Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Φωτογραφίες: Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα οστά 17 ηρώων που «έπεσαν» στην Κύπρο

Φωτογραφίες: Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα οστά 17 ηρώων που «έπεσαν» στην Κύπρο

ImageHandlerΠρόκειται για νεκρούς της τορπιλακάτου “Φαέθων” που βυθίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη το 1964, για νεκρούς του αεροσκάφους “Νοράτλας” που καταρρίφθηκε το 1974 στη Λευκωσία και άλλους νεκρούς από μάχες με τους Τούρκους. Mεταξύ αυτών και ο Αγρινιώτης Κυβερνήτης Βασίλης Παναγόπουλος.

Το δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα πήραν σήμερα 17 νεκροί από την Ελλάδα που θυσιάστηκαν στη Κύπρο το 1964 και το 1974.

Πρόκειται για νεκρούς της τορπιλακάτου “Φαέθων” που βυθίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη το 1964, για νεκρούς του αεροσκάφους “Νοράτλας” που καταρρίφθηκε το 1974 στη Λευκωσία και άλλους νεκρούς από μάχες με τους Τούρκους.

Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Βασίλειο Παπαλάμπρου και τους Ανθυπασπιστές Νικόλαο Κρητικό και Νικόλαο Αθανασίου που υπηρετούσαν το 1974 στην ΕΛΔΥΚ, τον Αντιπτέραρχο Βασίλειο Παναγόπουλο, που ήταν ο Κυβερνήτης του Νοράτλας και τους Ανθυπασπιστές καταδρομείς Σωτήριο Κουρούνη και Στέφανος Τζιλιβάκη.

Μαζί με αυτούς επιστρέφουν στην Ελλάδα και τα οστά των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, Ελευθέριου Άνθη, Γεώργιου Ζερβομανώλη, Αθανάσιου Καραγεώργου,  Ιωάννη Κωνσταντακόπουλου,  Κωνσταντίνου Μπροδήμα,  Ιωάννη Παπαδόπουλοου,  Αργύριο Σίννη,  Μανούσου Τριανταφυλλίδη,  Βασίλειου Τριάντη και  Γεώργιο Χαμουργιωτάκη. Επίσης επιστρέφει στην Ελλάδα  ο Ανθυπασπιστής Ναυτικού Νικόλαος Νιάφας, που υπηρετούσε στη τορπιλάκατο «Φαέθων» που βυθίστηκε το 1964.

Τα οστά των πεσόντων παραδόθηκαν σήμερα από τη Κυπριακή Δημοκρατία στους συγγενείς τους, παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή,.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την άδολη αγάπη της Κύπρου στους ήρωες και τους συγγενείς τους, τονίζοντας ότι με τη θυσία τους δίνουν το δικαίωμα σε εμάς σήμερα να συνεχίζουμε τον αγώνα για οριστική απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχουμε πλήρη συνείδηση σφαλμάτων του παρελθόντος» και απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο τον κάλεσε να μεταφέρει απολογία στους συγγενείς για διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν.

Μίλησε για λάθη καλής πίστεως, και καθυστερήσεις στις ταυτοποιήσεις, ωστόσο  σήμερα είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων όσοι έπεσαν για την Κύπρο. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και οι προηγούμενες στο παρελθόν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τόσο στις συναντήσεις με τον Τουρκοκύριο ηγέτη όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στη δική του ομιλία είπε ότι «σήμερα, με συγκίνηση και υπερηφάνεια, αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες, που άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή σε πόλεμο. Αναφέρθηκε στη μεγάλη τους προσφορά στο Έθνος και στον άνισο αγώνα που έδωσαν, που δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο και έδωσαν την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την πατρίδα.

