Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

Ενοποιούνται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων νήσων

gavroglou
Την πρώτη ενοποίηση Ανωτάτων Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, ανακοίνωσε από την Κέρκυρα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου. Πρόκειται για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και του ΤΕΙ Ιονίων νήσων, που μετά από τη συναίνεση και συνεννόηση των επιτροπών που συστάθηκαν από μέλη των δύο ιδρυμάτων αποφασίστηκε η από κοινού πορεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η σημερινή συνάντηση έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα, γίνεται στο πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρύμα που η διδασκαλία του ήταν στα ελληνικά, της Ιονίου Ακαδημίας, σήμερα σε αυτή τη συνάντηση θελήσαμε να κάνουμε το τολμηρό βήμα, που είναι το βήμα της ενοποίησης των δύο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε σε αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας, παρόντων του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλη Χρυσικόπουλο και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Γιάννη Δραγώνα.

Όπως επεξήγησε ο υπουργός Παιδείας η συγκεκριμένη αυτή συνένωση των δύο Εκπαιδευτικών Ανώτατων Ιδρυμάτων είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται μέχρι το τέλος του έτος και συνένωσης άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν ενιαίες λύσεις για όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, άρα επιδιώκουμε συνεννοήσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας μας. Η πολιτεία δεν πρόκειται να φέρει δικές της λύσεις αν δεν υπάρχει πλήρη συναίνεση των ιδρυμάτων και του προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά ο κ Γαβρόγλου.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι από τη συνένωση που θα προκύψει δεν θα σημειωθούν απολύσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά ούτε και επιπτώσεις των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων φοιτητών, αντιθέτως όπως ισχυρίστηκε τα Ιδρύματα που θα συνενωθούν θα υποστηριχθούν και οικονομικά. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης διδακτικού προσωπικού, υπονόμευσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών και των πτυχίων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Αυτό που θέλουμε είναι η καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυσή τους, γιατί δεν μπορεί να γίνεται μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αν η πολιτεία δε μπορεί και υλικά να ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία» σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου.

Επιπλέον ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι από τη συνένωση θα προκύψουν και νέα τμήματα στο Νέο Πανεπιστήμιο Ιονίου, μεταξύ αυτών και Τμήμα Τουριστικών Σπουδών με έδρα την Κέρκυρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και τμήμα Ασιατικών Σπουδών μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβάλλει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο υπουργείο Παιδείας.

«Έχουμε τις δυνατότητες με το νέο Νόμο, των διετών σπουδών, που αυτές θα είναι σπουδές μετά το Επαγγελματικό Λύκειο και θα αποκτάς επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προσόντων. Αυτά μας δίνουν μία πρόσθετη ευελιξία για την ανάπτυξη του τόπου και όχι για τα πελατειακά συμφέροντα. Επίσης θα δούμε και άλλου τύπου συνεργασίες , όπως είναι το θαλάσσιο πάρκο στη Ζάκυνθο, όπου θα πρέπει να συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο γιατί θα είναι προς όφελος και των δύο. Ταυτόχρονα θα πρέπει ορισμένα τμήματα να γίνουν εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας άλλων τμημάτων» είπε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «το Ιόνιο πρωτοπορεί και πρωτοπορεί για ιστορικούς λόγους, η ιστορία γράφεται και στο παρόν δε είναι θέμα μόνο του παρελθόντος».

«Πρέπει να μπούμε στην ουσία και αυτή είναι ότι για δεύτερη χρόνια καταφέρνουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στην ώρα τους και καλύτερα από την πρώτη χρονια. Είναι δυνατό μετά από δεκαετίες παθογενειών όλα να δουλεύουν ρολόι; Προσπαθούμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και να τα λύσουμε. Καταλαβαίνουμε την όποια αντιπολίτευση αλλά ας επικεντρωθούμε σε εκπαιδευτικά ζητήματα, με πρωτεύον ζήτημα το μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών, το οποίο θα επαναφέρουμε ως αίτημα στην τρίτη αξιολόγηση » επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

