Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Επιθεώρηση από το ΕΑΓΜΕ στο ρήγμα του δρόμου στο Μπαμπαλιό Βάλτου

Επιθεώρηση από το ΕΑΓΜΕ στο ρήγμα του δρόμου στο Μπαμπαλιό Βάλτου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλευτικών Ερευνών στο κάλεσμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για γνωμοδότηση σχετικά με το ρήγμα που παρουσιάστηκε με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Μπαμπαλιό  του Δήμου Αμφιλοχίας.

Ο Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ.Ευάγγελος Νικολάου μετέβη ο ίδιος  ,σήμερα 14η Ιανουαρίου, για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα  στην περιοχή του Βάλτου συνοδευόμενος από τον Δόκτορα Γεωλογίας κ. Παναγιώτη Πάσχο.

Στο σημείο του ρήγματος πλησίον της κοινότητας Μπαμπαλιού τους περίμεναν εκ μέρους της Περιφέρειας ο Μηχανικός κ. Χρήστος Πέτρας και η μηχανικός κα. Βιβή Λαγού-και επιστημονική συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη  Θ. Μαυρομάτη- και εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας ο Αντιδήμαρχος Έργων, Ύδρευσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Νίκας και ο Αντιδήμαρχος Καθαρισμού-Φωτισμού και Πράσινου κ. Λεωνίδας Κατσαντάς.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης οδήγησε την ομάδα των εμπειρογνωμόνων στο ρήγμα πάνω στην πλαγιά του λόφου και στην συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί ρήγματα στο έδαφος κάτω από τον δρόμο μέχρι και περίπου 50 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Η ομάδα επιθεώρησε και τα τεχνικά έργα κατά μήκους του οδοστρώματος που κατασκευάστηκαν προ πενήντα ετών.

Οι κ.κ.Νικολάου και Πάσχος κατατοπίστηκαν πλήρως από τον μηχανικό κ. Πέτρα για την προϊστορία του ρήγματος στο σημείο αυτό και για τις εργασίες που έγιναν για την ασφαλή αποκατάσταση της συγκοινωνίας, στον μοναδικό αυτό άξονα που συνδέει την μεγαλύτερη πόλη του Νομού το Αγρίνιο με την ενδοχώρα.

Ο Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ σύντομα θα επιδώσει στους αρμόδιους φορείς, περιφέρεια και Δήμο Αμφιλοχίας, την σημερινή μελέτη στον χώρο και τις υποδείξεις της υπηρεσίας του για εργασίες που πιθανόν θα πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων.

Αν και το πρόγραμμα των επιθεωρητών της ΕΑΓΜΕ και των μηχανικών της περιφέρειας κυρίας Λαγού και κυρίου Πέτρα είναι γεμάτο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, δεν αρνήθηκαν να επισκεφθούν και ένα ακόμη σημείο όπου υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης.

Δέκα χιλιόμετρα πιο πάνω στην κοινότητα Μαλεσιάδας μόλις 200 μέτρα πριν το χωριό σημειώνονται τα τελευταία χρόνια κατολισθήσεις πάνω και κάτω από το νεκροταφείο του χωριού.

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Μαλεσιάδας κ. Θωμάς Σκόνζος έδειξε τα σημεία αυτά στους γεωλόγους της ΕΑΓΜΕ καθώς και την υποχώρηση του εδάφους προς το ποτάμι, πολύ κοντά στον δρόμο, μόλις ένα μέτρο από την άκρη του.

Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει προστατευτική δοκός και είναι θαύμα πως δεν έχουν πέσει ακόμη αυτοκίνητα στον 40μετρο γκρεμό…

Μια τοιχοποιία που προϋπήρχε  κατά μήκος του δρόμου, έχει πέσει από χρόνια στο ποτάμι αποκάτω.

Ο Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ κ. Νικολάου και ο γεωλόγος κ. Πάσχος συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Μαλεσιάδας σχετικά με ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία του δρόμου από το ποτάμι καθώς και για αποστραγγιστικά αυλάκια στο πάνω μέρος του νεκροταφείου και τοιχίου ύψους δύο μέτρων και μήκους όσο χρειαστεί, περίπου εκατό μέτρων, για να συγκρατεί τις  καταπτώσεις χώματος και θάμνων από το πρανές.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.