Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ενέργεια και περιβάλλον στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια 

Ενέργεια και περιβάλλον στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια 

Καθοριστικός ο ρόλος των Περιφερειών 

Όταν πριν λίγες ημέρες επισκέφτηκε το Αγρίνιο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης για την εκδήλωση της ΝΟΔΕ, ένα από τα ζητήματα που του τέθηκαν ήταν και το χρόνιο πρόβλημα των αρδευτικών της περιοχής.
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, ότι λόγω της παλαιότητας των δικτύων δεν γίνεται ορθή διαχείριση του νερού, ενώ και το ενεργειακό κόστος συνεχώς αυξάνεται, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως των διακοπών ρεύματος της ΔΕΗ σε τοπικά ΤΟΕΒ, που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα.

Η απάντηση του κ. Βορίδη ωστόσο ξάφνιασε πολλούς καθώς τόνισε ότι έργα που θα πραγματοποιούνται πλέον όπως τα αρδευτικά, θα πρέπει να θεωρούνται ως Συστήματα Δομών Περιβάλλοντος και να χαρακτηρίζονται από περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στα πλαίσια της επερχόμενης Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal).

Η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) αποτελεί τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, βασισμένη σε μία σύγχρονη, αποδοτική αλλά και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο.

Κύριοι άξονες της νέας στρατηγικής είναι η προστασία, η διατήρηση και η ενίσχυση του φυσικού πλούτου της ΕΕ, η προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας πως η μετάβαση προς τη νέα μετάβαση πραγμάτων θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.
Για την επιτυχή υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν οι υφιστάμενες πολιτικές της ΕΕ για την καθαρή ενέργεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας (βιομηχανία, υποδομές, μεταφορές, γεωργία, κατασκευές κ.α.), και σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των νέων μέτρων – κατευθύνσεων που περιγράφονται στη νέα στρατηγική, επενδύοντας παράλληλα στον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και σε νέα εργαλεία.

Υπό αυτό το πρίσμα όλα τα κράτη μέλη , όπως και η Ελλάδα, οφείλουν σταδιακά να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη δράσεων για την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων με τη μετάβαση σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και τη μείωση της ρύπανσης.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι θα γίνουν και οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξει απορρόφηση των συνολικών χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδύσεων, ενώ καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος των Περιφερειών λόγω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο πολύ υψηλό βαθμό δίνει έμφαση σε Περιβάλλον, Ενέργεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Να επισημανθεί ακόμη ότι προς αυτή την κατεύθυνση, προσφάτως η Κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΕΚ), ενώ σε τοπικό επίπεδο η Περιφέρεια ολοκληρώνει εντός των ημερών και το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, όπου θα είναι και ο ‘χάρτης’ των δράσεων και παρεμβάσεων για τα επόμενα χρόνια.

Για όλα τα παραπάνω άλλωστε, υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες και συναντήσεις του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας/ Περιβάλλοντος Λάμπρου Δημητρογιάννη με στελέχη του ανάλογου υπουργείου, έτσι ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προλάβει τις επερχόμενες εξελίξεις, να καταγράψει όλα τα δεδομένα και να προβεί εγκαίρως στον απαραίτητο προγραμματισμό.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.