Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Κήρυγμα με…νόημα Ιερόθεου στην Αμφιλοχία: Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει στην εκκλησία-θα είμαι για μήνες τοποτηρητής

Κήρυγμα με…νόημα Ιερόθεου στην Αμφιλοχία: Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει στην εκκλησία-θα είμαι για μήνες τοποτηρητής

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν σήμερα στην Αμφιλοχία οι πιστοί το κήρυγμα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου που ιερούργησε στον  Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου , πολιούχου της πόλης, ως τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Κάποιες αναφορές του μάλιστα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, όπως όταν σημείωσε πως «δεν μπορεί να βγαίνει ένας Μητροπολίτης και να λέει δεν ακούω την Σύνοδο». Μια αναφορά που δημιούργησε εύλογους συνειρμούς σε όσα είχαν συμβεί στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κατά το περασμένο έτος.

Ο κ. Ιερόθεος μάλιστα-κατά την αποφώνηση του- αποκάλυψε πως η τοποτηρητεία του θα διαρκέσει μήνες. «Στην αρχή περίμενα ότι θα είναι ένα- δύο μήνες τοποτηρητεία. Φαίνεται ότι μάλλον θα αργήσει. Θα είμαι περισσότερους μήνες στην αγαπητή και γνωστή μου Αιτωλοακαρνανία για να βοηθήσω να υπάρχει αγάπη και ειρήνη στον τόπο και καλή συνέχεια με την εκλογή καλού νέου Μητροπολίτη», είπε συγκεκριμένα. Αυτό σημαίνει πως θα αργήσει η διαδοχή του μακαριστού μητροπολίτη Κοσμά.

«Μου αρέσει να συζητώ και με ετεροδόξους και με αθέους και με αναρχικούς»

Αξιοσημείωτα ήταν όσα είπε ο κ.Ιερόθεος για την εν γένει στάση του: «Μου αρέσει πάρα πολύ να συζητώ και με ετεροδόξους και με αθέους και με αναρχικούς. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να έχει μία αναζήτηση όταν σε ρωτά. Εμείς το εκλαμβάνουμε ως επιθετικότητα. Δεν είναι πάντα επιθετικός. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χώρο. Πώς θα ξεφύγουμε από τη σχετικοκρατία και από την απολυτότητα και το φανατισμό;»

«Δεν μπορεί να βγαίνει ένας Μητροπολίτης και να λέει: δεν ακούω την Σύνοδο»

Για την ιεραρχικότητα στην εκκλησία σημείωσε:  «Να ακούμε την εκκλησία. Η εκκλησία εργάζεται συνοδικά. Υπάρχει ιεραρχικότητα. Όπως για παράδειγμα στη Βουλή υπάρχει πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί κομμάτων, πρωθυπουργός, βουλευτές. Όλοι έχουν από μία ψήφο αλλά άλλος είναι ο ρόλος τους. Όπως και στην περιφέρεια και στο δήμο υπάρχει ιεράρχηση. Συνέρχεται το συμβούλιο να συζητήσει, στο Δήμο, στην Εκκλησία. Υπάρχει ιεράρχηση. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Δεν μπορεί να βγαίνει ένας Μητροπολίτης και να λέει:«δεν ακούω την Σύνοδο». Η Σύνοδος συνέρχεται, και η Διαρκής Σύνοδος και η ιεραρχία της Εκκλησίας, 82 ιερείς μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και αποφασίζουν. Πολλές φορές ομόφωνα. Αν υπάρχει ομοφωνία οι μειοψηφούντες υπακούν. Αυτό είναι το εκκλησιαστικό πολίτευμα και αυτή είναι η Δημοκρατία. Το ίδιο γίνεται και μέσα στις Μητροπόλεις. Επομένως μόνο με  την υπακοή στην Εκκλησία και στα συνοδικά όργανά της αποφεύγουμε τα δύο άκρα, σχετικοκρατία και απολυτότητα-φανατισμό. Το μέσο δρόμο να ακολουθούμε. Αυτό δείχνει λογικότητα, εκκλησιαστικότητα, Πνεύμα Θεού και εκκλησιαστική ζωή».

«Δε μου αρέσουν οι εντάσεις»

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου στην αποφώνηση του μάλιστα επιφύλαξε και ειδήσεις: «27 χρόνια είμαι στη Ναύπακτο. Και ως μαθητής στο Αγρίνιο και ως συνοικίσας με τον Άγιο Καλλίνικο, μου έλεγε πολλά πράγματα. Γνωρίζω τα πάντα για την Αιτωλοακαρνανία. Ξέρω τα πάντα. Περισσότερα από όσα γνωρίζετε εσείς. Τις νοοτροπίες και τις διαιρέσεις που υπήρχαν. Εδώ έζησα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Ως μαθητής και Μητροπολίτης είμαι από τους 13 αρχαιότερους στην Ελλάδα. Αυτά που γνωρίζω με βοηθούν στο έργο μου. Να ευχηθείτε το διάστημα που θα είμαι τοποτηρητής να το περάσουμε με αγάπη και ειρήνη, χωρίς εντάσεις. Δε μου αρέσουν οι εντάσεις. Στην αρχή περίμενα ότι θα είναι 1-2 μήνες τοποτηρητεία. Φαίνεται ότι μάλλον θα αργήσει. Θα είμαι περισσότερους μήνες στην αγαπητή και γνωστή μου Αιτωλοακαρνανία για να βοηθήσω να υπάρχει αγάπη και ειρήνη στον τόπο και καλή συνέχεια με την εκλογή καλού νέου Μητροπολίτη».

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. Άκου τώρα.....

  Καλά κόψε λίγο….παλιοαιρετικε….. Ξέρεις περισσότερα από εμάς…Υπερόπτη….. Ζηλιάρη…Τον ζηλευες τον Κοσμά….Αλλά ένα να ξερεις…ούτε στο μικρό του δαχτυλιδακι δεν μπορεις να τους μοιάσεις..και σε λυπάμαι για αυτό……Ζήσε για λίγους μήνες το όνειρο σου και άντε ξανακλεισου στο χωριουδάκι σου…Και γράψε καμία αιρετική εγκύκλιο έτσι για να μην ξεχνιεσαι….

 2. Κλικ

  Τι ωραίος άνθρωπος είναι αυτός!!! Σύγχρονος, λογικός, με επιχειρήματα!!! Ελπίζω να εκλεγεί κάποιος παρόμοιος στην Αιτωλοακαρνανία να ξεφύγει η τοπική εκκλησία από τον σκοταδισμό των προηγούμενων

 3. 911

  έτσι σου είπαν από την στοούλα οι “μπαμπάδες”;;;ξεκαβάλα λιγάκι εγωκεντρικό, νεοταξικό πιόνι γιατί θα ψάχνεσαι γενικότερα…
  ΥΓ:φρόντισε λοιπόν να μην υπάρξουν εντάσεις διότι θα κοιτάς δεξιά-αριστερά κλ@#@εμος από το φόβο, όπως στην κηδεία του Κοσμά

 4. Γκάου

  Σε όσα είπε, πουθενά Πνεύμα Θεού.
  Μόνο υποδείξεις και υπεροψία.
  Μειονεκτικά αισθήματα απέναντι σε έναν Άγιο Δεσπότη.
  Τους Αγίους τους μιμούμαστε. Αυτή είναι η παράδοση της Εκκλησίας μας.
  Μας είπε ότι ξέρει τα πάντα!
  Κι εμείς ξέρουμε ότι ζήλευε τον Δεσπότη μας.
  Ξέρουμε και τους λόγους!
  Ευχόμαστε όσο καιρό είναι τοποτηρητής, να έχει τον ρόλο του πατέρα και όχι του πατριού.

 5. Ανώνυμος

  Ακου τωρα & 911, δυο ”χριστιανοι” γεματοι αγαπη..ειδικα αυτος ο 911, σε καθε σχολιο του σταζει χολη…τα τελειως αντιθετα απο αυτα που διδαξε ο ΧΡΙΣΤΟΣ…και οχι μονο σταζει χολη και μισος, αλλα θελει να μας υποδειξει πως πρεπει να λειτουργει η εκκλησια βαση των δικων του δεδομενων…δεν θα σου περασει δυστυχως,ουτε εσενα,ουτε καποιων λιγων αλλων…και αν σταματησετε να ερχεστε στις εκκλησιες γιατι δεν σας αρεσουν οι υποδειξεις της Ιερας Συνοδου, ακομη καλυτερα…με την παρουσια σας εκει με την μη τηρηση των μετρων, διωχνατε πολλους περισσοτερους!!!

