Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Η ενορία «Γενέσιον Τιμίου Προδρόμου» Δοκιμίου Αγρινίου στο Άγιον Όρος (φωτο)

Για μια ακόμη χρονιά, η ομάδα προσκυνητών της ενορίας «Γενέσιον Τιμίου Προδρόμου Δοκιμίου» πραγματοποίησε την καθιερωμένη της προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος.

Επικεφαλής της ομάδας που αποτελείτο από 34 προσκυνητές ήταν ο εφημέριος της ενορίας π. Λάμπρος Τηλιγάδας. Μαζί τους και ο εφημέριος της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Γουριώτισσας, π. Χρήστος Γιώτης.

Μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα οι προσκυνητές έφτασαν στο Περιβόλι της Παναγίας προερχόμενοι από την Ουρανούπολη και αποβιβάστηκαν στον αρσανά της Ι. Μ. Αγίου Παντελεήμονος για να τύχουν της μεγάλης ευλογίας της τιμιωτέρας των Χερουβείμ. Εδώ προσκύνησαν τα λείψανα των Αγίων και θαύμασαν τη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο με διάμετρο 2,71 μέτρων και βάρους 13 τόνων.

Η επίσκεψη είχε διάρκεια πέντε ημερών με τους προσκυνητές να επισκέπτονται τις ιερές μονές της Μεγίστης Λαύρας, Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου, Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Παντοκράτορος, Κουτλουμουσίου, το «κελίον εν τω Άδει» όπως και τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Στην Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας οι προσκυνητές είχαν την ευλογία να θαυμάσουν το κυπαρίσσι που φύτεψε πριν από μια χιλιετία ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες, να παρακαθίσουν στις τράπεζες αγάπης που η ιστορία τους ανάγεται στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, να βιώσουν έστω και για μια στιγμή τη μυστηριακή ζωή του μοναχισμού.

Ως επισκέπτες – προσκυνητές συνεπαρμένοι από τον παράδεισο της Αθωνικής Πολιτείας ζήσαν για λίγες μέρες κατά τον ορισμό του μοναχισμού που δίνει ο Μέγας Βασίλειος που τον ονομάζει «ζωή κατά το Ευαγγέλιον», όπως και το «μυστήριο αγάπης» που κατά την έκφραση του Παύλου Ευδοκίμωφ είναι ο μοναχισμός.

Σε μικρή απόσταση από την ιερά Μονή Κουτλουμουσίου συνάντησαν στο κελί του τον Γέροντα Γαβριήλ από τον οποίο πήραν την ευλογία του.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Καθηγητής

    Άριστη πρωτοβουλία.
    Μακάρι κι άλλες ενορίες να διοργανώνουν προσκυνήματα στο Άγιον Όρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.