Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Με εθελοντική πρωτοβουλία Ελβετού επισκευάζεται η Γέφυρα Περατιάς

gefyra-peratias-elvetos

Όλοι γνωρίζουμε την ξύλινη γέφυρα στα Διαβασίδια. Την χρησιμοποιούμε για να περάσουμε απέναντι στη παραλία. Είναι πολυφωτογραφημένη. Στην εποχή της ήταν πεντάμορφη. Με τα χρόνια και την έλλειψη συντήρησης έχει σχεδόν καταστραφεί. Τελευταία μόνο πηδώντας εδω κι εκεί, μπορούσες να την διασχίσεις.

Η γέφυρα όπως είναι γνωστό, κατασκευάστηκε από τον Δήμο Βόνιτσας.

Χτες το απόγευμα η Μίρκα Ζακυνθινού ανακάλυψε πως η γέφυρα επισκευάζεται με γοργούς ρυθμούς. Αυτό από μόνο του είναι ένα καλό νέο. Αν σ’ αυτό προσθέσουμε πως την επισκευή της γέφυρας εκτελεί ένας άνθρωπος μόνος του και μάλιστα όχι ντόπιος, τότε το πράγμα γίνεται ξεχωριστό, σπάνιο και άξιο επαίνου και προβολής.

Πρόκειται για τον Mark Mauncovic. Είναι Ελβετός με Σέρβικη καταγωγή. Δουλεύει από αγάπη και μεράκι, αφιλοκερδώς. Μετά από περιπέτειες έπεισε τον Δήμο Βόνιτσας να αγοράσει τα υλικά και ο ίδιος με υπομονή και μαεστρία, έχει σχεδόν αντικαταστήσει τα σαπισμένα ξύλα της βάσης και θα συνεχίσει με την κουπαστή.
Όπως μας είπε η Μίρκα, τα μικρά κομματάκια ξύλου που περισσεύουν, τα συγκεντρώνει και θα κατασκευάσει ένα καλαθάκι για τα σκουπίδια.

Μας εντυπωσίασε η ενέργεια του καλού μας φίλου. Τις αξίες που κομίζει ο «ξένος» φίλος, τις έχουμε ξεχάσει. Έχουμε ένα πανέμορφο νησί, ευλογημένο από τη φύση και το καταστρέφουμε, το βρωμίζουμε το καταπατούμε, αφού το αρμέγουμε και το πουλάμε κανονικά.

Δεν γνωρίζουμε τον άνθρωπο, αλλά είδαμε μέσα από τις φωτογραφίες της Μίρκας το αποτέλεσμα των πράξεων του. Μπορούμε όμως να συμπεράνουμε, πως για τις χώρες καταγωγής του, οι πράξεις του είναι «συνηθισμένες». Έχουμε γνωρίσει πολλούς σαν αυτόν, εδώ, αλλά και στις πατρίδες του. Γαλουχήθηκε, μεγάλωσε, διδάχτηκε, να σέβεται και να αγαπά τον δημόσιο χώρο, την δημόσια περιουσία, να προστατεύει, να χτίζει και όχι να καταστρέφει. Έμαθε πως η καταστροφή κτιρίων, δρόμων, κοινόχρηστων χώρων, συγκοινωνιών δεν είναι επαναστατική αλλά κολάσιμη πράξη.

Πολλές σκέψεις μας ξύπνησε ο άγνωστος φίλος. Κυρίως μας έδωσε αισιοδοξία, πως δεν έχουν χαθεί όλα, έστω κι αν το μήνυμα έρχεται από μακριά….

Πηγή: aromalefkadas.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.