 6. Στέλιος Αγγελής

  Κάποιοι που το παίζετε θρησκευόμενοι έως υπέρ θρησκευόμενοι, θα πρέπει να καταλάβετε ότι ο απλός καθημερινός κόσμος, δεν ενδιαφέρετε για κόντρες, για πολέμους, για τσαμπουκάδες και τέτοια.
  Δεν ενδιαφέρει τον κοσμάκη, αν σε μεγάλη Αγρινιώτικη εκκλησία. ο παπατσαμπουκάς κλείνει την λειτουργία με το: (τοις Βασιλεύσει), υποβιβάζοντας την νοημοσύνη του κοσμάκη, ο οποίος θέλει απλά και μόνο να κάνει το σταυρό του, να ηρεμήσει, κι όλα αυτά που προσφέρει η πίστη.
  Κι αν κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν την πίστη, για δικά τους συμφέροντα, για δικούς τους δούλους, θα πετύχουν ακριβώς το αντίθετο.
  Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας, πάντως εδώ, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και στην εκκλησία, περισσεύει ο τσαμπουκάς!!

 7. inanm7

  «Δεν είναι η ύπαρξις του επισκόπου η εγγύησις ότι μία Σύνοδος εμφορείται από το Άγιο Πνεύμα.

  Ούτε η Χάρις της Αρχιερωσύνης οδηγεί την Εκκλησία “εις πάσαν την αλήθειαν”….

  Εκείνο που προσδιορίζει μια Σύνοδο, Τοπική ή Οικουμενική, ως Ορθόδοξη, είναι κατά πόσον η πλειοψηφία των Επισκόπων που συμμετέχουν σε αυτήν βρίσκονται στην κατάσταση του φωτισμού του νοός.

  Η μελέτη των Ορθοδόξων Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις τους είναι Ορθόδοξες, γιατί στηρίχθηκαν σε Πατέρες, οι οποίοι όχι μόνον γνώριζαν θεωρητικά την θεολογία της Εκκλησίας, αλλά ήταν και φορείς της αποκαλύψεως. Οπότε οι θεούμενοι Πατέρες έδωσαν κύρος στην Σύνοδο και όχι η Σύνοδος στους Πατέρες..»

  «Σήμερα, όμως, που σπανίζει η νοερά προσευχή στους Επισκόπους, αν συνέλθει μία Σύνοδος εξ Επισκόπων και σηκωθούν κατά την έναρξη να πουν όλοι μαζί “Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών… “, θα έλθει οπωσδήποτε το Πνεύμα το Άγιο να τους φωτίσει;

  Επειδή, δηλαδή, είναι κανονικοί Επίσκοποι και συνέρχονται σε Σύνοδο και κάνουν προσευχή;

  Όμως δεν ενεργεί το Πνεύμα το Άγιο έτσι, μόνο, δηλαδή, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.
  Χρειάζονται και άλλες.
  Χρειάζεται ο προσευχόμενος να έχει ήδη ενεργουμένη την νοερά προσευχή μέσα του, όταν προσέρχεται στην Σύνοδο, για να τον φώτιση η Χάρη του Θεού. Στις ψευδοσυνόδους οι προσερχόμενοι δεν είχαν αυτήν την προσευχητική κατάσταση.

  Οι παλαιοί Επίσκοποι, όμως, είχαν τέτοια πνευματική εμπειρία και όταν προσήρχοντο ως Σώμα, ήξεραν τι το Πνεύμα το Άγιο τους πληροφορούσε μέσα στην καρδιά για ένα συγκεκριμένο θέμα. Και, όταν έβγαζαν αποφάσεις, ήξεραν ότι οι αποφάσεις τους ήταν σωστές.
  Διότι ευρίσκοντο σε κατάσταση φωτισμού, ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν φθάσει και στον δοξασμό, δηλαδή την θέωση».
  (π.ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ)

 8. Avonimos

  Πλησιάζει «η καταιγίδα που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπου» (Ελύτης)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.