Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Οι καπναποθήκες Ηλίου και οι Tέκτονες του Αγρινίου

Οι καπναποθήκες Ηλίου και οι Tέκτονες του Αγρινίου

Από το “δεν βρήκα τους δύο της μασονικής στοάς…» του Π.Μοσχολιού μέχρι την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΤΕΕ που μελέτησε τη διαθήκη Ηλίου. 

kapnapothikes-iliouMε έμφαση επανήλθε στο προσκήνιο του Αγρινίου το ζήτημα της διάσωσης των καπναποθηκών Ηλία Ηλιού. Μια υπόθεση με πολλές παραμέτρους, μια εξ αυτών η ιστορία της Τεκτονικής Στοάς στην πόλη.
Το θέμα έφερε ξανά στην επιφάνεια η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την διάσωση των Καπναποθηκών στο Αγρίνιο» που συνέλεξε 500 περίπου υπογραφές ενώ προ ολίγων ημερών, μετά από αίτημα της, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε, μετά από εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς – Αρχιτεκτονικού Παρεμβατισμού του Τμήματός , στην έκδοση γνωμοδότησης σχετικά με την αναγκαιότητα διάσωσης του κτιρίου.
Επιπλέον στόχος των πολιτών, όπως αναφέρει ο κ. Γ.Καραμητσόπουλος, να ξαναφέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης τόσο τις καπναποθήκες Ηλιού όσο και τα άλλα βιομηχανικά κτήρια καπνού της πόλης που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της αλλά παραμένουν εγκαταλειμμένα.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου Αγρινίου, «οι καπναποθήκες κτίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και αποτελούν τυπικό δείγμα κτιρίου γι’ αυτή τη χρήση.
Είναι ορθογώνιο πέτρινο κτίριο, με τρεις ορόφους και υπερώο, με αυστηρότητα στη μορφολογία των όψεων, που χαρακτηρίζονται από λιτότητα και συμμετρική διάταξη των ανοιγμάτων.
Το κτίριο ανήκει σε ίδρυμα και παραμένει αχρησιμοποίητο για δεκαετίες. Τα κτιριολογικά του χαρακτηριστικά και η θέση του κάνουν αναγκαία την ανακαίνιση και την αξιοποίησή του».
Η επισήμανση πως το κτίριο ανήκει σε ίδρυμα έχει ωστόσο την ιδιαίτερη σημασία του. Είναι άλλωστε η αιτία (ή δικαιολογία) για τη μη αξιοποιήση του κτιρίου. Μελετώντας τη διαθήκη Ηλιού η επιτροπή του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αναφέρει τα εξής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου: «Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 3894/1937 διαθήκη του Ηλία Ηλιού, όλη η ακίνητη περιουσία του, μετά το θάνατο της συζύγου του θα διατίθετο για την ίδρυση και συντήρηση στο Αγρίνιο, ορφανοτροφείου «προς διατροφήν και εκπαίδευση απόρων ορφανών γηγενών και προσφύγων άνευ διακρίσεως ,εκ της Περιφέρειας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η διοίκηση του ορφανοτροφείου θα αποτελείτο: Εκ του εκάστου Δημάρχου Αγρινίου, του Προέδρου Πρωτοδικών, του Εισαγγελέως, του Διευθυντού του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης, των ως άνω αγαπητών μου φίλων Σ.Κ. και Κ.Σ. ισοβίως και ενός εισέτι μέλους υποδεικνυομένου κατά τετραετίαν υπό τις εν Αγρινίω Τεκτονικής Στοάς».
Αυτά λοιπόν προέβλεπε η διαθήκη του Ηλία Ηλιού, ο οποίος υπήρξε εξέχων μέλος της ισχυρής (από τη δεκαετία του ‘30 τεκτονικής στοάς) του Αγρινίου που με την οικογένεια του είχαν έρθει από τη Σμύρνη. Καλούσε δηλαδή στη δημιουργία ιδρύματος στο οποίο θα μετείχαν πάντα ένας εκπρόσωπος της τεκτονικής στοάς (δύο στο πρώτο δ.σ.), και οι εκάστοτε δήμαρχοι Αγρινίου, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Εισαγγελέας και διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.Όπως εκτίμησε και το ΤΕΕ η διοίκηση ουδέποτε συνεστήθη ως σώμα, με αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη του κτιρίου.
Είναι προφανές  πως καθώς οι επιταγές της διαθήκης δεν υλοποιήθηκαν οι καπναποθήκες Ηλιού στην οδό Μεσολογγίου έμειναν αναξιοποίητες. Αυτό το κτίριο διεκδίκησε ο δήμος Αγρινίου από το δημόσιο ωστόσο η αγωγή του χάθηκε πρωτόδικα και στο Εφετείο.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, σημαντικό είναι πως το θέμα επανήρθε στην επικαιρότητα. Έφτασε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς κατατέθηκε ερώτηση από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Βαρεμένο, Τριανταφύλλου, Σκουρολιάκο) και αναφορά από το ΚΚΕ.
Ο κ. Καραμητσόπουλος ανέφερε πως « ακολουθώντας και τις προτάσεις του ΤΕΕ Αιτ/νίας έχουμε ως πρωτοβουλία πολιτών απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και αναμένουμε τις ενέργειες τους.Περιμένουμε επίσης να μπει το θέμα για συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να τοποθετηθούν ο Δήμαρχος και οι Δημοτικές Παρατάξεις κάτι που δυστυχώς δεν έγινε μέχρι τώρα αν και το έχουμε ζητήσει με αίτημα μας από τις αρχές του Γενάρη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για τη διάσωση των καπναποθηκών Ηλιού έχοντας ως πρώτο άμεσο στόχο να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν τα έργα στερέωσης και συντήρησης του κτηρίου».
Η Επιτροπή του ΤΕΕ υπογραμμίζει πως σήμερα το κτίριο παρουσιάζει εκτεταμένες βλάβες , τμήμα της στέγης έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα η τυχαία επίσκεψη στο εσωτερικό του να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την σωματική ασφάλεια. Τονίζει πως χρήσει άμεσης στερέωσης και συντήρησης.
Μεταξύ άλλων το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προτείνει στη δημοτική αρχή Αγρινίου να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου διάσωσης και αποκατάστασης του κτιρίου μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «παλιά κτίρια σε νέα χρήση για την πόλη και τους πολίτες».
Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια και οι χειρισμοί του δήμου Αγρινίου. Αξιοσημείωτο ωστόσο πως στο παρελθόν όταν ρωτήθηκε ο τότε δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός γιατί ο δήμος δεν απέκτησε το σημαντικό αυτό κτίριο όπως συνέβη με το κτίριο του Οργανισμού Καπνού έδωσε τη χαρακτηριστική απάντηση: « Γιατί δεν βρήκα τους δύο της μασονικής στοάς…». Το ερώτημα είναι αν έχει αλλάξει κάτι έκτοτε ώστε να τους βρει ο σημερινός δήμαρχος…

Διαβάστε τη  Γνωμοδότηση ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την αναγκαιότητα Διάσωσης των Καπναποθηκών Ηλία Ηλιού στο Αγρίνιο

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Αγρινιωτης

    Αν το ιδιοκτησιακό δεν είναι ξεκάθαρο, τοτε δεν είναι εφικτή ούτε η αξιοποίηση από ιδιώτες! Σε κάθε περιπτωση καλό είναι να γίνει κάτι πριν πεσει κ πλακώσει κανένα ανθρωπο, ειδικα απο τη μεριά της στοάς στη Χαρίλαου Τρικουπη.

  2. ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ

    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΤΑ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΘΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ; ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΙ. ΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.