Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Φανταστική αναπαράσταση του Ναού του Απόλλωνα στο αρχαίο Θέρμο

Φανταστική αναπαράσταση του Ναού του Απόλλωνα στο αρχαίο Θέρμο
Πηγή: Εφημερίδα The Sphere, Saturday 04 February 1922

Του Λίνου Υφαντή,
Στην αγγλική εφημερίδα The Sphere δημοσιεύονταν κατά καιρούς αναπαραστάσεις αρχαίων ναών που επιμελούνταν ένας σχεδιαστής ονόματι Mr Walcot. Ένας από αυτούς ήταν ο ναός του Απόλλωνα στο Αρχαίο Θέρμο. Η αναπαράστασή του  δημοσιεύτηκε 100 χρόνια περίπου πριν στο φύλλο της 4ης Φεβρουαρίου του 1922.  O Mr Walcot προσπαθούσε να συνδυάσει στοιχεία και τεχνοτροπία που διασώζονταν στη βιβλιογραφία εκείνης της εποχής. Όπως βλέπουμε ο ναός του Απόλλωνα στο Θέρμο παρουσιάζεται ως λίκνο της δημοκρατίας, όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος για να ακούσει τις αγορεύσεις των επώνυμων αρχόντων. Σε κάθε περίπτωση η αποτύπωση των ιωνικών στοιχείων της αρχιτεκτονικής και των σχεδίων στο αέτωμα δεν μπορεί να είναι ακριβής και περιέχει το στοιχείο του φανταστικού.Άλλωστε ο ναός ήταν δωρικός Την αναπαράσταση του Βρετανού σχεδιαστή πλαισιώνει πίσω από το ναό του Απόλλωνα ο ανασχεδιασμός του υπόλοιπου αρχαιολογικού χώρου.

Ο ναός του Απόλλωνος Θερμίου κτίστηκε επάνω ακριβώς από το Μέγαρο Β και τον μεγάλο βωμό της τέφρας που το διαδέχθηκε. Τα σημερινά ερείπια ανήκουν κατά το πλείστον στην ανακατασκευή του στα τέλη του 3ου – αρχές 2ου αι. π.Χ., μετά δηλ. τη διπλή καταστροφή του Ιερού από τον Φίλιππο Ε΄, το 218 και 206 π.Χ. Πρόκειται για δωρικό περίπτερο ναό με σηκό και οπισθόδομο, διαστ. 38,23×12,13μ. Έχει διεύθυνση Β.-Ν. με είσοδο στη νότια στενή πλευρά. Ξύλινη κιονοστοιχία αποτελούμενη από δώδεκα κίονες (σήμερα είναι ορατές οι λίθινες βάσεις τους) στήριζε τη δίρριχτη στέγη.

Με πληροφορίες από:

The Sphere, Saturday 04 February 1922

Δρ. Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, Ναός Απόλλωνος Θερμίου. http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=19003

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.