Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2020

Έκθεση μνήμης με επίκαιρα μηνύματα

Εγκαίνια στην έκθεση «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και το Αγρίνιο» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

4 Έλαβαν χώρα σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης «Πρόσφυγες του ’22 στην Αττική και το Αγρίνιο» , που φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Την έκθεση διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για το Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου. Θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Η εκδήλωση εγκαινιών με ομιλίες και χαιρετισμούς για την επικαιρότητα του θέματος στις μέρες μας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και το πώς πρέπει να συμβάλει η περιοχή του Αγρινίου, θέμα που έθιξαν ιδιαίτερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής και ο δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Παπαναστασίου.
Παρούσα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου που απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής , ο πρ. βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή Τώρα” Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” Νίκος Κορδόσης, εκπρόσωποι του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων φορέων κ.α.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Χρ. Γαρουφαλής, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου και της Δημοτικής Πινακοθήκης που επισήμανε πως πρέπει να καταστεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, αφού ο δήμος στηρίζει την προσπάθεια «παρά τις τραγικές οικονομικές συνθήκες», όπως είπε. Ο κ. Γαρουφαλής ευχαρίστησε επίσης, για την συμβολή του στην έκθεση, τον Σύλλογο Μικρασιατών προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Λεωνίδας Υφαντής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου σημείωσε πως η έκθεση “αξιοποιεί το υλικό που υπήρχε και φέρνει στο φως μια όχι και τόσο μακρινή εποχή που μας γεμίζει συγκινήσεις και πυροδοτεί σκέψεις”, ενώ θύμισε την πορεία των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο σημερινό προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, επισημαίνοντας την ευαισθησία και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.
Ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής ,από την πλευρά του, Πόντιος στην καταγωγή, αναφέρθηκε στο δράμα των ελλήνων προσφύγων , την ενσωμάτωση, την πρόοδο τους και την συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην σημερινή πραγματικότητα αποδίδοντας ευθύνες στην Ευρώπη. “Ο ελληνικός λαός μαζί και η Ορθοδοξία επέδειξε αγάπη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς δεν υποκύψαμε στην ξενοφοβία αλλά η Ευρώπη σε πολλές των περιπτώσεων δεν διδάχτηκε από τις συνέπειες του εθνικισμού τον προηγούμενο αιώνα. Να καταλάβει επιτέλους τις πολύ μεγάλες της ευθύνες και να βρει τρόπους με δίκαιο τρόπο να κατανείμει τα βάρη αυτών των καταστάσεων, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Δεν μπορούμε να φορτώσουμε το πρόβλημα σε λίγες περιοχές. Και είναι θετικό πως και η ΚΕΔΕ και τα πολιτικά κόμματα έχουμε έναν κοινός τόπο. Να βρούμε λοιπόν έναν τρόπο ώστε το πρόβλημα να μην είναι βάρος για λίγους”, ανέφερε.
Η βουλευτής κ. Τριανταφύλλου είπε πως “η έκθεση με την αναπαράσταση των καθημερινότητας των Μικρασιατών προσφύγων είναι μια βάση για το βάθεμα του προβληματισμού μας για το τι συνέβη σε εμάς ενώ συμπλήρωσε πως “…πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, να αναλογιστούμε τον αγώνα των ελλήνων προσφύγων και να δώσουμε τις δέουσες απαντήσεις στην σημερινή πραγματικότητα”.

Παπαναστασίου: «Θα κάνουμε το καθήκον μας για τους πρόσφυγες»
Ο Δήμαρχος Αγρινίου στον δικό του χαιρετισμό έκανε αναφορά στην πιθανή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στον αστικό ιστό της πόλης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει στον αστικό ιστό, ενώ αποσαφήνισε ότι στο Αγρίνιο πρέπει να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “άλλο πρόσφυγες και άλλο μετανάστες”. Τόνισε χαρακτηριστικά: “δεν μπορεί τα βάρη να πέφτουν όλα στην Ελλάδα και να μπερδεύουμε το μεταναστευτικό με το προσφυγικό. Θα πάρουμε το βάρος και την ευθύνη που μας αναλογεί. Θα πάρουμε και εμείς πρόσφυγες – το επαναλαμβάνω πρόσφυγες. Το που θα εγκατασταθέν επίσης είναι κάτι που η κοινωνία του Αγρινίου πρέπει να το αποδεχτεί αλλά όχι στον αστικό ιστό της πόλης. Υπάρχουν άλλοι χώροι, θα τους βρούμε και θα επιτελέσουμε το καθήκον μας ως Δήμος Αγρινίου και ως Έλληνες. Να μην αιωρείται πως ο Δήμος είναι αρνητικός».
Αναφορικά με την έκθεση, η επιλογή φωτογραφιών από την έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22», που διοργάνωσε και παρουσίασε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007, συμπληρώνεται με πολύτιμο φωτογραφικό υλικό του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργώντας μια νέα έκθεση στην οποία καταγράφεται και αποτυπώνεται μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες η διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922: από τη μια στην Αττική και από την άλλη στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.
Ξεκινώντας από το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της εποχής, η έκθεση ξεναγεί τους επισκέπτες στις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, στην καινούρια καθημερινότητά τους και στην προσπάθεια για την αποκατάστασή και ένταξή τους. Οι φωτογραφικές μαρτυρίες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στις δύο περιοχές με την άφιξη των προσφύγων και φωτίζουν προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς.
Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου με ώρες λειτουργίας θα είναι Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 13:30 και 18:00 – 21:00 και Κυριακή 10:30 – 14:00.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. antikeimenikos

    Βλέποντας την φωτογραφία με τους τρεις δίπλα δίπλα δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα και γιατί το Αγρίνιο είναι πίσω από τον ήλιο.

    Αλλά αν κατέβει κάποιος άξιος θα πεταχτούν τα κομματόσκυλα να τον φάνε, μην χάσουν τα ξεροκόμματα που τους πετάνε…

  2. Μανιτού

    Σοβαρά τώρα ο Τραπεζιό είναι στις φωτογραφίες ως πρόσφυγας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.