοκριτική μου, ότι θα έπρεπε να έχω ασχοληθεί περισσότερο. Ο όγκος της δουλειάς μου στους άλλους τομείς ευθύνης μου δε μου το επέτρεψε. Δεύτερον επειδή πολλοί ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με αυτούς τους τομείς σε όλα τα επίπεδα και επειδή βλέπω αυτές τις παθογένειες από το παρελθόν.
Οι θέσεις μου όμως είναι καθαρές. Έχω εκφράσει την απόλυτη υποχρέωση της πολιτείας για δημόσια υγεία. Πιστεύω απόλυτα στην αναβάθμιση του ΕΣΥ. Οι δύο εγκαταστάσεις σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι σε επίπεδο υποδομών είναι εξαιρετικές. Πρέπει να ενισχυθούν σε απόλυτο βαθμό με προσωπικό και μηχανήματα τα οποία ήταν σε αχρησία τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι, όπου ορθώς έγινε η κινητοποίηση των πολιτών, τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος ενός βουλευτή δεν είναι αποφασιστικός. Δεν έχω τη δυνατότητα να πάρω αποφάσεις. Η δουλειά που κάνω είναι να πείσω τους αρμόδιους υπουργούς για το τι ζητάμε και πώς θα ολοκληρώσουμε γρήγορα την πλήρωση των θέσεων. Όσον αφορά την τροπολογία μίλησα με την κυρία Γκάγκα και δημοσιοποίησα την αντίθεσή μου. Τα προβλήματα είναι διαρκή, έρχονται από το παρελθόν αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα για τους πολίτες. Δουλεύουμε μαζί για να λύσουμε τα προβλήματα».
Αναφορικά με το λιμάνι του Πλατυγιαλίου και την διαβούλευση για την επένδυση σε αυτό ο κ. Λιβανός τόνισε πως η τουριστική μαρίνα θα είναι η μεγαλύτερη τέτοιου τύπου στη Μεσόγειο. «Είναι μία σωστή στρατηγική για το πώς θέλουμε να αναπτύξουμε το πολύπαθο Πλατυγιάλι», σημείωσε.
Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν για να φτάσει σε αυτό το σημείο η όλη διαδικασία, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση. Αξιολόγησε, εκφράζοντας αισιοδοξία, ότι είναι εφικτό να προχωρήσει σε φάση υλοποίησης και έχει τη χρηματοδότηση.
Το ΝΑΤΟ «ξαναγεννήθηκε» και οι «μετοχές» της Ελλάδας στη Συμμαχία είναι υψηλότερα από ποτέ.
Ακολούθως ο κ. Λιβανός απάντησε σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το αν το ΝΑΤΟ πέτυχε το στόχο του καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό, όπως επίσης και την κατάσταση με την τουρκική επιθετικότητα, αξιολογώντας αφενός ότι δεν μπορεί αν προβλεφθεί πότε θα τελειώσει «ο τραγικός αυτός πόλεμος». Αφετέρου υπογράμμισε ότι η Δύση είναι ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας, πλην όμως η μεγαλύτερη εμπλοκή της μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες.
Υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ «ξαναγεννήθηκε» από αυτή τη διαδικασία ενώ τόνισε ότι οι «μετοχές» της Ελλάδας στη συμμαχία είναι υψηλότερα από ποτέ. «Το αντιμετωπίζω στην καθημερινότητα της δουλειάς μου, το βλέπετε και εσείς από το πώς αντιμετωπίζει η Αμερική την Ελλάδα», ήταν τα λόγια του, προσθέτοντας ότι η θέση της χώρας στα ελληνοτουρκικά είναι καθαρή. «Θέλουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά έχουμε απόλυτες κόκκινες γραμμές που δεν θα παραβούμε. Διάλογος για κανένα άλλο θέμα πλην της υφαλοκρηπίδας Καθαρή θέση απέναντι στον αναθεωρητισμό, συμμετοχή στην Δυτική Συμμαχία και η σθεναρή απάντηση στο Αιγαίο και η στάση απέναντι στην Τουρκία δείχνουν ότι δουλεύουμε στην σωστή κατεύθυνση. Εύχομαι και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να εσκύψει σε αυτή τη λογική και να αποσύρει τον κ. Τζανακόπουλο που λέει, παραδείγματος χάρη, ότι το τείχος στον Έβρο είναι κατά της διεθνούς νομιμότητας», τόνισε.
