Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Καλό το φεστιβάλ των παραδοσιακών χορών αλλά δεν φτάνει

Καλό το φεστιβάλ των παραδοσιακών χορών αλλά δεν φτάνει

 

Η… μαρτυρική εικόνα μερικών επισήμων και χθες στην τελετή λήξης του παραδοσιακού φεστιβάλ χορών δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα.(Μην νομίζετε ότι είναι εύκολο  τέτοια εποχή να παρακολουθείς εκδηλώσεις κάθε είδους, θέλει ατσάλινα νεύρα).Κι αυτή η πραγματικότητα λέει πως ο κόσμος το θέλει πολύ όλο αυτό το φολκλόρ, του αρέσει. Θέλει τους χορούς τους δικούς μας, τους χορούς τους ξένους, όλους.

Θέλει να πάρει τα παιδιά και να πάει στην κεντρική πλατεία στο Αγρίνιο, στην Τριχωνίδα, στην Μακρυνεία κι όπου να ‘ναι. Διότι για να είναι εδώ τέτοια εποχή ή έχει τελειώσει από διακοπές ή δεν πήγε ή θα πάει αργότερα και τώρα κάπως πρέπει να βγάλει πέρα τον καυτό μήνα Αύγουστο.

Μερικά απρόοπτα όπως το πρόβλημα της αποστολής της Γκάνας με την βίζα ή η τσαντίλα των Βάσκων όταν άκουγαν κανέναν  να τους λέει ότι είναι από την Ισπανία είναι πράγματα που συμβαίνουν. Ειδικά για τους Βάσκους υπήρξε πολύ άγχος μην τυχόν και τους πατήσει κανένας τον κάλο. Τα δελτία Τύπου ξεκαθάριζαν ότι είναι Βάσκοι, μην τυχόν γίνει κανένα λάθος, ενώ όποιος έκανε κάποια αναγγελία είχε τον νου του να μην πει την κακιά λέξη «Ισπανία»!

Η εικόνα που υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, είναι πως φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε τις προηγούμενες χρονιές από πλευράς ενδιαφέροντος κόσμου και αυτό είναι θετικό. Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει είναι μάλλον το πώς θα φέρουμε περισσότερο ξένο κόσμο στην πόλη και με ποιες αφορμές. Διότι το φολκλόρ και τα χορευτικά δεν φτάνουν, χρειάζονται πολλά περισσότερα.

Για να δει κανείς που βρισκόμαστε-και παρά το ότι τα τελευταία χρόνια και μεγάλα γεγονότα γίνονται και αρκετές κλίνες έχουν προστεθεί στο Αγρίνιο-αρκεί να σκεφτεί πως αποστολές από διάφορες χώρες φιλοξενήθηκαν σε σχολεία. Υπήρχε ειδική αναφορά στις συμβάσεις των αποστολών με τον δήμο στο ζήτημα, ώστε να μην υπάρξουν γκρίνιες και πάλι σε κάποιες αποστολές έπεσε ένα σχετικό ξίνισμα τις πρώτες ώρες.

Αυτό σημαίνει υστέρηση όμως, διότι για μερικές αποστολές μιλάμε και για πόλη άνω των 60 χιλιάδων κατοίκων, όχι για χιλιάδες επισκέπτες. Άρα είμαστε πολύ μακριά από την εποχή που θα μπορεί να μπει στην εξίσωση της τοπικής οικονομίας το τουριστικό εισόδημα.

 

Γ.Συμψηρής

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.