Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Οι ανατροπές που φέρνουν οι τροπολογίες σε ΕΚΑΣ, ειδικά μισθολόγια και κόφτη

Οι ανατροπές που φέρνουν οι τροπολογίες σε ΕΚΑΣ, ειδικά μισθολόγια και κόφτη

vouli-tropol-708Κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή οι τροπολογίες με τις διορθώσεις που απαιτούσαν οι δανειστές στα προαπαιτούμενα προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στη Βουλή έφτασαν τέσσερις τροπολογίες που αφορούν:

  • το ΕΚΑΣ,
  • τα ειδικά μισθολόγια,
  • το ταμείο αποκρατικοποιήσεων
  • τα «κόκκινα» δάνεια.

Τι αλλάζει στο ΕΚΑΣ -Ποιοι είναι οι χαμένοι 
Σύμφωνα με την τροπολογία για το ΕΚΑΣ  ξεκινάει άμεσα η εξοικονόμηση της δαπάνης έως ότου καταργηθεί στο τέλος του 2019. Εως τότε:

  • από το 2016 έως και το 2017 ανέρχεται σε 570 εκατ. ευρώ
  • από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ
  • από το 2016 έως και το 2019 (όταν οριστικά καταργείται) σε 853 εκατ. ευρώ

Με τα νέα αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείονται από το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 664-766 ευρώ/μήνα.

Η εφαρμογή των χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, μεταφέρεται από 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με αυτό τον τρόπο προκύπτει δαπάνη της τάξεως των 38 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%.

Περικοπές κατά  60% της σύνταξης  προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται .

Ειδικά μισθολόγια
Η αναστολή του «παγώματος» των μισθολογικών προαγωγών δεν εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίζονται, θα εξειδικεύονται και θα νομοθετούνται ισοδύναμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η σχετική τροπολογία. Αν αυτό δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές. Αυτό σημαίνει πως αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί γρήγορα προκειμένου να βρει ισοδύναμα δεν θα μπορέσει να αποτρέψει το πάγωμα από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και μισθολογικής προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί κ.τλ.).

Τι αλλάζει στον κόφτη
Μία από τις αλλαγές στον «κόφτη» είναι: το «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους Θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αντικαθίσταται από το «κατόπιν συμφωνίας με τους Θεσμούς».
Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές. Επιπλέον, στην ετήσια έκθεση που θα συντάσσει ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να καθορίζει το ποσό και το ποσοστό επί του ΑΕΠ των «καθαρών» μέτρων, δηλαδή αφού υπολογιστεί και αφαιρεθεί η υφεσιακή τους επίπτωση.

Διαβάστε τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή την Τετάρτη ΕΔΩ

 iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.