Σε ότι αφορά το πανεπιστημιακό πεδίο στην Αιτωλοακαρνανία και τα πανεπιστημιακά τμήματα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι ανέφερε:
«Ο εφικτός στόχος για την ώρα ήταν να διεκδικήσουμε σχολή βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή Γεωπονικής Σχολής. Με συγκεκριμένα τμήματα σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Αυτή η πρόταση συνοδεύτηκε στη συνέχεια με το να διεκδικήσουμε στη συνέχεια και μία Κτηνιατρική Σχολή. Θα δημιουργούταν βάση για κτηνοτροφία και γεωργία στο νομό μας. Όλα αυτά χρειάζονται και για τον εκπαιδευτικό χάρτη στη χώρα. Επειδή η αριστερά δε θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων φοιτητών φεύγει και πάει στην Κύπρο και αλλού. Στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πατρών θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε αυτά τα πράγματα. Τον πόλεμο αυτό τον χάσαμε. Η ηγεσία του Υπουργείου δεν ενέκρινε την πρόταση μου. Θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε. Συνολικά όλοι μαζί. Συγκροτημένα να διεκδικήσουμε μία πρόταση. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Χάσαμε τη μάχη προ ενάμιση χρόνου. Είμαι στεναχωρημένος και απογοητευμένος αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Από τη θέση μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιούργησα έξι σχολές. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Υπουργείο Παιδείας και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου συστήσαμε ομάδα για να δημιουργηθούν ΔΙΕΚ σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Αυτό συνέπεσε με την αποχώρησή μου. Δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη αλλά έχει υπογραφεί το μνημόνιο. Αφού δεν είχαμε επιστημονική εκπαίδευση, ας έχουμε την επαγγελματική. Πρέπει να προχωρήσουμε. Τα μεγάλα λάθη έγιναν στο παρελθόν».
Σε ερώτηση με αφορμή τις επιδιώξεις για την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό και τις εξαγωγές, σε συνάρτηση με τις υπάρχουσες υποδομές και το αναπτυξιακό σχέδιο υποδομών για το νομό συνολικά ο κ. Λιβανός απάντησε πως «έχουν γίνει μεγάλα έργα στην Αιτωλοακαρνανία». Και συνέχισε τονίζοντας πως «σήμερα έχουμε αντιληφθεί τη σημασία αυτών των μεγάλων έργων, προχωρά προς ολοκλήρωση το Άκτιο-Αμβρακία και θεωρώ ότι γρήγορα θα προχωρήσει το κομμάτι της σύνδεσης του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια Οδό (και κατ΄ επέκταση με το Αγρίνιο). Έχουμε κατά βάση σε επίπεδο οδικών αρτηριών, δύο μεγάλα αιτήματα, το ένα φορά την σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο (και στη συνέχεια με το Καρπενήσι) και το δεύτερο η ολοκλήρωσης του δρόμου Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο – Πάτρα ενώ παράλληλα διεκδικούμε τη σύνδεση της Ναυπάκτου με το Θέρμου και την ένταξη του Θέρμου σε αυτό το κομμάτι που πάει στο Καρπενήσι (από το Αγρίνιο)».
«Στρατηγικά η Αιτωλοακαρνανία ξέρει τι θέλει» επεσήμανε ο κ. Λιβανός και υποστήριξε πως υπάρχει ομόνοια σε αυτούς τους στόχους, τόσο από τις πολιτικές παρατάξεις όσο και μαζί με το ΤΕΕ και το Επιμελητήριο. «Έγινε πολλή δουλειά στο κομμάτι των υποδομών της αδειοδότησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη λίμνη Τριχωνίδα» και τόνισε πως αυτό που χρειάζεται η περιοχή της Τριχωνίδας είναι μία αναπτυξιακή μελέτη η οποία θα «βλέπει» 60-70 χρόνια μπροστά.
«Εύχομαι και ελπίζω τη νέα τετραετία να προχωρήσουμε και να εντάξουμε και άλλα οδικά έργα. Στο δύσβατο οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είναι αρμόδια κάνει τεράστια προσπάθεια και έχουμε δει την μεγάλη αλλαγή από την εποχή Κατσιφάρα στην εποχή Φαρμάκη», δήλωσε. «Αυτό θα συνεχιστεί και είμαι αισιόδοξος πως και εκεί θα κερδίσουμε τις εκλογές και εκεί και θα συνεχίσουμε να έχουμε την αγαστή συνεργασία σε επίπεδο δήμου (σ.σ. Αγρινίου) με νικηφόρα πορεία Παπαναστασίου και περιφέρειας με επανεκλογή Φαρμάκη και κεντρικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο κ. Λιβανός και εξήγησε πως «αυτό το λέω διότι είναι σημαντικό να υπάρχει συν-αντίληψη και ιδεολογική ταύτιση σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και εμείς την έχουμε και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την καλή συγκυρία».
4 Σχόλια
Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης μπορεί να εκλεγούν ΕΣΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΛΕΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΣΟΥ. Έτσι για να πάψεις να λες υποσχέσεις και ψέματα. Πάντως αυτά που είπες στην συνέντευξη σου μην γελαστεις και τα πεις στα χωριά.
Πολυ ψέμα….!λίγη σοβαρότητα κύριοι δεν σας κάνει κακό….σας βαρέθηκε ο κοσμάκης……!
Εε ταχτοποιήστε και το Νομοσχέδιο για τα δάση που βγάλατε τα μισά κτήματα του νομού δασικά, ακόμη και τις σκιές των δένδρων. στο τέλος θα τρώμε κούμαρα όλοι μαζί και πουρναρόφυλα
Έπρεπε ο Μητσοτάκης να σε έχει υπουργό μεταφορών να έχεις λύσει τα θέματα του ΟΣΕ να αποφευγαμε το τραγικό δυστύχημα. Ντροπή κύριοι ντροπή,όλα για την ψήφο και την καρέκλα. Μιλάμε για πολύ μυαλό . ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΚΥΡΙΟΙ.