Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

“Επίλογος γέφυρας…”

“Επίλογος γέφυρας…”

Γράφει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος

Οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών της πελμάτωσης της γέφυρας της Αβώρανης τελείωσαν. Για πρώτη φορά έγινε άμεση, σοβαρή και ουσιαστική παρέμβαση για την σωτηρία της. Επιτέλους φάνηκε καθαρά ολόκληρη η γέφυρα μετά από πολλά χρόνια.

Επί πλέον έγινε καθαρισμός και κοπή κλαδιών δένδρων που περιόριζαν την ορατότητα και παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία στο τμήμα του δρόμου από το Αγρίνιο ως την γέφυρα. Καθάρισε ο τόπος και δημιουργήθηκαν παραθυράκια που φαίνεται το υπέροχο αυτό μνημείο.

Οταν γίνονται σοβαρά και ουσιαστικά έργα δεν χρειάζονται έπαινοι και μεγάλα λόγια, αρκούν οι παρεμβάσεις που τα λένε όλα.

Μην ξεχνάμε ότι αυτή η γέφυρα απεινονίζεται σε καρτ ποστάλ του 1930 σαν αξιοθέατο της περιοχής μας για την τεχνική της.

Πανοραμική άποψη της περιοχής με πρώτο πλάνο την γέφυρα έχει κανείς από το ύψωμα της Αγίας Μαρίνας.

Και κάτι άσχετο με την γέφυρα. Ο χείμαρος Ερημίτσα αποτελεί ένα ιδιαίτερο βιότοπο. Πρόσεξα ότι στη “λιμνούλα” που σχηματίστηκε στη βόρεια πλευρά της γέφυρας υπάρχουν ψαράκια που μάλλον είναι αθερίνα….

Βέβαια σε ότι αφορά την κίνηση η γέφυρα δεν είναι ικανή να την καλύψει και χρειάζεται καινούρια και σύγχρονη κατασκευή. Εξ άλλου αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν από χρόνια αντί να γίνονται παρεμβάσεις επέκτασης του οδοστρώματος σε αυτή (μέσα δεκαετία του 1950). Εγώ πάντως θα την προτιμούσα όπως ήταν πριν τις παρεμβάσεις με τα σιδερένια κάγκελα… παιδικά βιώματα είναι αυτά…

Λοιπόν περιμένω την πρώτη “κατεβασιά” για να την θαυμάσω με ασφάλεια πλέον από την γέφυρα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.