Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Live το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Αμφιλοχία για την εγκατάσταση μεταναστών στον Άγριλο

Live το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Αμφιλοχία για την εγκατάσταση μεταναστών στον Άγριλο

Δείτε live από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Αμφιλοχίας την έκτακτη συνεδρίαση για τη μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο Ψαρογιάννη στον Άγριλο. Είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 19.00

Η συνεδρίαση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχουν κληθεί να πάρουν μέρος και να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους ενώπιον των πολιτών η περιφερειακή αρχή, βουλευτές, δήμαρχοι όμορων Δήμων, Σώματα Ασφαλείας, Σύλλογοι Επαγγελματιών και φορέων .

Eπιστολή Φαρμάκη από Γενεύη 

Στη συνεδρίαση κλήθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και –καθώς βρισκόταν στη Γενεύη- για να καταστεί δυνατή η παρουσία του άλλαξε η αρχικώς προγραμματισμένη ώρα (12.00 μ.μ.) έναρξης.

Τελικώς καθυστέρηση στην πτήση από Γενευή δεν επέτρεψε στον περιφερειάρχη να παραστεί και για το λόγο αυτό απέστειλε επιστολή που αναγνώστηκε.

Σε αυτή ανέφερε πως «η περιφερεια με σοβαροτητα και ειλικρίνεια θα σταθεί απέναντι στο ζητημα», σημειώνοντας πως θεμελιώδης αρχή είναι «οποισδήποτε σχεδιάσμος να απαιτεί κοινωνικη συναίνεση». Σύμφωνα με το περιφερειάρχη η «τοπική κοινωνία ξέρει καλύτερα τα όρια των δυνατοτητων της περιοχής της» και ζήτησε να μιλήσουμε με  «ειλικρίνεια στον πολίτη» αλλά και «να αποφύγουμε ακρότητες»

Aπούσα η αντιπολίτευση 

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η απόφαση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αμφιλοχίας να απέχει από τη συνεδρίαση.
Σε ανακοίνωση της η «Ενωτική Πρωτοβουλία» χαρακτηρίζει την συνεδρίαση «επικοινωνιακό τέχνασμα εξάλειψης και επιμερισμού ευθυνών οι οποίες καθόλου δεν μας αγγίζουν και δεν μας αφορούν» (αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΔΩ).
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας σχολιάζοντας την απουσία της μείζονος αντιπολίτευσης  εξέφρασε την έκπληξη του υποστηρίζοντας πως η ανακοίνωση της   είναι «συρραφη από κακόβουλα σχόλια στο ίντερνετ» και πως τα μέλη της «ανδρώθηκαν σε παράταξη με ακραίο πατερναλιστικό χαρακτήρα και πελαγοδρομούν».

Kατσούλας: σχεδιάζουν Δομή Φιλοξενίας «ελεγχόμενη» για 720 ανθρώπους

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας καταρχάς ενημέρωσε για όσα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών κατά την οποία υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος και υπηρεσιακά στελέχη και σε αυτή έγινε γνωστό πως ο σχεδιασμός αφορά για Δομη Φιλοξενίας «ελεγχόμενη» για 720 ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν σε λυόμενα-προκατ

Προβλέπεται επιδότηση ποσού 150 ευρώ το άτομο μηνιαίως το οποίο όμως θα μειώνετι ανα άτομο σε πολυμελής οικογένειες, για παράδειγμα για επταμελή οικογένεια θα αντιστοιχούν 750 ευρώ.

Στη σύσκεψη στην Αθήνα ο δημαρχος εξέφρασε την επιχειρηματολογία που περιλαμβάνει και το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου τονίζοντας πως η Αμφιλοχία πάσχει από υποδομές καλώντας «να επομισθούν το φορτίο πιο ανεπτυγμένες περιοχές». Υπογράμμισε πως ο χώρος του παλαιού στρατοπέδου είναι δημοτικός και σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η ανάπτυξη του ως θεματικού πάρκου.

