Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Ελπίδες στο «Φιλόδημο» για την αξιοποίηση του τσιμεντένιου κτιρίου των καπναποθηκών Παπαστράτου

Ελπίδες στο «Φιλόδημο» για την  αξιοποίηση του τσιμεντένιου κτιρίου των καπναποθηκών Παπαστράτου

Κατεπειγόντως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου η εισήγηση για κατάθεση πρότασης στα πλαίσια πρόσκλησης του προγράμματος «Φιλόδημος I» . Παμψηφεί ,αλλα με επιμέρους ενστάσεις που εκφράστηκαν, ενέκρινε το Σώμα την κατάθεση πρότασης. 

Ελπίδες στο πρόγραμμα «Φιλόδημος I» για την «αξιοποίηση του κτιρίου των καπναποθηκών Παπαστράτου για τη στέγαση υπηρεσιών και δομών πολιτισμού» εναποθέτει η δημοτική αρχή Αγρινίου.

Εκτάκτως σήμερα και με την μορφή του κατεπειγόντως η δημοτική αρχή έφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ,που είναι σε εξέλιξη, εισήγηση για την υποβολή πρότασης στα πλαίσια πρόσκλησης της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για την «αξιοποίηση/αποκατάσταση εμβληματικών κτιρίων Δημοτικής περιουσίας».

Η πρόσκληση αυτή αφορά χρηματοδότηση δήμων για αποκατάσταση της ακίνητης περιουσίας καθώς και της παραχωρημένης ακίνητης περιουσίας σε αυτούς. Οι δήμοι καλούνται να καταθέσουν προτάσεις προϋπολογισμού τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Η εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Βασίλη Φωτάκη που επισήμανε πως το θέμα τέθηκε εκτάκτως καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι διαβεβαιώσεις για παράταση στην υποβολή προτάσεων. Ο κ.Φωτάκης  έκανε λόγο για δρομολογημένες μελέτες και ετοιμότητα για την υποβολή της πρότασης του έργου που ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και αναφέρθηκε στις εργασίες που αυτή προβλέπει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του,  3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις εργασίες στατικές ενίσχυσης, 4 εκατ. ευρώ για ηλεκτρομηχανολογικές και  4 εκατ. για άλλες εργασίες  (συν ΦΠΑ και εργολαβικα). Η πρόταση προβλέπει βιοκλιματικό σχεδιασμό, αίθριο στο κέντρο , θερμομόνωση, αναβάθμιση εσωτερικών χώρων αλλά και το γκρέμισμα του όμορου τριώροφου που φιλοξενεί τις υπηρεσίες καθαριότητας και στη θέση του την κατασκευή κλιμακοστασίου.

Επισημάνθηκε βεβαίως  και από τον δήμαρχο πως η πρόταση δεν δύναται να αφορά το όμορο παλαιότερο  κεραμοσκεπές  εμβληματικό κτίριο των καπναποθηκών καθώς παραμένει στο ίδρυμα Παπαστράτου, παράμετρος για την οποία εκφράστηκε προβληματισμός καθώς όλοι συμφωνούν στην ανάγκη αυτό να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί και να μην αφεθεί σε κατάρρευση. Ερώτημα που τέθηκε εξάλλου είναι σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης αυτού του κτιρίου στον δήμο για να δοθεί απάντηση-σχόλιο πως είναι σε “καλό δρόμο” αν και ο δήμαρχος πρόσθεσε πως δεν ξέρει πότε αυτό θα γίνει καθώς ακολουθείται μια δικαστική διαδικασία.

Επί της εισήγησης τέθηκαν  σωρηδόν ερωτήματα, προβληματισμοί και ενστάσεις από επικεφαλής και συμβούλους της αντιπολίτευσης ωστόσο σύσσωμο το Σώμα ψήφισε υπερ της κατάθεσης πρότασης.

Οι φωτό από τη συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη:

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.