Το δικό μας οφειλόμενο καθήκον, χρέος και ευθύνη είναι να αποδώσουμε τιμές, ανέφερε  και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά για τη διαρκή στήριξη, συνεργασία και συντονισμό Λευκωσίας- Αθηνών για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς στρατούς και εγγυήσεις».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι είναι κοινή η πορεία του Ελληνισμού και η θυσία των ηρώων γίνεται παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Εξέφρασε επίσης συγγνώμη στους συγγενείς των ηρώων γιατί κάποιοι κατά καιρούς πίστεψαν ότι η θυσία τους έπρεπε να αποσιωπηθεί και η αποστολή δεν έπρεπε να είχε αποκαλυφθεί.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος  απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Υποκλίνομαι στους σεβαστούς συγγενείς των ηρώων. Με αισθήματα δέους, βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, με τον προσήκοντα σεβασμό, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηρωικούς πεσόντες Ελλαδίτες στρατιωτικούς κατά την επαίσχυντη Τουρκική εισβολή το 1974 στη μαρτυρική Κύπρο αλλά και τον πεσόντα της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ το 1964.

Άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή και συμμετείχαν σε πόλεμο. Δεν συμμετείχαν ούτε σε άσκηση ούτε σε κρυφή αποστολή, όπως έλεγαν κάποιοι μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια και η πατρίδα είναι υπερήφανη.

Γονατίζουμε μπροστά στους ήρωες:

Αντιπτέραρχο Παναγόπουλο Βασίλειο
Συνταγματάρχη (ΠΖ) Παπαλάμπρου Βασίλειο

Στους Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΠΖ)
Καραγεώργο Αθανάσιο
Σίννη Αργύριο
Κωνσταντακόπουλο Ιωάννη
Χαμουριωτάκη Γεώργιο
Παπαδόπουλο Ιωάννη
Μπροδήμα Κωνσταντίνο
Ζερβομανώλη Γεώργιο
Τριάντη Βασίλειο
Τριανταφυλλίδη Μανούσο
Κρητικό Νικόλαο
Αθανασίου Νικόλαο

Στους Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΚΔ)
Κουρούνη Σωτήριο
Τσιλιβάκη Στέφανο

Στον Έφεδρο Ανθυπασπιστή (ΜΧ)
Άνθη Ελευθέριο

Στον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων)
Νιάφα Νικόλαο.

Υποκλινόμαστε λοιπόν, για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές εκείνων που χάθηκαν στον αγώνα κατά του εισβολέα. Αυτούς που ανήκουν στο πάνθεον των ηρώων, συνεχίζοντας με το παράδειγμα τους την ένδοξη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γραμμένη με ανεξίτηλο το αίμα επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά τους στο Έθνος.

Πριν 43 χρόνια οι τιμώμενοι ήρωές μας, μαζί με άλλα άξια τέκνα της Πατρίδας, ενίσχυσαν τον άνισο αγώνα που έδιναν οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις στη Μεγαλόνησο, συνεπείς στους όρκους που έδωσαν, τιμώντας το «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Δε δείλιασαν μπροστά στο θάνατο και έδωσαν το παράδειγμα στις επόμενες γενιές των Ελλήνων που πιστεύουν στην αξία της ελευθερίας. Που πιστεύουν ότι υπάρχουν αρχές και έννοιες για τις οποίες αξίζει να δώσουμε την ύστατη ρανίδα του αίματος μας και την τελευταία μας πνοή. Αυτοί έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών και ορίζουν τη δική μας αποστολή και το δικό μας καθήκον.

Στην ιερή γη της Κύπρου, στην ιερή ελληνική γη της Κύπρου, βρίσκονται θαμμένα πολλά παλικάρια της Ελλάδας και της Κύπρου, που έπεσαν αναλαμβάνοντας το βάρος της Ιστορίας. Της Ιστορίας που γεννούσε πάντα ήρωες και συνεχίζει να γεννά ήρωες ακόμα και σε περίοδο ειρήνης.

Κυρίες και κύριοι,

Οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν επωμισθεί το χρέος να συνεισφέρουν ενεργά στη δικαίωση της Κύπρου, στην εμπέδωση της ειρήνης και στην επανένωση της Μεγαλονήσου.

