Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

«Ελευθέρια 2020»: Εκδήλωση για την μάχη του Ζαπαντιού και την απελευθέρωση του τόπου από τους κατακτητές τον Ιούνιο-Ιούλιο του 1821

«Ελευθέρια 2020»: Εκδήλωση για την μάχη του Ζαπαντιού και την απελευθέρωση του τόπου από τους κατακτητές τον Ιούνιο-Ιούλιο του 1821

Κείμενο και φωτογραφίες του Αποστόλου Κων. Καρακώστα

Με την συμπαράσταση του Δήμου Αγρινίουκαι σε συνεργασία με την κοινότητα Μεγάλης Χώρας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου,σήμερα γιορτή της Αγίας Παρασκευής 26 Ιούλη πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση για τον εορτασμό των 199 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους δυνάστες.

Κάτοικοι της κοινότητας και επισκέπτες από την πόλη του Αγρινίου και άλλων περιοχών, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία, όπου ιερούργησαν οι Αιδεσιμότατοι  Κοσμάς Τσιτσιβός και ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κατσαούνης, Θεολόγος-προϊστάμενος του Ι.Ν.Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας, με καταγωγή από την Μεγάλη Χώρα.

Με το πέρας της θείας Λειτουργίας ο πατήρ Γεώργιος εκφώνησε τον πανηγυρικό της επετείου. Ο γλαφυρός του λόγος ξαναζωντάνεψε τα δραματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν, και τις θυσίες των προγόνων μας που χάρισαν την λευτεριά σε τούτο τον τόπο μετά από τέσσερες αιώνες τυραννίας.

Στον προαύλιο χώρο του ναού μπροστά στο Μνημείο των  Ηρώων ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδας αγωνισθέντες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημ. Σχολείου Νεαπόλεως κύριος Δημήτρης Νταβαρίνος (Αστυνομικός Διοικητής Α.Τ. Αγίου Βλασίου) συντόνισε την τελετή, προσφωνώντας τους επισήμους στην κατάθεση στεφανιών.

Εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου στεφάνι κατέθεσε ο Δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Α. κ. Κων/νος Κιτσοπάνος.

Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνια  ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεγάλης Χώρας κύριος Γρηγόρης Χασιώτης, ο πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Δημήτριος Τσούνης, ο Εκκλησιαστικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Τσακμάκης, για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων η κα. Μαρία Ντάικου, για τον Αθλητικό Όμιλο «Δάφνη Μεγάλης Χώρας» ο κ. Παναγιώτης Φεγγούλης, για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγία Σκέπη» η κα. Χρυσούλα Τασολάμπρου, και εκ μέρους του Πολιτιστικού Ομίλου «Οι Μερακλήδες» ο πρόεδρος κ. Δημήτριος Πλιάτσικας.

Ακολούθως εψάλη ο Εθνικός ύμνος και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Παναγιώτης Τσιαμάκης πρώην Δήμαρχος Νεαπόλεως, ο κ. Γεώργιος Μέρκος πρώην πρόεδρος και νυν τοπικός σύμβουλος της κοινότητας  καθώς και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Ιωάννης Καλαντζής και Ευθύμιος Χασιώτης.

Κατά την διάρκεια της δοξολογίας και κατάθεσης των δάφνινων στεφανιών, τον ιδιαίτερο πατριωτικό τόνο ενίσχυε η παρουσία των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι μερακλήδες» κυρίου Χρήστου Φλώρου και της κυρίαςΑγαθής Πλιάτσικα, οι οποίοι ντυμένοι με παραδοσιακές Ελληνικές ενδυμασίες ήταν σημαιοφόροι/παραστάτες στην Σημαία.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο πρόσφερε καφέ στην αίθουσα εκδηλώσεων. Εκεί έγιναν συνομιλίες από τους οργανωτές  και ανταλλάχθηκαν απόψεις και ιδέες. Πλησιάζει ο Πανελλήνιος εορτασμός για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και θα πρέπει τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας να αναγνωριστούν και να συμπεριληφθούν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Και θα πρέπει να μνημονευτούν σε εκδόσεις λευκωμάτων του μεγάλου αγώνα του έθνους που θα γίνουν. Οι αγώνες των Ελλήνων για την απελευθέρωση στο  Βραχώρι και το Ζαπάντι είναι αναπόσπαστα δεμένοι με την επανάσταση στην Ρούμελη και τον Μωριά. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κιτσοπάνος υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα έχει την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Όλοι οι παριστάμενοι ευχήθηκαν το 2021 στην κορύφωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια, η τοπική ιστορία να ενσωματωθεί και να βρει την πρέπουσα αναγνώριση στην αιματηρή αλλά νικηφόρα εξέλιξη  της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.