Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Επιστρέφουν στον Αράκυνθο οι δύο γύπες που δηλητηριάστηκαν

Επιστρέφουν στον Αράκυνθο οι δύο γύπες που δηλητηριάστηκαν

Το Σάββατο 7 Μαρτίου και ώρα 11:00 το πρωί στον Αράκυνθο (Κάτω Αμπέλια – Άνωθεν Αγ. Νικολάου Κρεμαστού) θα απελευθερωθούν οι δύο γύπες (Gyps fulvus) που διασώθηκαν από δηλητηρίαση σε συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου — Ακαρνανικών Ορέων με το Κέντρο Περίθαλψης «ΑΝΙΜΑ». Πρόκειται για ένα είδος που απειλείται πλέον με εξαφάνιση από την ηπειρωτική χώρα.

Για το πρόσφατο ζήτημα δηλητηρίασης του τοπικού πληθυσμού ορνέων υπήρξε εκτενής και έντονη κινητοποίηση και συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης με το Δασαρχείο Μεσολογγίου, τη Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας, την Κτηνιατρική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τη Θηροφυλακή του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και της Δ΄ΚΟΣΕ, Ορνιθοπαρατηρητές και Εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Στα πτηνά που θα απελευθερωθούν θα έχουν τοποθετηθεί δορυφορικοί πομποί γεωγραφικού εντοπισμού θέσης με τους οποίους θα παρακολουθείται στο εξής και σε πραγματικό χρόνο η κίνηση και η δραστηριότητα των πουλιών. Οι πομποί που θα τοποθετηθούν, προφυλάσσουν τους πληθυσμούς του είδους από περαιτέρω δηλητηριάσεις, βάσει διεθνούς εμπειρίας, αφού εάν διαπιστωθεί κάποια αλλαγή συμπεριφοράς (π.χ. στασιμότητα, προσγείωση σε ασυνήθιστο χώρο κτλ), γίνεται αμέσως αυτοψία και διερεύνηση στο σημείο εάν τυχόν υπάρχει εκεί δηλητηριασμένο δόλωμα το οποίο απομακρύνεται άμεσα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.