Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Η διάσωση ενός πετρίτη που πυροβολήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία

Η διάσωση ενός πετρίτη που πυροβολήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία

Για τη διάσωση  ενός πετρίτη ενημέρωσε ο Φορέας Διαχείρισης Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.

Στις 19 Δεκεμβρίου λοιπόν ένας πολίτης μετέφερε τραυματισμένο ενήλικο πετρίτη σε κρίσιμη κατάσταση στο Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων.
Τα στελέχη του Φορέα κινητοποιήθηκαν άμεσα προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες. Μετά την περισυλλογή του τον απέστειλαν στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) για αποκατάσταση.

Ακριβώς την επόμενη ημέρα και μετά την παραλαβή του έγινε με επιτυχία η χειρουργική οστεοσύνθεση στο Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου από τους κτηνιάτρους Αχιλλέα Ακρίβο καθώς το πουλί ήταν πυροβολημένο (δείτε παρακάτω ακτινογραφία όπου διακρίνονται τα σκάγια στο σώμα του).

Ο πετρίτης είναι είδος γνήσιου γερακιού (γένος Falco), που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο.Η επιστημονική του ονομασία είναι Falcoperegrinus και περιλαμβάνει 18 υποείδη.
Είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα γεράκια με το χαρακτηριστικό του πτέρωμα στο οποίο κάνουν αντίθεση οι ανοικτόχρωμες με τις σκουρόχρωμες περιοχές, ενώ στο κεφάλι ξεχωρίζει η, επίσης χαρακτηριστική, σκούρα «μάσκα».

Φωλιάζει και αναπαράγεται σε απόκρημνα βράχια ακτών, βουνών, φαραγγιών αλλά και σε νησίδες. Αναζητά την τροφή του στους περισσότερους βιοτόπους αλλά προτιμά ανοικτές εκτάσεις όπως χωράφια, ακτές, εκβολές, βάλτους. Την τροφή του αποτελούν τα πουλιά τα οποία αιφνιδιάζει και σκοτώνει με καταδίωξη ή κάθετη εφόρμηση από ψηλά.
Είναι εξάλλου το ταχύτερο ζώο του πλανήτη, καθώς στις κάθετες εφορμήσεις του όταν κυνηγά φτάνει τα 400 χλμ/ώρα.
Ο Φορέας μάλιστα εύχεται στον εν λόγω πετρίτη γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στο σπίτι του…

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Αιτωλοακαρνάν

    Αυτός ο … φορέας, θα πει τίποτα για την αρχιαπάτη των ανεμογεννητριών και την καταστροφή των Ακαρνανικών Ορέων;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.