Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου -Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων: “Ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ”

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου -Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων: “Ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ”

Ημέρα δράσης στις 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους στα super market που αποφασίζουν   αρκετά σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα επικεντρώνοντας στα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλληλων Αγρινίου αναφέρουν σε ανακοίνωση τους:

Οι εργαζόμενοι στα super market όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ξεκούραση. Εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης καθώς διευρύνθηκε το ωράριο τους, έχασαν τα ρεπό τους, συμπιέστηκαν δικαιώματα ενώ η κυριακάτικη εργασία έχει μπει σε μια φόρμα μονών-ζυγών όπως στον δακτύλιο, αφού τη μια Κυριακή εργάζονται και την άλλη όχι.

Οι όμιλοι των super market αφού κατέγραψαν ρεκόρ τζίρου αυτές τις ημέρες, προχώρησαν σε ελάχιστες προσλήψεις 45ημερών προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αύξησης της κερδοφορίας τους, στις συνθήκες της πανδημίας. Η διεύρυνση του ωραρίου συνδυάστηκε με παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δούλευε ελαστικά παραμένει στα γνωστά 4ωρα-6ωρα καθώς οι συμβάσεις τους δεν μετατράπηκαν σε 8ωρες, ενώ υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες που δεν καταγράφονται.

Τα παραπάνω δύο στοιχεία τα αναφέρουμε για έναν λόγο:

Αρκετά από τα μέτρα της κυβέρνησης που ήρθαν λόγω της πανδημίας, ήταν έτσι κι αλλιώς στο πρόγραμμα της. Τα δοκιμάζει σήμερα και τεστάρει παράλληλα αντιδράσεις.

Η μέρα δράσης στις 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους στα super market που αποφασίζουν αυτή τη στιγμή αρκετά σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα επικεντρώνουν στα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Να βγάλουν από το μυαλό τους αν θεωρούν πως θα ξεχάσουμε την Κυριακή αργία, αν σκέφτονται τη μερική ή ολική απελευθέρωση της.

Το αίτημα για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, παραμένει στο προσκήνιο.

Τa  Δ.Σ

Αγρίνιο 12/4/2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου με απόφασή του, έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε το ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), στηρίζει την ημέρα δράσης για εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, στις 15 Απρίλη με σύνθημα :«Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας!» Η ανακοίνωση:

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου

15 AΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ SUPERMARKET

ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου με απόφασή του,έπειτα από το κάλεσμα  που απηύθυνε το ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνέντευξης τύπου, ανταποκρίνεται και στηρίζει έμπρακτα,ώστε να οριστεί η Τετάρτη 15 Απρίλη ως μέρα παρέμβασης και δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων supermarket με σύνθημα:«Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας!».

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το σωματείο μας, θα βρεθεί στα καταστήματα, στην έναρξη των βαρδιών, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα. Ώστε να αναδειχτούν τα αιτήματα προστασίας, να στηριχθούν οι συνάδελφοι μας στα supermarket, να καταγγελθούν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα supermarketνα έρθουν σε επαφή με το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ø  Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα

Ø  Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη

Ø  Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Ø  Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Ø  Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.

Ø  Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των supermarket.

Ø  Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των supermarket, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

Ø  Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Το Δ.Σ Αγρίνιο 10/4/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στηρίζει την πανελλαδική μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα super market . Θα συμβάλει στην απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου για την επιτυχία της ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων των super market στην περιοχή μας την Τετάρτη 15 Απρίλη . Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους , γραφεία ,αποθήκες ,καταστήματα,  κλπ.   εργάζονται εντατικά και με αυτοθυσία για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι , εργάζονται καθημερινά και τις Κυριακές κάτω από τραγικές συνθήκες και με πιέσεις , χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας . Τα super market είναι μεγάλης  σημασίας χώροι  για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας . Θα πρέπει  όμως να διασφαλίζεται η προστασία των πάντων εργαζομένων και καταναλωτών με ευθύνη της  εργοδοσίας για αυτό το  λόγο διεκδικούμε  :

Να γίνεται το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

— Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

— Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις υποαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

— Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

— Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

— Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ.

— Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

— Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Με την συλλογική δράση και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας  , μπορούμε να προστατευτούμε από την πανδημία σήμερα και να βγούμε πιο δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε το αύριο .

 

Το Δ.Σ.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.