Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Καμία… έκπληξη: εγκρίνει η Σύγκλητος το Προεδρικό Διάταγμα

Καμία… έκπληξη: εγκρίνει η Σύγκλητος το Προεδρικό Διάταγμα

Το Πανεπιστήμιο Πατρών σχεδίασε το ακαδημαϊκό το μέλλον μειώνοντας τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε να χαιρετίσει και να στηρίξει την πρωτοβουλία με βαρύγδουπες διαρροές και δηλώσεις και ήρθε η ώρα να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα.

Το Π.Δ. ωστόσο (όταν αφορά καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων) απαιτεί σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου του οικείου ιδρύματος και για το λόγο αυτό το Υπουργείο απέστειλε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στη Σύγκλητο που το ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία (αρνητικά ελάχιστα μέλη, όσα διαφώνησαν και με το στρατηγικό σχεδιασμό).

Καμία έκπληξη δηλαδή, έγινε το αναμενόμενο και το παζλ της μεθόδευσης  συμπληρώθηκε βάζοντας ταφόπλακα σε δύο τμήματα που σήμερα εδρεύουν στο Αγρίνιο και τα οποία-αυτό είναι το τραγελαφικό- ενώ ανήκουν σε Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πολυτεχνική Σχολή πλέον συγχωνεύονται με γεωπονικά τμήματα.

Το  Προεδρικό Διάταγμα ,το σχέδιο του οποίου εγκρίθηκε από την Σύγκλητο, οριστικοποιεί την κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Αγρινίου αλλά προβλέπει και την κατάργηση –μέσω… συγχώνευσης- με γεωπονικό τμήμα του Τμήματος Μηχανικών -Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής. Αυτή η εξέλιξη είχε διαφανεί αλλά δεν ήταν σίγουρη, πλέον παίρνει οριστική τροπή και προκαλεί αναβρασμό στο Μηχανικών-Περιβάλλοντος. Πρόκειται για   τμήμα που περιλαμβάνονταν στα μηχανογραφικά που συμπληρώθηκαν μέχρι χθες που έληγε η προθεσμία. Οι φοιτητές αυτοί θα εισαχθούν σε μια πολυτεχνική σχολή αλλά θα σπουδάσουν υπό την ομπρέλα μιας γεωπονικής…

Το Προεδρικό Διάταγμα εξάλλου προβλέπει τη μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (θα υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση) και αφήνει το Αγρίνιο με μόλις δύο Τμήματα (Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και Επιστήμης και Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ) από τα τέσσερα της Γεωπονικής Σχολής που θα εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία.

Επιγραμματικά το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει:

 1. Ιδρύεται Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο.
 2. Τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι..
 3. Το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας με έδρα το Αγρίνιο το οποίο ιδρύθηκε με το αρ. 36 παρ. εδ. i) του Νόμου 4610/2019 (ΦΕΚ Α΄70) καταργείται.
 4. Το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής συγχωνεύεται με το  ιδρυόμενο με το άρθρο 1 Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο το οποίο μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας με έδρα το Αγρίνιο.
 5. Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα το Αγρίνιο συγχωνεύεται με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, με έδρα το Αγρίνιο, και το Τμήμα που προκύπτει μετά τη συγχώνευση θα φέρει τον τίτλο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
 6. Το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.
 7. Η ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.
 8. Ο πρώτος κύκλος σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα το Αγρίνιο έχει διάρκεια δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων.
 9. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων Αειφορικής Γεωργίας και Γεωπονίας και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022 – 2023.
 10. Με πράξη του Πρύτανη οι φοιτητές των Τμημάτων που καταργούνται και συγχωνεύονται εντάσσονται από 1-9-2022 στα Τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση.
 11. Οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα το Αγρίνιο που είναι εγγεγραμμένοι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022 συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών.

Φωτο αρχείου 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Οι βουλευτες της νουδου απο 3 θα γινουν ΜΗΔΕΝ στις προωρες εκλογες.

 2. Πολίτης Αγρινίου

  Θα πάει το μαύρο σύννεφο ΝουΔουλες.

 3. Ανώνυμος

  Την μεγαλυτερη ευθηνη την εχουν οι πολιτες αυτης της. πολης. Οι βουλευτες καλα κανουν……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.