Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Ο καλόγερος που δολοφονήθηκε από αρχαιοκάπηλους και ρίχτηκε στον Αχελώο ποταμό

Του Λίνου Υφαντή,

Τα αστυνομικά δελτία σαφώς και δεν γράφουν ιστορία. Είναι τραγικές  ειδήσεις της στιγμής που λησμονιούνται στο χρόνο. Πολλές φορές όμως οι τραγικές μικροϊστορίες ανθρώπων κρύβουν καταστάσεις που τραβούν την προσοχή.

Η αρχαιοκαπηλία τον 2οο αιώνα άρχισε να διώκεται από το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ακόμα και την περίοδο του Μεσοπολέμου ήταν μια φοβερά επικερδής δραστηριότητα. Το στοιχείο αυτό αποθράσυνε τους αρχαιοκαπήλους με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε στυγνοί δολοφόνοι. Θύμα τους ήταν ο καλόγερος Χρήστος Λούτσος, ο οποίος δολοφονήθηκε από αυτούς στις όχθες του Αχελώου.Μάλιστα οι δολοφόνοι για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους τον έριξαν σε ένα σάκο. Αυτό μαρτυρεί η επιγραφή που βρίσκεται στο ξωκκλήσι του Άγιου Γεώργιου που βρίσκεται δίπλα από το ποτάμι στο ύψος της  Παλαιομάνινας. Εκεί φιλοξενείται και το παλαιό νεκροταφείο του χωριού. Μαζί με αυτό βέβαια καταμαρτυρείται και ένα από τα τραγικά μυστικά που κρύβει ο ποταμός Αχελώος “ως αυτόπτης μάρτυρας”.

Δείτε εικόνες του Χριστόφορου Κωστάκη από το όμορφο αυτό παραποτάμιο εξωκκλήσι, το μοναδικό ίσως σε τόσο κοντινή πρόσβαση στον Αχελώο:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.