Πηγή: in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

14 Σχόλια

 1. agnostos

  Απο την μια “αναμένονται μέχρι το τέλος του έτος και συνένωσης άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων”, απο την άλλη “Η πολιτεία δεν πρόκειται να φέρει δικές της λύσεις αν δεν υπάρχει πλήρη συναίνεση των ιδρυμάτων και του προσωπικού”
  Λογικά μιλάει και για τα τμήματα στο Αγρίνιο, να ενταχθούν στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Το Αγρίνιο θα διαφωνεί. Οι φοιτητές θα επιμένουν για Πάτρα.
  Τμήματα του παν. Πατρών θα καταλήξουν μαζί με το ΤΕΙ. Καληνύχτα μας.

 2. ΒΜ

  Η μετακόμιση στη Πάτρα είναι πλέον μονόδρομος για τα πανεπιστημιακά τμήματα.

 3. Kon/na

  ‘Ταυτόχρονα θα πρέπει ορισμένα τμήματα να γίνουν εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας άλλων τμημάτων» είπε ο κ. Γαβρόγλου……’

  Ενδιαφερον βρισκω το σχολιο…..

  Συμπερασματα δικα σας οσον αφορα τι μπορει να σημαινει αυτο και για τα τμηματα Αγρινιου ισως.

 4. Kon/na

  ‘agnostos’

  Τα τμηματα Αγρινιου γιατι να καταληξουν με το ΤΕΙ;

  Αντιθετως, των ΤΕΙ καποια θα ενταχθουν στο …..Πανεπιστημιο Πατρων(οπου ανηκουν του Αγρινιου)……και καποια αλλα, οπως λεει το αρθρο, διετων σπουδων. Δηλαδη, υποβαθμηση….καποιων τμηματων του ΤΕΙ.

  Θα δειξει…..αλλη υποβαθμηση για τα τμηματα Αγρινιου δεν επιτρεπεται.

 5. agnostos

  Kon/na, το καταλαβαίνω οτι το σχόλιο μου είναι λίγο υπερβολικό, αλλά μιας και ζούμε παρέα με το παράλογο όλα αυτά τα χρόνια και επειδή στα τμήματα του Αγρινίου, δεν έχουν φερθεί και με τον καλύτερο τρόπο, δε θα μου κάνει εντύπωση ξαφνικά να τα ενώσουν με το ΤΕΙ Μεσολογγίου και να γίνουν όλα αυτά ένα άλλο, άσχετο, καινούριο ΑΕΙ.
  Εσείς δηλαδή λέτε οτι θα αφήσει τα τμήματα Αγρινίου να ανήκουν στο ΑΕΙ Πάτρων,και θα κάνει και ΑΕΙ Πατρών και τα τμήματα ΤΕΙ στο Μεσολόγγι ;

 6. Kon/na

  agnostos

  Εγω δεν ξερω τιποτα. Εικασιες μονο βαση το αρθρο. Θα ηταν παραλογο τα τμηματα Αγρινιου να υποβαθμιστουν κι αλλο…….η…..να ενταχθουν αυτα στο ΤΕΙ.

  Το αρθρο λεει οτι καποια τμηματα ΤΕΙ θα ενταχθουν στα Πανεπιστημια…..οχι αντιθετα!

  Δεν νομιζω πως το σχολιο σου ειναι υπερβολικο, απλα ελπιζω πως θα επικρατησει επιτελους η λογικη. Εαν το ΤΕΙ Μεσολογγιου ενωθει με το Πανεπιστημιο Πατρων, ΚΑΙ μεταφερθουν καποια τμηματα του στην Πατρα, τοτε, μ’αυτη τη λογικη, και τα τμηματα Αγρινιου πρεπει να πανε Πατρα.

  Εξ’αλλου, το λεει ο ιδιος ο υπουργος στο σχολιο του ……’να γινουν εκει………για λογους συνεργασιας’. Το τμημα Δ.Π.Φ.Π Αγρινιου επρεπε να συνεργαζεται με τις αλλες πολυτεχνικες σχολες Πατρων. Το γεγονος οτι ΔΕΝ συνεργαζεται ακομα κραταει το τμημα χωρις επαγγελματικα δικαιωματα, αναγνωριση απο το Τ.Ε.Ε και γενικα υποβαθμισμενο.

