Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Κορωνοϊός: Μειώνονται κρούσματα, μεταδοτικότητα, νεκροί και διασωληνωμένοι -Αλλά «τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους»

Κορωνοϊός: Μειώνονται κρούσματα, μεταδοτικότητα, νεκροί και διασωληνωμένοι -Αλλά «τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους»

Την επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε σε μείωση τόσο των κρουσμάτων όσο και του δείκτη μετάδοσης (Rt), μετά από τρεις εβδομάδες lockdown έκανε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα 1.044 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Το «παρών» στη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας δίνει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού και κατά πόσον αυτός είναι έγκυρος.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Μειώθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

«Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες από τις περιοχές της χώρας μας» είπε η κα. Παπαευαγγέλου που ωστόσο τόνισε πως είναι πλέον εμφανές ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους, το βλέπουμε από την κίνηση στους δρόμους.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιτέλους τη μείωση των κρουσμάτων, του δείκτη θετικότητας, αλλά και του δείκτη Rt που έχει πέσει κάτω από το 1 σε όλη τη χώρα, συνέχισε η λοιμωξιολόγος.

Αναφερόμενη στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, αλλά και τις ονομαστικές εορτές που ακολουθούν, η κα. Παπαευαγγέλου είπε: «Κάνω έκκληση εορτάζοντες να τους ευχηθούμε σε όλους με ένα θερμό τηλεφώνημα».

«Ασέβεια ο συγχρωτισμός», λέει η Βάνα Παπαευαγγέλου

Όπως είπε, συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια, προς την δημόσια υγεία, τους συμπολίτες μας που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα. Η λοιμωξιολόγος κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν όλους αυτούς τους ήρωες της πρώτης γραμμής. Και όλους αυτούς που κατά τη διάρκεια του lockdown δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ζουν με την αγωνία της ανεργίας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στον τρόπο άρση των μέτρων του lockdown. Όπως έιπε, η επιτροπή συνεργάζεται με τον ΕΟΔΥ από τον οποίο και ενημερώνεται σε καθημερινή βάση για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Η επιτροπή θα εισηγηθεί προτάσεις για τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown» είπε και τόνισε πως βασικές παράμετροι είναι η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

Τήρηση μέτρων ευλαβικά και μετά από τυχόν άρση του lockdown

Πάντως, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως θα ήταν ιδεατό, αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν από μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας. «Η παρεϊστικη ζωή που όλοι από εμάς έχουμε συνηθίσει είναι εκτός πραγματικότητας» είπε. «Στόχος μας είναι να παραμείνουμε υγιείς σε μια άλλη κανονικότητα» σχολίασε.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως τα νοσοκομεία της χώρας άντεξαν και κάλεσε τους πολίτες να μην αποφεύγουν τα νοσοκομεία για άλλες ασθένειες πλην του Covid.

Εκκληση από όλους τους πολίτες να δείξουν την δέουσα προσοχή έκανε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή», τόνισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε αρχικά στα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα εξήγησε πως «χρειάζεται εξαιρετική προσοχή», τονίζοντας ότι η Αττική έδειξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ για την Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 20%.

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν και στις αρχές Νοεμβρίου. «Να τηρήσετε τα μέτρα, να φοράτε τις μάσκες και να αποφεύγετε τις συναντήσεις με άτομα που δεν είστε κάθε μέρα μαζί τους» είπε κλείνοντας.

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.