Tο ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, σε συνεργασία με 12 διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της αναδοχής και προστασίας ασυνόδευτων παιδιών, διαμόρφωσε μια σειρά προτάσεων πολιτικής για την αποτελεσματική στήριξη του θεσμού της αναδοχής. Στο σχετικό προγραμματικό έγγραφο χάραξης πολιτικής που δημιουργήθηκε αποτυπώνονται τα σημαντικά κενά και οι προκλήσεις που υπάρχουν όχι μόνο στην υλοποίηση της αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και στην ευρύτερη λειτουργία του θεσμού, ενώ διατυπώνονται προτάσεις τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Όσον αφορά στις προκλήσεις που διαπιστώνονται, αυτές αφορούν δυσκολίες στο κομμάτι της πληροφόρησης υποψήφιων ανάδοχων γονέων, βιολογικών γονέων και παιδιών, ελλιπή εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών, θεσμικές ελλείψεις, απουσία ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την αναδοχή στην Ελλάδα, καθώς και τεχνικές και πρακτικές δυσκολίες που αφορούν κυρίως τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος www.anynet.gr.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή το 93% των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα αποκλείονται αυτόματα λόγω της ηλικίας τους από τον θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας. Έτσι, στερούνται την ευκαιρία εξατομικευμένης φροντίδας και προσοχής που μόνο η εναλλακτική οικογενειακή φροντίδα μπορεί να τους προσφέρει. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, το ΚΜΟΠ και οι 12 οργανισμοί που συμμετείχαν στις συναντήσεις προτείνουν την άμεση και πλήρη ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών άνω των 12 ετών στο Εθνικό Σύστημα Αναδοχής και Υιοθεσίας.
Προτείνονται επίσης η θεσμοθέτηση ειδικού προγράμματος επιμόρφωσης/εκπαίδευσης υποψήφιων ανάδοχων γονέων επικεντρωμένου στο προφίλ και τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών, η παροχή επιπλέον κινήτρων για την αναδοχή ασυνόδευτων παιδιών, όπως αυξημένη οικονομική ενίσχυση για τους αναδόχους και δωρεάν εξυπηρέτησή τους από δημόσιες δομές ψυχολογικής στήριξης, καθώς και η άμεση δημοσίευση της ΚΥΑ που θα ορίζει με σαφή τρόπο την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των επαγγελματιών αναδόχων, τις επαγγελματικές άδειες, τα προσόντα, το καθεστώς εργασίας και την εποπτεία του θεσμού, με ιδιαίτερη αναφορά στα προσόντα των επαγγελματιών αναδόχων συγκεκριμένα για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες-ριες.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το ΚΜΟΠ προτείνει τη δημιουργία μίας εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την αναδοχή, η οποία θα τονίζει τον βραχυχρόνιο χαρακτήρα της και τις διαφορές της από την υιοθεσία, την προκήρυξη θέσεων στους φορείς εποπτείας της αναδοχής και ενίσχυσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς και πολιτισμικούς διαμεσολαβητές/τριες), εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις των επαγγελματιών των δομών φιλοξενίας και των φορέων εποπτείας, καθώς και εφαρμογή του νόμου της επιτροπείας των ασυνόδευτων παιδιών.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το προγραμματικό έγγραφο χάραξης πολιτικής ΕΔΩ.
Οι συστάσεις πολιτικής διαμορφώθηκαν σε συνεργασία με ερευνητές από τη UNICEF και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και εντάσσονται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “FA.B! – Family Based Care for Children”, στην οποία συμμετέχει το ΚΜΟΠ. Στόχος του προγράμματος FA.B! είναι η ενίσχυση της εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας μέσω της αναδοχής για ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες/ριες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Η δράση υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.