  Ελπιζω να μην κερδισει η παραλογια και το ενωσουν απλα σαν εξτρα τμημα Μεσολογγιου. Αλλα ουτε να ‘φτιαξουν’ ενα καινουριο ‘ασχετο’ ΑΕΙ.

  Τα παιδια στα 3 τμηματα Αγρινιου περασαν σε ΑΕΙ. Εαν ηθελαν να ειναι σε ΤΕΙ, θα ειχαν δηλωσει ΤΕΙ στο μηχανογραφικο τους. Γιατι να γινουν ΤΕΙ επειδη το θελει καποιο κομμα η καποιος υπουργος; Πολυ λαθος.

  Οπως ειπες ομως, ‘ζουμε τοσα χρονια με το παραλογο……. ‘

 7. apostolis

  Άμα δε σου αρέσει στο Αγρίνιο, να πας να κάνεις μηχανογραφικό κοπελίτσα μου και στα τσακίδια από δω. Δυο χρόνια που γράφεις σχόλια θα είχες πάρει ήδη πτυχίο. Μη τσιμπάτε με αυτή σε υπηρεσία είναι, γράφει μόνο όταν είναι θέμα για το Πανεπιστήμιο. Άσε που δεν ξέρει να βάζει τόνους

 8. Kon/na

  ‘Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ενοποίηση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου……….

  Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και το παρασκήνιο σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, καθώς μια ενοποίηση θα οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό και σε αναδιάταξη της έδρας των τμημάτων του ΤΕΙ που θα διατηρηθούν, καθώς σίγουρα κάποια θα κλείσουν ή θα υποβιβαστούν στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Είναι δεδομένο πως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα διεκδικήσει την απορρόφηση των περισσοτέρων εντός της πανεπιστημιούπολης και δε θα δεχθεί την πανσπερμία του ανά την Ήπειρο.’

  Πηγή: Foititikanea.gr

  !!!

 9. Kon/na

  ……….’ένα απίστευτα πολιτικό παιχνίδι παίχτηκε σε βάρος των ΤΕΙ και των τοπικών κοινωνιών, που πολλές τοπικές κοινωνίες είδαν την δημιουργία τμημάτων αποκλειστικά με την έννοια της οικονομικής αξιοποίησης» είπε ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:

  «Αυτό θα τελειώσει. Οι ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να είναι δέσμιες άλλων κανόνων πέραν των ακαδημαϊκών, και αυτό θα το προχωρήσουμε. Θα κάνουμε μια πρόταση και προς τα άλλα κόμματα και περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να πάρουμε αποφάσεις με τα κριτήρια που είπα».

  Πηγή: Foititikanea.gr

  Και στου θεου τ’αυτι…..!

 10. apostolis

  Μη κάνεις ότι δεν βλέπεις. Ούτε απολυτήριο λυκείου δεν άξιζε να πάρεις χωρίς τόνους και ορθογραφικά. Εμένα διαβάζουν περισσότερο όχι εσένα. Χαχααχα

 11. ΒΡΑΧΩΡΙ ...

  ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ 3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ !!! ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ …. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ? ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΙΩΠΗ ? ΥΠΟΠΤΟ……. ΜΗΠΩΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ? (Και ίσως αυτό να συμβεί πολύ σύντομα ….. . Γι’ αυτό σωπαίνουν ? Φοβούνται ότι θα επικρατήσει πανζουρλισμός με τους φοιτητές να φεύγουν τρέχοντας από το κακομοιριασμένο Βραχώρι ! )

 12. Kon/na

  “Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση που είχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, που, όπως όλα δείχνουν, «έσονται εις σάρκα μια».

  Πηγή: Foititikanea.gr

 13. Ανώνυμος

  Με αυτές τις ενοποιήσεις ΑΕΙ με ΤΕΙ , αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ. Ουσιαστικά, μόνο αυτά κερδίζουν από την όλη ιστορία….. Για να δούμε τι θα γίνει και με τα δικά μας τα αγρινιώτικα Τμήματα…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.