Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Κίνημα Αλλαγής: Δεν αλλάζει η 5η Δεκεμβρίου, παράταση υπογραφών μόνο εάν ζητηθεί από υποψήφιο

Κίνημα Αλλαγής: Δεν αλλάζει η 5η Δεκεμβρίου, παράταση υπογραφών μόνο εάν ζητηθεί από υποψήφιο

Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης καταθέτουν τις υπογραφές την Παρασκευή που λήγει η προθεσμία – Κύμα συμπαράστασης στη Φώφη Γεννηματά για τη νέα περιπέτεια της υγείας της

Προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα πράγματα σε σχέση με τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, καταβάλλουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, αλλά και οι τρεις εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία.

Κοινός τόπος των περισσοτέρων, σίγουρα των Ανδρέας Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Καστανίδη, αλλά και στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά είναι ότι θα τηρηθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή προέδρου στις 5 Δεκεμβρίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, τότε οι κάλπες θα ξαναστηθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Το κρίσιμο θέμα, που συζητείται στο παρασκήνιο είναι εάν θα υπάρξει και πώς, κάποια παράταση στην προθεσμία για κατάθεση των απαιτούμενων υπογραφών από τους υποψήφιους. Η προθεσμία λήγει μεθαύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και η συζήτηση σχετίζεται με το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο καινούργιο υποψήφιο, που προφανώς θα θέλει να εκφράσει το χώρο, ο οποίος είχε επιλέξει να στηρίξει την επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά.

Ήδη κυκλοφορούν φήμες για πρόσωπα, τα οποία συζητούνται στο παρασκήνιο ή δέχονται πιέσεις να κατέβουν, αλλά στις περισσότερες τουλάχιστον των περιπτώσεων, η αντίδραση ανθρώπων αυτών είναι από τυπική άρνηση έως… γέλια, καθώς δεν βλέπουν καν το λόγο να ασχοληθούν με τα όσα λέγονται ερήμην τους -δείγμα ότι το σύνδρομο της σπερμολογίας δεν έφυγε ποτέ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ!

Η κυρίαρχη τοποθέτηση επί του ενδεχομένου να υπάρξει παράταση για τις υπογραφές είναι ότι δεν αλλάζει τίποτα και πως εάν τεθεί κάποιο αίτημα (π.χ. εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα από κάποιον) τότε θα εξεταστεί αρμοδίως από την Επιτροπή, που έχει επιφορτιστεί με τη διαδικασία και φυσικά την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο προσδιορισμένο πλαίσιο, κατά τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις απόψεις που ανταλλάσσουν στο παρασκήνιο (αλλά και δημοσίως) άνθρωποι των τριών υποψηφίων και τουλάχιστον ένα μέρος της σημερινής ηγετικής ομάδας, υπάρχει ένα κοινός τόπος τριών σημείων: Πρώτον, αναστολή για λίγες ημέρες της καμπάνιας, σε ένδειξη σεβασμού για την περιπέτεια της Φώφης Γεννηματά. Δεύτερο, κατάθεση υπογραφών την Παρασκευή και τρίτο εκλογές 5 και 12 Δεκεμβρίου.

«Η ίδια η πρόεδρος εγγυήθηκε τις διαδικασίες με τη δήλωσή της, δεν υπάρχει θέμα αλλαγών», έλεγε στέλεχος που κινείται στην πλευρά Ανδρουλάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν θέλει κάποιος να κατέβει μπορεί να το κάνει, στο πλαίσιο όσων έχουν αποφασιστεί.

«Οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν» ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο πιο έμπειρος ίσως όλων επί τέτοιων διαδικασιών και πάντως εξόχως θεσμικός.

Υπό αυτή την οπτική, η άποψη που εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγικέρογου για «πάγωμα» των διαδικασιών, δεν βρίσκει απήχηση, ενώ στελέχη που παρακολουθούν τις διεργασίες, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή τυχόν προσπάθεια εκλογής αρχηγού από την ΚΟ του Κινήματος.

Τοποθετούμενος επί των εξελίξεων ο Χάρης Καστανίδης έλεγε σε συνομιλητές του ότι όλα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε κλίμα συλλογικής ενότητας και σε περίπτωση που υπάρξουν διαφωνίες επί της κυρίας ερμηνείας της δήλωσης της Φώφης Γεννηματά, ότι δηλαδή οι διαδικασίες προχωράνε κανονικά, τότε «για λόγους δεοντολογίας καλό θα ήταν να μιλήσει και η ίδια». Όσον για την περίπτωση έκφρασης ενδιαφέροντος από κάποιον να βάλει υποψηφιότητα, ο κ. Καστανίδης σημείωνε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα με όλη τη γενναιότητα που χρειάζεται σε τέτοιες καταστάσεις».

