Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πολύποδας παχέος εντέρου – Συμπτώματα και αντιμετώπιση!

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πολύποδας παχέος εντέρου – Συμπτώματα και αντιμετώπιση!

Οι παθήσεις του εντέρου μπορεί να οφείλονται σε πολλά αιτία. Αυτό που αξίζει μελέτη όμως είναι το σύνολο των συμπτωμάτων που μπορούν να προκύψουν στον κάθε ασθενή, αφού με αυτά θα πορεύεται και θα επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής του.

Δύο από τις πιο σοβαρές παθήσεις που αφορούν το έντερο και εξελίσσονται άσχημα για τον ασθενή, αν δεν αντιμετωπιστούν, είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εντέρου (ΓΟΠ) και πολύποδας παχέος εντέρου.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Συνήθως στηνΓΟΠΝ οπόνος επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετεκαθώς το οξύ που υπάρχει στο στομάχι διαφεύγει στον οισοφάγο, προκαλώντας το αίσθημα καύσου. Υπάρχει πικρή γεύση στο στόμα πάλι εξαιτίας των οξέων που ανεβαίνουν στην στοματική κοιλότητα και μία βραχνάδα στην φωνή, που εμφανίζεται από τον ερεθισμό των φωνητικών χορδών. Τέλος, ο ασθενής παρατηρεί υπερβολική παραγωγή σάλιου μαζί με τα παραπάνω.

Για την αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ προτείνεται πριν καταφύγει ο γιατρός στην λύση του χειρουργείου (για βαριές περιπτώσεις), ο ασθενής να ακολουθήσει ένα διαφορετικό lifestyle. Να σταματήσει το κάπνισμα, το αλκοόλ, να μειώσει τα κιλά του και να μην τρώει πριν τον ύπνο.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση στον πολύποδα παχέος εντέρου

Ο πολύποδας παχέος εντέρου προκύπτει συνήθως από τα εξής συμπτώματα:

  • αίμα στα κόπρανα
  • δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • πόνος στην κοιλιά
  • αίσθημα ότι το έντερο είναι ακόμα γεμάτο ακόμα και μετά την κένωση
  • αδυναμία και κόπωση αλλά και ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ο λόγος που οι πολύποδες του παχέος εντέρου πρέπει να αφαιρούνται είναι για να μην εξελιχθούν σε καρκίνο. Είναι απαραίτητη η κολονοσκόπηση λοιπόν όπου εκτός από διάγνωση μπορεί να αφαιρέσει τον πολύποδα. Μόλις αφαιρεθούν στέλνεται δείγμα για βιοψία, για να προσδιοριστεί αν υπάρχει ή όχι καρκίνος.

Δείτε περισσότερα για τις δύο παραπάνω παθήσεις από την Γαστρεντερολογική Ενδοσκοπική Μονάδα EndoUnit. Η μονάδα είναι πλήρως εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα εργαλεία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.