Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Καμιά πρόθεση από τη ΔΕΗ για επιπλέον αντισταθμιστικά για τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς του Αχελώου

Καμιά πρόθεση από τη ΔΕΗ για επιπλέον αντισταθμιστικά για τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς του Αχελώου

Καμία πρόθεση για παραχώρηση περαιτέρω αντισταθμιστικών οφελών δεν έχει η ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων του Αχελώου.

Αυτό ουσιαστικά προκύπτει από τις απαντήσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ Γεώργιου Στάσση σε ερωτήσεις των Βουλευτών Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και Γιώργου Αρβανιτίδη και του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου.

Οι ερωτήσεις είχαν ως θέμα τη «θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που αξιοποιούν τον ποταμό Αχελώο».

Αφορμή για την κατάθεση τους ήταν το νέο έγγραφό προς την Πολιτεία του Δήμου Αγράφων για την θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών.

«Όλα αυτά τα χρόνια, η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τα νερά των μεγάλων ποταμών του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και των παραποτάμων τους, χωρίς να έχει επιστραφεί κάτι ανταποδοτικό στον Δήμο Αγράφων και στην Ευρυτανία, γενικότερα. Οι μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, που θεωρούνται σταθμοί ΑΠΕ, αποδίδουν σχετικό Τέλος της τάξης του 3% και συμβαίνει το παράλογο, να είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών ΑΠΕ, όπως τα αιολικά πάρκα, με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον», αναφέρεται στην ερώτηση.

Ο Κ. Σκρέκας σημειώνει πως η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας είναι ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα προσφέρουν πολύ σημαντικά άμεσα και έμμεσα οφέλη στους πληθυσμούς των περιοχών εγκατάστασης και λειτουργίας τους. «Αυτό συνέβη και στην περίπτωση των Υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Αχελώο», ενώ αναφορικά με το ειδικό τέλος του 3%, το οποίο θεσπίστηκε με το ν. 3468/2006, σημειώνει πως αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση των ΑΠΕ, ώστε να επιτυγχάνονται και με την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση οι εθνικοί στόχοι.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης κάνει λόγο εμφανή πλεονεκτήματα από την κατασκευή και λειτουργία των ΥΗΣ στην περιοχή που «συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια της Χώρας και μάλιστα αξιοποιώντας βέλτιστα εγχώριοανανεώσιμο πόρο.

Υποστηρίζει πως η κατασκευή των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ) στον ποταμό Αχελώο υλοποιήθηκε για την εκμετάλλευση του Υδροδυναμικού του στα πλαίσια του προγράμματος αξιοποίησης των Εγχώριων Ενεργειακών Πόρων από τη ΔΕΗ και ακολουθεί πιστά τους περιβαλλοντικούς όρους που τίθενται από την Πολιτεία.

«Η ΔΕΗ, για την κατασκευή των ΥΗΣ Αχελώου, κατέβαλε αποζημιώσεις στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών των οποίων οι περιουσίες εθίγησαν από την κατασκευή των Έργων και μάλιστα με τιμήματα πολύ υψηλότερα των αξιών για τη συγκεκριμένη περίοδο, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους αυτούς να υποκαταστήσουν πολλαπλάσια τις περιουσίες που εθίγησαν από τα Έργα», υποστηρίζει εξάλλου ο κ.Στάσσης προσθέτοντας πως με τη λειτουργία των έργων αυξήθηκε η απασχόληση στην περιοχή τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στη συνέχεια.

Δεν παραλείπει να υποστηρίξει πως η ΔΕΗ ΑΕ έχει εκτελέσει δράσεις και έργα που εμπεριέχονται σ’ αυτούς, πολλά εκ των οποίων μάλιστα έχουν τον χαρακτήρα αντισταθμιστικών παροχών προς τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι προφανές λοιπόν πως η διεκδίκηση επιπλέον αντισταθμιστικών για τους δήμους Αγρινίου και Αγράφων δεν βρίσκει ανταπόκριση στη ΔΕΗ που εκμεταλλεύεται τρεις μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς, άνω των 15 MW, στον Αχελώο (Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτο).  Είναι επίσης προφανές πως στην Αιτωλοακαρνανία η διεκδικητική διάθεση έχει ατονήσει…

Φωτό πάνω από τη σελίδα From above with drone 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. @@@@

    Ας ήταν σε άλλο νομό και δε θα πλήρωναν ποτέ ρεύμα οι κάτοικοι του εδώ πάσχουμε από εκπροσωπηση και από πολιτες που δε διεκδικούν τίποτα(μόνο επιδοτησεις).

  2. Kostas Papadopoulos

    Και η “Εγνατία Οδός” είχε τη δέσμευση να συντηρεί το Επαρχιακό Δίκτυο όπου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες, όμως ποτέ δεν έκανε κάτι, γιατί ποτέ δεν το ζήτησε κανείς αυτοδιοικητικός. Το ίδιο και με τη ΔΕΗ συμβαίνει. Κι αν κάποιοι – κατά καιρούς – έφερναν το θέμα αυτό στην επικαιρότητα, ως γραφικοί θεωρούνταν! Τώρα πια είναι πολύ αργά. Και κάτι ακόμα: Ποιος ενδιαφέρεται σήμερα για τέτοιας, μεγάλης σημασίας θέματα;; Ποιος σχολιάζει τέτοι;α θέματα;; Τι, ΔΑΚ είναι αυτό, για ν’ αντπαρατεθούμε;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.