Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Έξι προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών από το Κέντρο Πρόληψης “Οδυσσέας”

Έξι προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών από το Κέντρο Πρόληψης “Οδυσσέας”

epi-odysseas-karavi
Έξι νέα προγράμματα για μαθητές όλων των ηλικιών θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Πρόληψης “Οδυσσέας”, σχετικά με την προαγωγή της ψυχικής υγείας, τη συναισθηματική αγωγή, την ευαισθητοποίηση για τη βία και την κακοποίηση, όπως και εκπαιδευτικών επισκέψεων σε σχολεία.

Αναλυτικά όλα τα προγράμματα:

Πρόγραμμα για την προαγωγή της Ψυχικής Υγείας σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου:

Αν ψάξεις… θα βρεις!

Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και Ενίσχυσης της Ψυχικής Ανθεκτικότητας

Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων), θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-2018 Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας  που αφορά σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της τάξης. Σκοπός του προγράμματος είναι η  ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, η σύνδεση των μαθητών με τις ικανότητες και τις δυσκολίες τους και η διάκριση και αποδοχή των διαφορετικών εκδοχών της ταυτότητας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 6 δίωρες συναντήσεις                              (1 συνάντηση/15 ημέρες). Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να αποφασίσει ποιο τμήμα θα συμμετέχει. Οι Ενότητες του Προγράμματος ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν θέματα εφηβείας, ταυτότητας, σχέσεων, εξαρτήσεων, ψυχικής ανθεκτικότητας).

Υπεύθυνη Προγράμματος: Λαμπρινή Τραυλού, Ψυχολόγος, Msc.

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση : odysse@agr.forthnet.gr  από Δευτέρα 25/9 έως και Παρασκευή 6/10  (τηλέφωνα επικοινωνίας: 26410 55275 και 26410 28770).

Πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου:

Γρίφοι και Σπαζοκεφαλιές για «ξεχωριστούς» λύτες!

Πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής για μαθητές της Δ, Ε και ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού Σχολείου.

Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων), θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-2018 Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής που αφορά σε μαθητές των τελευταίων τάξεων Δημοτικού Σχολείου.

-Τι νιώθω;

-Τι δείχνω;

-Τι νιώθει ο άλλος;

-Τι μπορώ να κάνω;

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της τάξης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίησή τους και η άσκηση βασικών δεξιοτήτων αναγνώρισης, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε 10 εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις. Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να αποφασίσει ποιο τμήμα θα συμμετέχει. Οι Θεματικές Ενότητες του Προγράμματος ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν ασκήσεις γνωριμίας, παιχνίδια συνεργασίας και καλλιέργειας της εμπιστοσύνης, δραστηριότητες αναγνώρισης, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Λαμπρινή Τραυλού, Ψυχολόγος, Msc.

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr  από Δευτέρα 25/9 έως και Παρασκευή 6/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641055275 και 2641028770).

Πρόγραμμα μακράς παρέμβασης ευαισθητοποίησης για την βία και την κακοποίηση στο σχολείο, για Μαθητές Ε’  & ΣΤ’ Δημοτικού:

Μαθαίνουμε – Παίζουμε – Εκφραζόμαστε σε ένα ασφαλές σχολείο

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» , σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων), θα υλοποιήσει το σχολικό έτος 2017 – 2018  Πρόγραμμα Μακράς  Παρέμβασης ευαισθητοποίησης για την Βία/ Κακοποίηση στο σχολείο, για παιδιά Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι 12 συναντήσεων ( 1 συνάντηση εβδομαδιαίως), 2 διδακτικών ωρών για  κάθε συνάντηση στο χώρο του σχολείου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων  επικοινωνίας, επίλυσης συγκρούσεων, διαχείρισης συναισθημάτων, των μαθητών.

Κάθε Σχολική Μονάδα μπορεί να αποφασίσει ποιο τμήμα θα συμμετέχει.

Ενδεικτικά κάποιες από τις θεματικές Ενότητες τις οποίες θα «δουλέψουμε» με τα παιδιά είναι οι παρακάτω:

  • Συζητώντας για τον Εκφοβισμό & τη Βία
  • Δεξιότητες Επικοινωνίας
  • Αναγνώριση, διαχείριση συναισθημάτων
  • Επίλυση συγκρούσεων
  • Διαφορετικότητα
  • Αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο σχολείο

Στο πρόγραμμα προβλέπονται και 3 ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς των παιδιών.

Υπεύθυνοι Προγράμματος :

– Ιωάννα Σταθοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

– Χαράλαμπος Λουκίδης , Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να στέλνετε MONO HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στην διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr από Δευτέρα 25/9 έως και Παρασκευή 6/10 ( τηλέφωνα επικοινωνίας :2641055275, 2641028770).