Τι γίνεται με τον Γιώργο Παπανδρέου 

Τα σενάρια για πιθανή εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου στο παιχνίδι της ηγεσίας φαίνεται ότι συζητούνται έντονα σε κάποιους κύκλους, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σαφής εικόνα για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Από πουθενά πάντως δεν συνάγεται ότι ο ίδιος έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον να μετάσχει στην κούρσα της αρχηγίας. Πολύ περισσότερο που, έλεγαν πιστά του στελέχη, πρέπει να μιλήσει πρώτα με την Φώφη Γεννηματά για οτιδήποτε σχετικό. Πάντως το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου θα συγκέντρωνε εύκολα και γρήγορα τις υπογραφές για μία υποψηφιότητα, άνοιξε τις «ορέξεις» σε κάποιους κύκλους, οι οποίοι δεν έπαψαν ποτέ να ονειρεύονται την επιστροφή του στην ηγεσία της παράταξης.

Η περίπτωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το βράδυ της Τρίτης, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης δέχεται πιέσεις να κατέλθει υποψήφιος για να εκφράσει το «γεννηματικό» μπλοκ, αλλά και τη νέα γενιά. Κάποιοι παράγοντες φαίνεται να θεωρούν την υποψηφιότητά του ικανή να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται, όπως λένε συνομιλητές του, εντελώς απρόθυμος για μία τέτοια δοκιμασία. Είτε γιατί δεν υπάρχει χρόνος καν για να ανταγωνιστεί υποψηφίους, οι οποίοι έχουν κάνει ήδη μία μεγάλη διαδρομή και συγκέντρωση ισχύος, είτε γιατί και ο ίδιος δεν θέλει, ως στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά να εμφανιστεί ότι έχει αυτή την ώρα τέτοια φιλοδοξία.

Πάντως, παλιά στελέχη του Κινήματος, που άκουσαν τις σχετικές φήμες περί προσπάθειας γεννηματικών να βρουν υποψήφιο, καθώς έχουν ήδη έναν ισχυρό μηχανισμό να του διαθέσουν σχολίαζαν με νόημα…  «γίνεται μετάταξη υπογραφών;».

H μεγάλη μάχη της με τον καρκίνο – «Kύμα» αγάπης από τον κόσμο

Αποφασισμένη να δώσει μια ακόμη νικηφόρα μάχη με τον καρκίνο είναι η Φώφη Γεννηματά, στέλνοντας μήνυμα στους δικούς της ανθρώπους και στα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής ότι βασική της προτεραιότητα στο πεδίο της πολιτικής ήταν και παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αποχωρεί λόγω της επιδείνωσης της υγείας της από την κούρσα εκλογής ηγεσίας στο κόμμα, στελέχη και οι έτεροι υποψήφιοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από το άκουσμα της αρνητικής εξέλιξης και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέλνει από χθες το απόγευμα ευχές στην κυρία Γεννηματά για καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση. Χιλιάδες είναι τα τηλεφωνικά μηνύματα και οι ευχές που καταφτάνουν στην Χαριλάου Τρικούπη από κάθε περιοχή της χώρας- στενοί συνεργάτες της δείχνουν αιφνιδιασμένοι αλλά και σίγουροι ότι η «Γεννηματά είναι μαχήτρια, ξέρει να κοιτάζει κατάματα τον καρκίνο, να παλεύει και να κερδίζει».

