Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Ενημέρωση για την πρόληψη ατυχημάτων από την καύση κροτίδων

Ενημέρωση για την πρόληψη ατυχημάτων από την καύση κροτίδων

 

geg-krotides-prolipsi1Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμου Α΄   Χαράλαμπου Σφέτσου, με δράσεις της Αστυνομίας και συμβουλές προς τους πολίτες σχετικά με την πρόληψη ατυχημάτων από καύση κροτίδων κατά την πασχαλινή περίοδο
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, καθ΄ όλη τη διάρκεια της Πασχαλινής περιόδου, πραγματοποιούνται στοχευμένοι και συνεχείς έλεγχοι, για την εμπορία και κατοχή κροτίδων και βεγγαλικών.


Οι έλεγχοι δεν αποσκοπούν μόνο στη τήρηση της νομοθεσίας, αλλά κυρίως στην πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και επικεντρώνονται στον εντοπισμό χώρων και  καταστημάτων όπου οι κροτίδες και τα βεγγαλικά φυλάσσονται ή πωλούνται. Παράλληλα όμως, έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε μεμονωμένα άτομα τα οποία χρησιμοποιούν τα αντικείμενα αυτά.

Επισημαίνεται, ότι τις τελευταίες μόνο μέρες, έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 27.000 πυροτεχνικά είδη καθώς και τρία πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

 geg-sfetsos
Δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων και βεγγαλικών.

Ως Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων καθώς και συσκευών εκτόξευσης τους από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

Επίσης πρέπει να γίνει συνείδηση, σε όλους τους ενηλίκους και κυρίως στους γονείς, ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε κροτίδες και βεγγαλικά, όχι μόνο γιατί η αγορά τους είναι παράνομη, αλλά κυρίως γιατί τη χρήση τους εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Οι γονείς πρέπει επίσης να αποτρέπουν τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή κροτίδων και βεγγαλικών και οφείλουν να τα ενημερώνουν διαρκώς για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού που μπορεί να προκληθεί από η χρήση τους.

Επίσης οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά να προσεγγίζουν χώρους όπου άλλα άτομα προβαίνουν σε παράνομη καύση αυτών ειδών, διότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

Ένας επιπλέον λόγος για τον όποιο οι ενήλικοι, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κροτίδες και βεγγαλικά είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν πρότυπο  μίμησης για τα παιδιά τους.
Ολοκληρώνοντας πρέπει ποτέ να μην ξεχνούμε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την σωματική ακεραιότητα αλλά πολλές φορές δυστυχώς και για την ίδια την ζωή ».

ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Α) 26-4-2016 Ναύπακτος 5 κροτίδες σε οικία

Β) 26-4-2016 Αγία Μαύρα 1094 κροτίδες και όπλα

Γ) 26-4-2016 Πύργος 481 παιδικά αθύρματα παντοπωλείο

Δ) 26-4-2016 Αμαλιάδα 1368 κροτίδες σε οικία

Ε) 26-4-2016 Βραχναικα 750 σε αυτοκίνητο

ΣΤ) 27-4-2015 Μανωλάδα 1840 παιδικά αθύρματα σε κατάστημα

Ζ) 27-4-2016 στη Μανωλάδα 2.950 τεμάχια παιδικών αθυρμάτων

Η) 27-4-2016 Αστακός 620 κροτίδες και 1.750 παιδικά αθύρματα σε κατάστημα.

Θ)27-4-2016 Αστακός -63- κροτίδες και -3.752- παιδικά αθύρματα σε κατάστημα

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ  ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

27.000

geg-krotides-prolipsi

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.