Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Επινιανά: Το πανέμορφο «μπαλκόνι» των Αγράφων- 10η Ιανουαρίου “αντάμωμα” στο Αγρίνιο

Επινιανά: Το πανέμορφο «μπαλκόνι» των Αγράφων- 10η Ιανουαρίου “αντάμωμα” στο Αγρίνιο

Τα Επινιανά ή Επαινιανά ή Πιγγιανά είναι κτισμένα σε υψόμετρο 1100 μ. και ήταν ένα παραδοσιακό αγροτοκτηνοτροφικό χωριό. Θεωρείται ως το μπαλκόνι των Αγράφων από την πανοραμική του θέση και την εξαιρετική του θέα στην κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταμού, όπως και των οροσειρών της Νιάλας και του Ντεληδημίου. Σήμερα τα Επινιανά ραγδαία εξελίσσονται σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για φυσιολάτρεςπεζοπόρους και ορειβάτες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η παλιά του ονομασία δείχνει ότι εδώ κατά την αρχαία εποχή της ακμής του, υπήρχε «κάτι το καλό και παινεμένο».

Στα Επινιανά ανήκουν οι συνοικισμοί Φτέρη, ΑνηφόραΑσπρόρεμα και Σαμάρι, οι οποίοι κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι. Από τα μνημεία του χωριού, ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία και των Αγ. Αναργύρων, η αιωνόβια καστανιά καθώς και η όμορφη βυζαντινή βρύση στην είσοδο του χωριού. Απέναντι από τα Επινιανά, μέσα στα θεόρατα βράχια είναι φωλιασμένη η Παναγία η Στάνα, ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια των Αγράφων. Η Παναγία θεωρείται η Αγία των Αγράφων και τιμάται από όλους τους Αγραφιώτες στις 7 Σεπτεβρίου κάθε χρόνο.

Ως μοναδικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα φαράγγια Αγραφιώτη στην Τρύπα (Πανταβρέχει), το Φτερόρρεμα, με την Άπατη Γη και το Ασπρόρεμα. Ιδιαίτερα όμορφα για εξερεύνηση και περπάτημα είναι τα αντίστοιχα πεζοπορικά μονοπάτια, του Ασπρορέματος, της Ανηφόρας, της Φτέρης και του Σαμαρίου με το αντίστοιχο, εν λειτουργία «Καρέλι» σε όλον τον Αγραφιώτη!

Στο πετρόχτιστο χωριό λειτουργούν ξενώνες ενώ υπάρχουν και χώροι εστίασης και αναψυχής.

Στα Επινιανά δρα ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Απανταχού Επινιανιτών «Ο Άγιος Γεώργιος» ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα «ΕΠΑΙΝΙΑΝΩΝ ΛΟΓΟΣ» και την 10η Ιανουαρίου 2020 οργανώνει εκδήλωση στο Αγρίνιο. Αναλυτικά: 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Γιατί οι Αγρινιώτες ( Αιτωλοί) ,δεν ανεβαίνουν σε αυτό των ιστορικό παραδεισενιο τοπο , και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, μιπος αυτός ο τόπος δεν είναι η ίδια ιστορία πολιτισμός με ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλίας ; με άλλες γειτονικές περιοχές η Αιτωλία έχει τίποτα με ιστορικό παρελθόν ; ( πώς θα είσαι μια ρίζα μια οικογένεια και θα έχεις αποπεδα) αυτά μόνο ανιστόρητη τα εκφράζουν

  2. Ανώνυμος

    Μπορεί η έλληνες Αιτωλοί ( ευρυτανοι ) σήμερα να μην εκφράζουν ανεβασμένο πνευματικό επίπεδο, ( διότι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να απομονώσουν να εκφραστή ο ελλην αιτωλος στο πολιτισμό του ) αυτό όμως δε μπορεί να απομονώσει η να απομακρύνει τη πραγματικότητα,διότι αυτό θα εκφραστή σταδιακά από μονο του

  3. Ανώνυμος

    Η φτέρη ,η φτερ,γιατί κάποιοι πτερη ; για εξυπνάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.