Η ίδια παρά την ταλαιπωρία από την κρίση ειλεού προχθές το βράδυ, κάλεσε χθες μέσω zoom από τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται τους στενούς της συνεργάτες για να τους ενημερώσει -οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, η αδερφή της Μαίρη, ο Κώστας Γείτονας που βρίσκονταν εκεί την είδαν αισιόδοξη και χαμογελαστή να απαντά στα τηλέφωνα και να διαβεβαιώνει τους συνομιλητές της ότι θα ξεπεράσει και αυτήν την «περιπέτεια». Τον ξέρει τον καρκίνο. Έχασε νέους τους δύο γονείς της, τον Γιώργο Γεννηματά και τη σύζυγό του Κάκια, ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο στην συνέχεια. Μόλις είχε γεννήσει την μικρότερη κόρη της την Κατερίνα. Ήταν τότε Υπερνομάρχης Αττικής. Αντιμετώπισε με δύναμη από την πρώτη στιγμή το «θηρίο». Έδωσε νικηφόρα την πρώτη μάχη. Μπήκε στα βαθιά της πολιτικής, εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το 2015, δημιούργησε την Δημοκρατική Συμπαράταξης και έκανε τα επόμενα βήματα ενοποίησης της κεντροαριστεράς με την γέννηση του Κινήματος Αλλαγής. Ετοιμαζόταν για μια ακόμη σκληρή πολιτική αναμέτρηση διεκδικώντας την επανεκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στις 5 και 12 Δεκέμβρη. «Η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., εισήχθη εκτάκτως εχθές το βράδυ με συμπτώματα ατελούς ειλεού. Μετά από εκτενείς εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου», ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου που βγήκε με ελάχιστα λεπτά διαφορά από την δήλωση της Γεννηματά: «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Αυτήν την ώρα μας ενδιαφέρει η μάχη της Φώφης, είμαστε δίπλα της και ξέρουμε ότι έχει το δικό της τρόπο να κερδίζει», διαβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη της Γεννηματά αλλά και οι τρεις υποψήφιοι -αυτήν την στιγμή- για την ηγεσία, οι κ.κ Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης. Και οι τρεις έχουν σταματήσει κάθε δράση προεκλογικού χαρακτήρα.

Το σίγουρο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά αφοσιώνεται στον προσωπικό της αγώνα για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της υγείας της από τον 10ο όροφο του Ευαγγελισμού. ΟΙ εξετάσεις συνεχίζονται. Εκείνη δεν κρύβεται και δεν κρύβει την αλήθεια. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας είχε βγει μπροστά, είχε μιλήσει δημοσίως για τον καρκίνο και τις «διαρκείς» ανατροπές για χάρη του από τα νεανικά της χρόνια. «Από τότε έχω μάθει να ζω την κάθε στιγμή, να χαίρομαι την οικογένειά μου, τους φίλους μου, να μην φοβάμαι να εκφράσω τα συναισθήματά μου και να δίνω ταυτόχρονα μάχες», λέει συχνά στους φίλους της και στους συντρόφους της στο κόμμα. Την έχουν χαρακτηρίσει «σκληρή παίκτρια»- «είναι μαχήτρια», επανέλαβε χθες με ανάρτησή του ο Παύλος Χρηστίδης ένας από τους συνεργάτες της από τις νεότερες ηλικίες που τον εμπιστεύτηκε στο πόστο του εκπροσώπου Τύπου από το 2015. Ο μικρότερος στην Χαριλάου Τρικούπη που τον εμπιστεύτηκε είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης -εκείνος ήταν που την Δευτέρα το βράδυ ανάλαβε να μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Γεννηματά στη Νέα Ιωνία, όταν εκείνη ένιωσε αδιαθεσία και εισήλθε στον Ευαγγελισμό.

Ευχές από τον Κώστα Σημίτη

Προσωπικό μήνυμα για ταχεία ανάρρωση έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης στη Φώφη Γεννηματά.

Το κύμα συμπαράστασης είναι δεδομένο- χιλιάδες τα μηνύματα. Η Γεννηματά απάντησε στα τηλέφωνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα, των άλλων πολιτικών αρχηγών. Ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τα «περαστικά» και υποσχέθηκε στους γιατρούς της ότι θα αφοσιωθεί στα της νοσηλείας της για όσο διάστημα χρειαστεί.

O πρωθυπουργός μάλιστα, Κυριάκος Μητσοτάκης, την επισκέφτηκε το πρωί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Η πρώτη αδιαθεσία ήρθε στην πρεμιέρα της άτυπης προεκλογικής μάχης κάποιες μέρες νωρίτερα. Μόλις είχε τελειώσει την μαχητική ομιλία της σε οπαδούς της σε πολυχώρο της Αθήνας. Προς την έξοδο αισθάνθηκε ζάλη και ατονία- δυο συνεργάτες της έτρεξαν να την βοηθήσουν- την μάλωσαν που παραμελεί τον εαυτό της«Δεν είχε βάλει μπουκιά στο στόμα της από το πρωί», θυμούνται. Δεν το έβαλε κάτω και παρότι παρακολουθούσε την κατάσταση της υγείας της με τακτικές εξετάσεις συνέχισε. Πήγε στη Σλοβενία. Επέστρεψε. Η ανάγκη για ενότητα της παράταξης, όπως επαναλάμβανε στους συνεργάτες της, πρέπει να είναι προτεραιότητα κατά την διάρκεια και μετά τον προεκλογικό αγώνα. Η εξέλιξη ανατρέπει τα βήματα που είχαν προγραμματιστεί.

Γιάννης Μακρυγιάννης – protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.