Αναρωτήθηκε ο κ.Κατσούλας «γιατί και από ποιούς στοχοποιήθηκε ο χώρος που είναι ένα απλό χωραφι  και δεν εχει υποδομή» ενώ επισήμανε πως η Κυβέρνηση «θα βρει μαγικό τρόπο να τα παρακάμψει το ιδιοκτησιακό» υπογραμμίζοντας πως οι κυβερνώντες «δεν μου απάντησαν σε τίποτα».

Ευχαρίστησε εξάλλου ο κ.Κατσούλας τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά  καθώς προέβη σε παρέμβαση του προς τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ζητώντας τη μη εγκατάσταση κέντρου μεταναστών στον Άγριλο καθώς εντός του παλαιού στρατοπέδου υπάρχει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου .«Το 2011 εγκαταλείφθηκαν οι σκέψεις για κέντρο μεταναστών. Τώρα τι έγινε; Αλλαξε το θρησκευτικό φρόνημα;», αναρωτήθηκε ο κ.Κατσούλας.

“Το ζήτημα αφορά όλους τους Αιτωλοακαρνάνες” 

Στην πρωτολογία του, μεταξύ άλλων ο κ. Κατσούλας απευθύνθηκε στους κατοίκους όλης της Αιτωλοακαρνανίας επιθυμώντας να καταδείξει πως το ζήτημα τους αφορά όλους. Με νόημα μάλιστα ανέφερε πως το πράττει καθώς υπάρχουν σενάρια πως πολιτικοί παράγοντες αγωνίστηκαν για να μην γίνει το κέντρο μεταναστών σε άλλα αστικά κέντρα του νομού υπονοώντας προφανώς το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.
Ανέφερε λοιπόν χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμφιλοχίας: «Θεωρεί κανείς ότι το πρόβλημα θα είναι μόνο της Αμφιλοχίας; Αυτή η δομή θα είναι στα 10 λεπτά από την Αμφιλοχία και στα 22 λεπτά από το Αγρίνιο. Θα τους απαγορεύσει κανείς να επισκέπτονται τις άλλες πόλεις του νομού στις πολύωρες άδειες που θα λαμβάνουν; Αποκλείει κανείς να οργανωθούν ολίγωορες εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία που θα τους κατεβάζει στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου; Θελουμε διπλα μας και συμπαραστάστες τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας».

Σαλμάς: θα στηρίξω τη θέληση της τοπικής κοινωνίας 

Ο Μάριος Σαλμάς είναι ο μόνος από τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας που έδωσε το «παρών» στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμφιλοχίας  για την αντίδραση  στην κυβερνητική πρόσθεση για μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο Ψαρογιάννη στον Άγριλο αν και σύμφωνα με τον δήμαρχο στη συνεδρίαση κλήθηκαν όλοι οι βουλευτές.
Η Αμφιλοχία άλλωστε είναι η γενέτειρα του Μάριου Σαλμά και ο ίδιος επισήμανε πως πρώτη φορά συμμετέχει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς είναι πολύ σοβαρο το θέμα.

Στην παρέμβαση του ουσιαστικά ζήτησε να εκφραστεί η θέληση της τοπικής κοινωνίας την οποία και ο ίδιος θα στηρίξει εκτιμώντας πως «η δομή δεν ξεκινά αύριο άρα υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν οι συζητήσεις».«Θα άρω τις επιφυλάξεις μου αν τις άρετε εσείς και όταν θα εχω καθαρή εικόνα για το θέμα. Θα υποστήρίξω ότι πείτε» είπε σημειώνοντας ωστόσο πως «το χειμώνα να κυκλοφορούν 200 αμφιλοχιώτες και 1500 ασιάτες δεν είναι η πόλη που θέλουμε. Είναι άλλη κουβέντα αν ήταν κλειστή δομή».

Σύμφωνα με τον κ.Σαλμά οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν έχουν ηδη ρίξει τον αριθμό των προσφύγων που προορίζονται για τον Άγριλο από 2000 σε 500. Δεν παρέλειψε ωστόσο να ρίξει και ένα καρφί: «Τώρα είμαι εδώ που ειμαι κυβερνητικός βουλευτής. Το 2011 δεν ήμουν στον Άγριλο αν και ήμουν αντικυβερνητικός βουλευτής. Γιατί ξέρω πότε πρέπει να είμαι».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.