Πρόγραμμα μακράς παρέμβασης ευαισθητοποίησης για την βία και την κακοποίηση στο σχολείο, σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Εσπερινού Γυμνασίου – Λυκείου):

Οι νέοι συζητούν…

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» , σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων), θα υλοποιήσει το σχολικό έτος 2017 – 2018  Πρόγραμμα Μακράς  Παρέμβασης ευαισθητοποίησης για την Βία/ Κακοποίηση στο σχολείο, για μαθητές  Α & Β’ Τάξης

Οι συνολική διάρκεια του προγράμματος θα είναι  10 δίωρες συναντήσεις                          ( 1 συνάντηση ανά εβδομάδα), στο χώρο του σχολείου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα  σχέσεων, το διαδικτύου,  οι εξαρτήσεων, συγκρούσεων.   

Κάθε Σχολική Μονάδα μπορεί να επιλέξει το τμήμα το οποίο θα συμμετάσχει. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ΜΟΝΟ τα σχολεία του Αγρινίου.

Στο πρόγραμμα προβλέπονται και 6 ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς των παιδιών.

Υπεύθυνοι Προγράμματος :

– Ιωάννα Σταθοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

– Χαράλαμπος Λουκίδης , Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να στέλνετε MONO HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στην διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr από Δευτέρα 25/9 έως και Παρασκευή 6/10  (τηλέφωνα επικοινωνίας :26410 55275, 26410 28770).

Πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων σε σχολεία:

Συναντώντας τον «ΟΔΥΣΣΕΑ»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Νομού Αιτωλ/νίας “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”-Ο.ΚΑ.ΝΑ, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων), θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-2018 το Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Επισκέψεων: Συναντώντας τον «ΟΔΥΣΣΕΑ».

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα υλοποιείται κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών μετά από αίτημα και τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του σχολείου. Η διάρκεια της παρέμβασης είναι 2 ώρες.

Πραγματοποιείται στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης και έχει ως βασικό στόχο:

α) να γνωρίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί το χώρο του Κέντρου Πρόληψης, τις δράσεις και τις προοπτικές συνεργασίας.

β) να συνομιλήσουμε για θέματα που μας αφορούν και που έχουν σχέση με την ψυχική υγεία (συναισθήματα, διαφορετικότητα, εξαρτήσεις, αυτοεκτίμηση κ.α.).

Η συγκεκριμένη δράση προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα αλλά και τις επιμέρους ανάγκες των μαθητών.

Σχετικά με τη μεθοδολογία ακολουθείται βιωματικός/συμμετοχικός τρόπος διεξαγωγής του Προγράμματος, με ενεργητική συμμετοχή, ασκήσεις/παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης.

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr  από Δευτέρα 25/9 έως και Δευτέρα 30/10  (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641055275 και 2641028770).

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα.

Υπεύθυνη Ομάδας: Λαμπρινή Τραυλού, Ψυχολόγος, MSc.

Πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής σε μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού:

«Εγώ» κι «Εσύ» γινόμαστε «Εμείς»

Πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής για μαθητές της ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού Σχολείου

Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – Ο.ΚΑ.ΝΑ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων), θα υλοποιήσει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-2018 Πρόγραμμα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Αγωγής σε μαθητές της ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού  δύο (2)  σχολικών μονάδων του νομού Αιτ/νίας (εξαιρούνται τα σχολεία της πόλης του Αγρινίου).

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της τάξης  και έχει ως στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, των δεξιοτήτων επικοινωνίας, των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών, καθώς και την  καλλιέργεια της αίσθησης του «ανήκειν» σε μια ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα, στόχους και εμπειρίες.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 10 εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις κατά τη διάρκεια του ωρολόγιου προγράμματος του σχολείου. Οι Θεματικές Ενότητες του Προγράμματος ενδεικτικά περιλαμβάνουν ασκήσεις γνωριμίας, παιχνίδια συνεργασίας και καλλιέργειας της εμπιστοσύνης, δραστηριότητες αναγνώρισης, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων, τεχνικές αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων, μεθόδους επίλυσης συγκρούσεων κ.α.

Υπεύθυνη Προγράμματος: Αρετή Μπαζάκα, Ψυχολόγος, MSc.

Αιτήσεις μπορείτε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (κατεβάστε την αίτηση κάνοντας κλικ εδώ) στη διεύθυνση odysse@agr.forthnet.gr  από Δευτέρα 25/9 έως και Παρασκευή  6/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 26410 55275 και 26410 28770).

Η επιλογή θα γίνει έπειτα από κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης.

epi-odysseas-bullying

epi-odysseas-geniki

epi-odysseas-mathites-geniki

epi-odysseas-pixida

epi-odysseas-xromata

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.