Του Λίνου Υφαντή,
Ένα ενδιαφέρον κείμενο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές προσλήψεις στο Αγρίνιο της δεκαετίας του ’80 τόσο για φαινόμενα παραβατικότητας στα σχολεία όσο και για την ερμηνεία ιδεολογικών ρευμάτων διασώζεται στην εφημερίδα “Αλληλεγγύη” με ημερομηνία 15-11-1983. Πρόκειται για μια επιστολή 648 γονέων του Αγρινίου με επικεφαλής Λυκειάρχη της πόλης προς τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου με τίτλο “δραματική έκκληση 648 γονέων”. Αναφέρει αποσπασματικά τα εξής:
“Εξοχώτατε με την ψυχή γεμάτη οδύνη και ανησυχία για το μέλλον των παιδιών μας, σας απευθύνουμε αυτές τις γραμμές οι υπογραφόμενοι γονείς του Αγρινίου. Βλέπουμε ότι το ρεύμα ανατροπής όλων των αξιών, που γαλούχησαν τη Φυλή μας ογκώνεται μεταξύ των παιδιών μας και απειλεί να σαρώσει ό,τι υγιές υπάρχει στις ψυχές τους. Την πίστη στο Θεό, την αγάπη στην Πατρίδα, το σεβασμό σε μας τους γονείς και τους δασκάλους, την επιμέλεια στις σπουδές τους , κ.α.
Συγκεκριμένα
α) Ο Αναρχισμός κάνει θραύση και παρασύρει όχι λίγους νέους. Στην πόλη μας άρχισε να εκδίδεται το περιοδικό με τίτλο “Ελευθεριακή Κίνηση”, που σε Λύκειο της περιοχής μας κυκλοφόρησε. Σ΅’ αυτό το εξώφυλλο του το “Αντιεξουσιαστικό Περιοδικό Αγρινίου” παρουσιάζει τον Αναρχισμό σαν σύστημα αξιών.
β)Τα ναρκωτικά κάνουν κυριολεκτικά θραύση. Μαθητές, όχι μόνο Λυκείου, αλλά και Γυμνασίου, στέλνονται για αποτοξίνωση. Έχουμε υπόψη νέο, που νοσηλεύτηκε εδώ με ανεπανόρθωτη οργανική φθορά.
γ) Τα κρούσματα απειθαρχίας και τεντυμποϊσμού παρουσίασαν έξαρση αυτές τις μέρες σε Λύκειο της πόλης μας ( ανεπίτρεπτες ενέργειες κατά καθηγητού, αποχή από μαθήματα κ.α.)
δ) Σε γειτονικό στην πόλη μας Γυμνάσιο-Λύκειο παρατηρήθηκαν κατ΄επανάληψη βανδαλισμοί σε αίθουσες και έγινε η σκέψη να πληρώσουν οι γονείς νυχτοφύλακα για την πρόληψη παρόμοιων ενεργειών…”
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται και απάντηση που την υπογράφουν οι “Αναρχικοί Αγρινίου” οι οποίοι μεταξύ άλλων υπεραμύνονται την ιδεολογία τους και δηλώνουν “άτεγκτοι πολέμιοι των ναρκωτικών”: “Όσο για τα ναρκωτικά, τονίζουμε ότι σταθήκαμε πάντα και στεκόμαστε άτεγκτοι πολέμιοι των ναρκωτικών. Επίσης στεκόμαστε άτεγκτοι πολέμιοι του κατ΄εξοχήν ναρκωτικού της ιδεολογίας’.
Μέσα από αυτό το διάλογο φαίνεται πώς προσλαμβάνεται η παραβατικότητα και οι ιδεολογίες από μερίδα γονέων και νεολαίων. Σίγουρα δεν αποτελεί πρωτογενή πηγή από την οποία να προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα για το βαθμό που λάμβαναν χώρα φαινόμενα που περιγράφονται στις παραπάνω επιστολές. Οπωσδήποτε το 1983 είναι αρκετά μακρινό από την εποχή μας και λέξεις-έννοιες που αναφέρονται έχουν αποκτήσει τελείως διαφορετική σημασία σήμερα. Αναμφίβολα η αποκωδικοποίηση τους είναι έργο της επιστήμης της Κοινωνιολογίας και όσων έζησαν τις συγκεκριμένες εποχές ως μαθητές ή ως γονείς.
Δείτε το πρωτότυπο απόσπασμα από το παρακάτω δημοσίευμα από το έντυπο “Αλληλεγγύη”: