Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Έκοψε την πίτα της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αιτωλοακαρνανίας (φωτο)

Έκοψε την πίτα της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αιτωλοακαρνανίας (φωτο)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Με μεγάλη προσέλευση μελών της Ενώσεως (Ε.Α.Α.Σ.), επισήμων, φίλων και συγγενών, πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 1η Φλεβάρη η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2020 στην αίθουσα εκδηλώσεων της στο Αγρίνιο.

Παρόντες από την Ένωση ήταν ο Πρόεδρος Ανχης (ΠΒ) ε.α., Τσάντζαλος Περικλής, Ο Γραμματέας Αστ. Υδντης (ΕΛ.ΑΣ) ε.α., Καρίνος Παύλος, ο Ταμίας Υπίλαρχος ε.α. Σκαρλάτος Αναστάσιος και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ανχης (ΠΒ) ε.α. Βαλτογιάννης Γεώργιος.

Από τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές στην τελετή παραβρέθηκαν οι Διοικητές 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Δ. Σπύρου, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλ/νίας Χ. Μπόκας, ο Διευθυντής Αστυνομίας Αιτωλίας Ι. Νταλαχάνης, και ο Αστυνομικός Υποδ/της Ακαρνανίας, κ.Νίκος Νικολάου.

Από την Πολιτική Ηγεσία παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, και ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Βασίλης Φωτάκης.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευλόγησε την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές για όλους τους εν αποστρατεία Στρατιωτικούς, λέγοντας ότι η κοινωνία μας πρέπει να τους έχει σαν παράδειγμα αυτοθυσίας, αυτούς που στον Στρατιωτικό τους βίο στάθηκαν υπερασπιστές των υψηλών ιδανικών του λαού μας για την Θρησκεία και την Πατρίδα.

Ο Πρόεδρος κ. Περικλής Τσάντζαλοςέκοψε και μοίρασε την πίτα ξεκινώντας με αφιέρωση του πρώτου κομματιού στον Χριστό, το δεύτερο στην Ένωση Αξιωματικών Αθηνών, το τρίτο στην Ένωση Αιτωλ/νίας, το τέταρτο στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, το πέμπτο στον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς της Αιτωλ/νίας κ. Σπύρου, το έκτο στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, το έβδομο στον Δήμαρχο Θέρμου κ. Κωνσταντάρα, το όγδοο στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, ένατο στον Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλ/νίας, δέκατο στην Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, επόμενα στον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Αγρινίου, Μεσολογγίου, Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Αιτωλ/νίας, και στην συνέχεια σε όλα τα μέλη της Ενώσεως του Νομού Αιτωλ/νίας.

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο κ. Κοσμά για την παρουσία του στην εκδήλωση, παρουσία που τιμά ιδιαίτερα την Ένωση και τα μέλη της και για μια ακόμη φορά αποδεικνύει την άριστη σχέση των ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με την Εκκλησία. Και τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις σε χερσαίο-θαλάσσιο και εναέριο χώρο βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και δεν θα επιτρέψουν να πληγεί ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός. Απευθυνόμενος στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα των εκδηλώσεων καλωσόρισε επισήμους, συναδέλφους και φίλους στην τελετή της κοπής της πίτας αλλά και στην απονομή βραβείων σε αριστεύσαντες μαθητές τέκνα μελών της Ε.Α.Α.Σ.Ευχήθηκε το 2020 να χαρίσει σε όλους υγεία πρόοδο και ευημερία. Κάλεσε στο βήμα τον Περιφερειάρχη για ένα χαιρετισμό.

Ο κ. Φαρμάκης ευχήθηκε Χρόνια Πολλά σε όλους και τόνισε ότι το σύνθημα στην σημαία της Ε.Α.Α.Σ.: «Η Ισχύς εν τη ενώσει» θα πρέπει να το έχομε στο μυαλό μας και η αρκετά επικίνδυνη περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η χώρα να μας βρίσκει πάντα ενωμένους έναντι των εχθρών, ειδικά τα τελευταία χρόνια με τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου ευχήθηκε Καλή Χρονιά σε όλους και επανέλαβε το σύνθημα «η ισχύς εν τη ενώσει»-πάντα θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες στην προάσπιση και διαφύλαξη των ιδανικών μας. Και επειδή οι Αξιωματικοί, όσοι έχομε υπάρξει, έχομε μέσα μας πολύ Ελλάδα, πολύ Πατρίδα.Και μπροστά στην Πατρίδα όλοι θα ενωθούμε, πρέπει να ενωθούμε, για να βγαίνομε πάντα νικητές!

Ο Πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Θέρμου, τονίζοντας ότι η Ε.Α.Α.Σ. καλύπτει και τους επτά Δήμους της Αιτωλ/νίας, και όλοι οι Δήμαρχοι έχουν λόγο.

Ο κ. Κωνσταντάρας χαιρέτησε την εκδήλωση και είπε ότι κάνει πράξη αυτό που είπε ο Πρόεδρος παραβρισκόμενος στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για πρώτη φορά. Ευχήθηκε καλή χρονιά και χαριτολογώντας είπε ότι όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, οι Αξιωματικοί αλλά και «εμείς» οι Στρατιώτες έχομε μέσα μας πολύ Ελλάδα!

Ο Μητροπολίτης καθώς και όλοι οι ομιλητές στην τελετή απέσπασαν παρατεταμένα χειροκροτήματα από όλη την αίθουσα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις απονομές των Βραβείων στους μαθητές που στο σύνολό τους απουσίαζαν λόγω σπουδών και εξεταστικής περιόδου. Και αντί γι’ αυτούς τα βραβεία τα παρέλαβαν οι δικαίως υπερήφανοι γονείς τους.

Ο Σεβασμιότατος κ. Κοσμάς επέδωσε το βραβείο της αριστούχας μαθήτριας Βαλτογιάννη Ευφροσύνης με βαθμό 18,8 απόφοιτο του 2ου Γενικού Λυκείου Μασολογγίου και νυν φοιτήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Περιφερειάρχης επέδωσε βραβείο στην Νικολοπούλου Γεωργία απόφοιτη του Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας Ημαθείας με βαθμό 19,9 και νυν φοιτήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων κ. Σπύρου επέδωσε το βραβείο στον Μαγκλίνη Χρήστο Νικόλαο απόφοιτο του Γενικού Λυκείου Αγρινίου με βαθμό19,5 και νυν φοιτητή του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Ιωαννίνων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου επέδωσε το βραβείο (στην μοναδική παρούσα στην απονομή)Μασαλή Ελένη απόφοιτη του Γενικού Λυκείου Αγρινίου με βαθμό 20 και νυν φοιτήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Θέρμου επέδωσε το βραβείο στην Μπουκουβάλα Κωνσταντίνα απόφοιτη της σχολής Ελληνικών Μαθημάτων του Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου μα βαθμό 18,5 και νυν φοιτήτρια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Και τέλος ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. επέδωσε το βραβείο στην Κολοσιώνη Θεοφανία, μαθήτρια της Β’ τάξεως του Γενικού Λυκείου Αγρινίου με βαθμό 18,5
Ιδιαιτέρως συγκίνησε όλους ο πενθών για τον γιό του κύριος Μασαλής, Παππούς της βραβευμένης φοιτήτριας Ελένης Μασαλή, ο οποίος ευχαρίστησε για την απονομή του βραβείου στην εγγονή του.

Και με την απονομή των βραβείων έκλεισε μία πολύ όμορφη εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας, εδώ στα μετόπισθεν, με πολλές σκέψεις και αναμνήσεις από παρόμοιες τελετές. Τελετές σε ακραία φυλάκια και σε στρατόπεδα, όπου τα σημερινά μέλη της ενώσεως Αποστράτων πρωταγωνιστούσαν για δεκαετίες, σαν διοικητές και ανώτατοι Αξιωματικοί που υπηρετούσαν, φυλάγοντας τα σύνορα της Πατρίδας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.