Σας μεταφέρω μήνυμα αλληλεγγύης και δηλώνω απερίφραστα τη διαρκή στήριξη όλου του ελληνικού λαού στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Είναι αμετακίνητη η θέση μας για διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό των δύο Κυβερνήσεων μας, με σκοπό μια ελεύθερη Κύπρο, μία ενωμένη Κύπρο, με αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Ευρισκόμενος εδώ τιμώ την προσήλωση, το σεβασμό και το ενδιαφέρον όλων σας για τα ιστορικά γεγονότα του Κυπριακού Ελληνισμού, που υπογραμμίζουν την κοινή πορεία του Ελληνισμού, αποτελούν παράδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης και τονίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής μας προσπάθειας.

Αγαπητοί συγγενείς των πεσόντων,

Σας οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκφράζοντας τη βαθειά μου εκτίμηση και σας διαβεβαιώνω γνωρίζοντας τον πόνο και την αγωνία που βιώσατε όλα αυτά τα χρόνια -με κάποιους από εσάς συναντηθήκαμε το 1994 – ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε συνεργασία με τις Κυπριακές αρχές για την εκπλήρωση του χρέους μας έναντι των ηρώων μας και των οικογενειών τους. Αυτή ήταν και η πρώτη προτεραιότητα μου όταν ανέλαβα Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Τιμή και δόξα σε αυτούς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας.

Αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού που σήμερα γυρίζετε στην πατρίδα, θα σας συνοδεύσουμε με τη στρατιωτική ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με όλες τις οφειλόμενες τιμές. Πέσατε υπέρ πίστεως και πατρίδος στα ελληνικά χώματα της Κύπρου και σήμερα επιστρέφετε στη μητροπολιτική Ελλάδα στη συνέχεια της Ελλάδος.

Θα σας υποδεχτούμε όπως οφείλαμε να σας υποδεχτούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας προς εσάς μόνο, ένα μπορώ να πω, ένα μεγάλο συγνώμη για όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, ένα μεγάλο συγνώμη γιατί κάποιοι πίστεψαν ότι στο όνομα των καλών σχέσεων θα έπρεπε η θυσία σας να αποσιωπηθεί. Όταν τα κτήνη από την απέναντι πλευρά δολοφονούσαν χωρίς να σέβονται ούτε καν τις αρχές του πολέμου.

Σήμερα παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας την ώρα που εμείς αποδίδουμε τιμές στους ήρωες. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα πρέπει να σιωπήσουμε και θα πρέπει να μαλακώσουν τα πράγματα. Όχι. Η οφειλή της πατρίδας είναι τη θυσία σας να την κάνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αυτό κάνει σήμερα.

Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κυπριακή κυβέρνηση και στις Επιτροπές που έδωσαν την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια για να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Σας υπόσχομαι εξοχότατε κ. Πρόεδρε ότι αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε. Παραλαμβάνουμε τους ήρωες στη μητέρα πατρίδα, τους αποδίδουμε τις τιμές, αλλά θα συνεχίσουμε μέχρι να έρθει και ο τελευταίος ήρωας που έδωσε τη ζωή του εδώ στη μαρτυρική Κύπρο.

Αναγνωρίσαμε τη θυσία του κυβερνήτη της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ, Μητσάτσου που το 1964 πολέμησε για την Ελλάδα, εδώ στην Κύπρο. Κάποιοι θεώρησαν ότι δεν θα έπρεπε ο ναύαρχος πλέον να αναγνωρίζεται ως ήρωας. Κυκλοφορούσε επί αρκετές δεκαετίες ακρωτηριασμένος και κάποιοι δεν του έδιναν προτεραιότητα στα νοσοκομεία γιατί δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθεί η αποστολή.

Αυτά αποκαθιστούμε πλέον, κάτω από τη σκέπη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Έλληνα Προέδρου, του Έλληνα Πρωθυπουργού και με τη βοήθεια των Υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης.

Γονατίζουμε μπροστά στους ήρωες και σας καλώ όλους μαζί να φωνάξουμε, Αθάνατοι».

2_big 4_big

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.