Του Λίνου Υφαντή,
Το Αγρίνιο ήταν μια παραμεθόριος πόλη μαζί με την Αμφιλοχία έως την επέκταση του Ελληνικού κράτους έως την Άρτα το 1881. Στην πόλη έδρευε το 2ο Τάγμα Πεζικού του 7ου Συντάγματος Μεσολογγίου το 1877. (ΦΕΚ 61 /21 Ιουλ 1877 ). Στην Αμφιλοχία έδρευε το 1ο Τάγμα Ευζώνων, το οποίο αριθμούσε σύμφωνα με την τότε αναδιάρθρωση του στρατού 1009 άνδρες, 4 κτήνη και 4 λόχους. Τα τάγματα ξεχώριζανα από το χρώμα του κολάρου. Στην εικόνα που βλέπετε απεικονίζεται σκίτσο εύζωνα με το βαυμό του λοχία του 1ου Τάγματος Ευζώνων της Αμφιλοχίας, ο οποίος φορά κόκκινο κολάρο. (1874-1877).
Σε επόμενη αναδιάρθωση του στρατεύματος το τάγμα ευζώνων μετεγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο. Τον Απρίλιο του 1897 καταγράφεται υπό τις διαταγές του Α΄Αρχηγείου Στρατού με έδρα το Μεσολόγγι. Αρχές του 20ου αιώνα στο Αγρίνιο φέρεται να μετασταθμεύει υο τρίτο τάγμα. Μάλιστα το Οκτώβρη του 1908 δημοσιεύεται στην εφημερίδα Παναιτώλιο (αναδημοσίεση στην εφημερίδα “Φως Αγρινίου” στις 29-10- 1933) “συλλαλητήριον διαμαρτυρίας του Λαού του Αγρινίου” για το γεγονός ότι το τάγμα Ευζώνων διετάχθη όχι μόνο να μετασταθμεύση “εις Καρβασαρά” αλλά να εμτακινηθεί οριστικά στο Μεσολόγγι. Η επικείμενη μετακίνηση έγινε υπό τις διαταγές του Αρχηγού της Χοροφυλακής και το υπέγραφαν οι κάτοικοι :Ι.Θεοφανίδης, Ι. Ακρίδας, Κ.Αλεξίου, Δ. Μπουκογιάννης, ο εκδότης Ν. Τζάνης και ο μετέπειτα καπνοβιομήχανος και ευεργέτης της πόλης Ιωάννης Παπαστράτος.
Το τάγμα ευζώνων στο Αγρίνιο φέρεται να έδρευε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στη σημερινή θέση “Καπέλη” ώστε να μπορεί να μετακινείται πιο εύκολα στα σύνορα.
Με πληροφορίες από
Γενικό Επιτελείο Στρατού, Η ιστορία του Πεζικού, Αθήνα; Τυπογραφείο Ελληνικού Στρατού, 2014.
:https://sotosalexopoulos.blogspot.com/2010/05/19.html