Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

«Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι…»: το ντοκιμαντέρ του Νώντα Σαρλή για το Περδικάκι παρουσιάζεται την Κυριακή

Η μοναδική ομορφιά του ορεινού Βάλτου, ανεξαρτήτως εποχής, ήταν το εφαλτήριο για τον γνωστό σκηνοθέτη Νώντα Σαρλή  να «γυρίσει» ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το Περδικάκι, το χωριό που «Κάποτε το λέγαν Σακαρέτσι».

Από το Περδικάκι εξάλλου ο σκηνοθέτης έλκει την καταγωγή του , αν και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμφιλοχία, και όπως ο ίδιος αποκάλυψε- σε συνέντευξη που παραχώρησε στο agriniowebradio.gr- χρειάστηκε να επισκέπτεται τακτικότατα το χωριό επί έναν χρόνο, όσο δηλαδή διήρκησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ.

«Παρακολούθησα τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε κάθε εποχή, από τα Χριστούγεννα μέχρι το Πάσχα και το καλοκαίρι…Τις δυσκολίες τους, την καθημερινότητα, τα ήθη και τα έθιμά τους και αυτά καταγράφω στο ντοκιμαντέρ. Οι άνθρωποι στο Περδικάκι είναι δυσκολεμένοι, αλλά πολύ φιλόξενοι…» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος στη συνέντευξή του.

Η ταινία θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική ξενάγηση σε όλες τις φυσικές ομορφιές του χωριού, με τη συνοδεία κάποιων επιλεγμένων ποιητικών κειμένων του Ζαχαρία Παπαντωνίου και του Κώστα Κρυστάλλη που και οι δύο ύμνησαν τη ζωή του βουνού και τις ομορφιές του. Στη συνέχεια , αναφορά στην πορεία της ζωής του χωριού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στην σημαντική συμμετοχή του στους Εθνικούς αγώνες τόσο του 1821 όσο και στις μετέπειτα μεγάλες Εθνικές στιγμές και προβάλλει τα σημαντικά μέρη της περιοχής.

Κυρίως όμως η ταινία προσπαθεί να ζωντανέψει τις μνήμες του χωριού, την καθημερινότητά του, τους ανθρώπους του, τις συνήθειές τους, την ψυχή τους, μέσα από συνεντεύξεις, μαρτυρίες και αποσπάσματα από το σημαντικό βιβλίο της Αλεξάνδρας Καρακώστα – Αηδόνη «Με το μάτι και την ψυχή ενός παιδιού» που αναφέρεται ακριβώς στο «χθες» του Περδικακίου.

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στο Περδικάκι , την Κυριακή 3 Μαρτίου  στις 12 στην αίθουσα του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Ομίλου.

Θα ακολουθήσει προβολή στην Αθήνα, στην αίθουσα του Δημαρχείου Ηλιούπολης που θα οργανώσει ο Σύλλογος Περδικακιωτών «Αγία Παρασκευή», την Δευτέρα 15 Απριλίου και στη συνέχεια την Παρασκευή 19 Απριλίου, στην Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα που θα οργανώσει η «Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία».

Λίγα λόγια για τον Νώντα Σαρλή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμφιλοχία. Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο στην Αθήνα.

Εργάστηκε στον Κινηματογράφο και την Κρατική Τηλεόραση, ως σκηνοθέτης και ως μοντέρ. Ως σκηνοθέτης κινήθηκε αποκλειστικά στο χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ. Ως μοντέρ έχει συνεργαστεί με πολλούς  Έλληνες σκηνοθέτες, σε κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα.

Εργάστηκε επίσης στο Θέατρο, έχοντας σκηνοθετήσει αρκετές θεατρικές παραστάσεις με έργα Ελλήνων, Ευρωπαίων και Αμερικανών θεατρικών συγγραφέων.

Από το  1981, ασχολήθηκε συστηματικά με το θέμα της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, ως  καθηγητής σε διάφορες Σχολές Κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Έχει οργανώσει κατά καιρούς διάφορα Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στηρίζοντας τις προσπάθειες των νέων δημιουργών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.