Ελληνο-Ιταλική βραδυά στο Αγρίνιο χάρις στο: «Τυχαίο και αναγκαιότητα» (Σημ. 1η)
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Το βράδυ του Σαββάτου 9 Μάρτη ο Μουσικός Σύλλογος «Ορφέας» διοργάνωσε μια πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα (πολιτιστικά-μουσικά και συναισθηματικά) εκδήλωση στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Αγρινίου.
Εκδήλωση στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες και Ιταλοί καλλιτέχνες και απλοί αλλά καλλιεργημένοι πνευματικά και με ευαισθησία στην καρδιά άνθρωποι.
Μέσα από την εκδήλωση ξεπήδησαν και θριάμβευσαν συναισθήματα συναδελφικότητας και αγάπης μεταξύ δυο Μεσογειακών λαών που τους ενώνει ο αρχαίος πολιτισμός που άκμασε στις χώρες μας πριν δεκάδες αιώνες.
Κάποιοι Άνθρωποι «τυχαία» συναντήθηκαν πριν κάμποσα χρόνια και ανέπτυξαν άδολη φιλία έχοντας κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την πατρίδα τους και σεβασμό για την πατρίδα του άλλου. Αγάπη για τον πολιτισμό, σε όλες του τις εκφάνσεις και ιδιαίτερα στην ποίηση και την Μουσική, που κυριάρχησαν στην εκδήλωση του Αγρινίου.
Ο Αγρινιώτης Στέφανος και η οικογένειά του, οι γείτονές μας από την Ιταλία Nino, Enzo, Vittorio και οι οικογένειές τους, καθώς και δεκάδες φίλοι τους από τις δυο χώρες, έδωσαν το ραντεβού τους στην διοργάνωση του «Ορφέα».
Η παρουσιάστρια κυρία Έβελυν Τριανταφύλλου ήταν η ιδανικότερη επιλογή για τον συντονισμό μιας τέτοιας απαιτητικής εκδήλωσης. Που την έφερε στο υψηλότερο στάδιο της επιτυχίας χάρις στο φυσικό της χαρισματικό ταλέντο και την πολυγλωσσία της.
Στην πέραν των τριών ωρών εκδήλωση που κυριάρχησε η Ελληνική και η Ιταλική γλώσσα στις ομιλίες των συντρόφων στα κοινά πολιτιστικά δρώμενα, ξεχωριστή ιδιαιτερότητα ήταν η απαγγελία του ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ιθάκη» από τον Nino στα Ιταλικά από μνήμης.
Και η παράλληλη απαγγελία στα Ελληνικά από τον Εκπαιδευτικό και παλιό μέλος του «Ορφέα» Γιάννη Παπαγεωργίου στα Ελληνικά.
Την κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου συμπαρέσυραν στους ρυθμούς της ποιοτικής μουσικής οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Μιχαήλάγγελος στην κιθάρα και Giulio Gianni (γιός του Nino) στο σαξόφωνο.
Πρώτα οι δυο τους, μετά ένας-ένας και στο τέλος και οι δυο τους μαζί, ενθουσίασαν το ακροατήριο που τους χειροκρότησε ασταμάτητα και τραγούδησε μαζί τους πολυαγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου χαιρέτισε την εκδήλωση και απένειμε τιμητική πλακέτα στον Ιταλό σαξοφωνίστα Giulio Gianni. Αντίστοιχη αναμνηστική πλακέτα απένειμε η Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κυρία Μαρία Παπαγεωργίου στον Έλληνα κιθαρίστα Μιχαήλάγγελο Νιάρχο.
Λεπτή και συναισθηματικά φορτισμένη χειρονομία ήταν, μετά το πέρας της εκδήλωσης, η επίδοση έργου τέχνης του Αγρινιώτη εικαστικού Θανάση Βαλαώρα από τον Στέφανο στον Ιταλό επιστήμονα Nino που επισκέπτεται την χώρα μας επί σαράντα χρόνια!
Το έργο είναι η προσωπογραφία του Ποιητή της «Ιθάκης» Κ. Καβάφη, που ο καλλιτέχνης με απαράμιλλή παραστατικότητα ζωγράφησε πάνω σε 150χρονο πυρότουβλο που πετάχτηκε στα μπάζα, από κατεδάφιση γνωστού Αγρινιώτικου αρχοντικού!
Ήταν μια μεγάλη έκπληξη του Nino, που όταν «ξαναβρήκε» την φωνή του ευχαρίστησε τον Στέφανο και του είπε ότι κι εκείνος συντονισμένος στο ίδιο «μήκος κύματος» σκέψης μαζί του, του έφερε από την Ιταλία μια έκδοση των ποιημάτων του Καβάφη στα Ιταλικά!
Και κάπως έτσι έκλεισε η όμορφη βραδιά αγάπης, ειρήνης, συνεργασίας, και συναδέλφωσης ανθρώπων από δυο ιστορικούς λαούς της Μεσογείου.
Τέλος την εξαιρετική ηχητική απόδοση στο θέατρο συντόνισε ο τεχνικός κύριος Αυγέρης.
Σημ. 1η «Η τύχη και η αναγκαιότητα», βιβλίο του Γάλλου βιολόγου Ζακ Μονό (Jacques Monod), βραβείο Νόμπελ το 1965. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1970 και ξεκίνησε παγκόσμια επιστημονική-φιλοσοφική-πολιτική συζήτηση. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1971.
Α.Κ.Κ.