Σάββατο, Ιανουάριος 19, 2019

Ευάγγελος Παπαστράτος: Η συμβολή του στη βοήθεια των πνευματικών ανθρώπων στα χρόνια της Κατοχής

evaggelospapastratos

Του Λίνου Υφαντή,

Μια άγνωστη πτυχή στο έργο του Ευάγγελου Παπαστράτου ήταν η συμβολή του στη διάσωση των πνευματικών ανθρώπων στα χρόνια της Κατοχής. Το 1943 είχε οργανωθεί η «επιτροπή βοηθείας στους εργάτες του πνεύματος» στην Αθήνα που σαν σκοπό είχε να βοηθήσει τους πνευματικούς ανθρώπους να επιβιώσουν. Καλλιτέχνες, λογοτέχνες, μουσικοί κ.α δεν είχαν άλλους πόρους τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και κινδύνευαν πολλοί να πεθάνουν από στερήσεις. Η συμβολή τους δε είχε ιδιαίτερη σημασία στην ανύψωση του ηθικού φρονήματος του σκλαβωμένου λαού, καθώς σε δύσκολες περιόδους οι πνευματικοί άνθρωποι είναι εκείνοι που βάζουν τον ιδεολογικό πήχυ ενός αγώνα και της διαχείρισής του ψηλά.

Έτσι λοιπόν ο Ευάγγελος Παπαστράτος ορίστηκε Αντιπρόεδρος της επιτροπής βοήθειας μαζί με τον Γεώργιο Πεσματζόγλου. Πρόεδρος ήταν ο Αντώνης Μπενάκης.  Μπορεί να βοήθησαν πολλούς πνευματικούς ανθρώπους, τον πρώτο στη λίστα όμως δυστυχώς δεν πρόλαβαν, όπως ο ίδιος ο Παπαστράτος αναφέρει στην αυτοβιογραφία του » Η δουλειά και ο κόπος της»: Τον Κωστή Παλαμά, ο οποίος πέθανε το Φλεβάρη του 1943 και η κηδεία του καταγράφηκε ως αφορμή εκδήλωσης των πατριωτικών συναισθημάτων από τους Αθηναίους.

Οι «εργάτες του πνεύματος» λοιπόν είχαν το δικό τους πεδίο αντίστασης και αυτό ήταν η πνευματική ηγεσία του τόπου:  Ήταν άλλωστε  και αυτοί θύματα της θηριωδίας των κατακτητών όπως και ο υπόλοιπος λαός.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.