Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Γεώργιος Μπαϊμπάς: Ο Δήμαρχος Αγρινίου που διάνοιξε τη σημερινή ομώνυμη οδό

Γεώργιος Μπαϊμπάς: Ο Δήμαρχος Αγρινίου που διάνοιξε τη σημερινή ομώνυμη οδό

Ο Γεώργιος Μπαϊμπάς (1848 – 1917) ήταν Έλληνας και ένας από τους σπουδαιότερους δημάρχους του Αγρινίου κατά το διάστημα από το 1899 έως το 1907.

Ο Γεώργιος Μπαϊμπάς ήταν γιος του εύπορου Ιωάννη Μπαϊμπά ο οποίος καταγόταν από το ορεινό χωριό Κόνισκα. Ο Γεώργιος αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους άνδρες της πόλης με μεγάλη περιουσία και δημοφιλία. Εκλέχτηκε δήμαρχος το 1899 και ήταν ο άνθρωπος που συνέχισε το μεγάλο έργο του σημαντικότερου έως τότε δημάρχου Μιχαήλ Μπέλλου. Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε τη διάνοιξη της κεντρικής κάθετης αρτηρίας της πόλης (σημερινή οδός Παπαστράτου) που είχε σχεδιαστεί και ξεκινήσει από τον Μπέλλο. Επίσης διαμόρφωσε τον σημαντικό δρόμο που ενώνει την κεντρική πλατεία της πόλης με την πλατεία των Καραπανέικων, ο οποίος φέρει σήμερα το όνομά του. Σημαντικό έργο υπήρξε και η κατασκευή τριών γεφυριών σε κεντρικά σημεία της πόλης όπου διέρχονταν εκείνη την εποχή ρέματα, ενώ ασχολήθηκε πολύ και με το θέμα της υδροδότησης. Η θητεία του θεωρείται καθοριστική για την ιστορία της πόλης αφού έκανε έργα υποδομής που βοήθησαν στην παραπέρα εξέλιξή της.

Πηγές:
Γεράσιμος Σπ. Γερολυμάτος – Αγρίνιο – Δρόμοι που γράφουν ιστορία, εκδόσεις Μπακής, 2004
Ρίζα Αγρινιωτών – τεύχος 70, 2008

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%82

Πηγή εικόνας: Θ.Θωμόπουλου, το Αγρίνιο, 1954

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.