Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Χαμηλή η στάθμη της Τριχωνίδας, sos για την άρδευση της Μακρυνείας

Χαμηλή η στάθμη της Τριχωνίδας, sos για την άρδευση της Μακρυνείας

Χρόνια απαξίωση των αρδευτικών υποδομών και κατασπατάληση  του νερού της Τριχωνίδας.

Σοβαρό πρόβλημα για την άρδευση της Μακρυνείας έχει προκύψει εξαιτίας της χαμηλής  στάθμης της λίμνης Τριχωνίδας που δεν επιτρέπει την άντληση του νερού από το Αντλιοστάσιο Β1 στη θέση Μαραθιάς.

Η στάθμη της Τριχωνίδας είναι σε οριακό σημείο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απορροής προς την Λυσιμαχία η οποία εν μέρει προκαλείται από τη  μη λειτουργία  των θυροφραγμών ελέγχου των νερών.

Επί της ουσίας φταίει η παλαιότητα και η απαξίωση των υποδομών της διώρυγας που συνδέει τις δύο λίμνες και η χρόνια αδράνεια των αρμοδίων ενώ καταγγέλλεται και η λειτουργία μη εγκεκριμένης παρακαμπτήριας τάφρου ( by-pass) η οποία διοχετεύει τεράστιες ποσότητες νερού συνεχούς ροής από την Τριχωνίδα προς την λίμνη Λυσιμαχία.

Αξιοσημείωτο μάλιστα πως  μέρη των συστημάτων που ρυθμίζουν τη στάθμη τόσο μεταξύ των δύο λιμνών, όσο και στις εκβολές του Αχελώου,  έχουν κλαπεί με αποτέλεσμα να καταστούν δυσλειτουργικά.

Κραυγή αγωνίας για την διαχείριση των υδάτων της Τριχωνίδας  εκφράζει η Διοίκηση του ΤΟΕΒ Παμφίας η οποία συναντήθηκε και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας που  υποσχέθηκε να επιλύσει το θέμα ώστε οι αγρότες άμεσα να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι χρειάζονται και έχουν το δικαίωμα στο νερό είτε είναι Μακρύνειοι είτε είναι από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και της Λυσιμαχείας.Αλλά είναι αδιανόητο να φτάνουμε στο σημείο μηδέν και οι κάτοικοι της Μακρυνείας στους οποίους ανήκει και έχουν λόγο για την λίμνη να μην μπορούν να ποτίζουν», αναφέρεται από τον ΤΟΕΒ Πάμφιας.

Η επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΟΕΒ Παμφίας:

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να παρουσιάσει το πρόβλημα άρδευσης καθώς επίσης και να αναδείξει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η στάθμη της λίμνης Τριχωνίδας.

Το Δ.Σ του οργανισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στο αντλιοστάσιο Β1 στην θέση Μαραθιάς το οποίο και βρίσκεται σε κατάσταση μη λειτουργίας έδω και κάποιες ημέρες εξαιτίας της δραματικής μείωσης της στάθμης της λίμνης προέβη σε αυτοψία με κλιμάκιο του ΓΟΕΒ στην θέση Αμπάρια και διαπιστώθηκαν τα εξής.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία η λειτουργία των θυροφραγμών ελέγχου έχει πάψει να υφίσταται εδώ και χρόνια, οι οποίοι είχαν και τον έλεγχο της διαχείρισης των νερών της λίμνης Τριχωνίδας προς την λίμνη Λυσιμαχεία διατηρώντας την στάθμη της Τριχωνίδας στα επιτρεπτά όρια.

Επίσης από την αυτοψία διαπιστώθηκε η διάνοιξη και λειτουργία μη εγκεκριμένης παρακαμπτήριας τάφρου ( by-pass) η οποία διοχετεύει τεράστιες ποσότητες νερού συνεχούς ροής προς την λίμνη Λυσιμαχεία,(η οποία δεν αναφέρεται σε κανένα από τα δίκτυα του ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ).

Βάση των στοιχείων που έχουμε στην διάθεσή μας από επίσημα έγγραφα προσδιορίζουν την ποσότητα του νερού που διαφεύγει σε 4km3/δευτ. ήτοι 345.600 km3/ημέρα ήτοι 126.144.000 km3/έτος.

Διαπιστώνει κανείς εύλογα ότι κατάφεραν το ακατόρθωτο.

Πρόκειται όπως καταλαβαίνετε για μια κατασπατάληση και κακοδιαχείριση του νερού της Τριχωνίδας με αρνητικές συνέπειες σε όλη την παράκτια ζώνη περιμετρικά της λίμνης. Είτε αυτό έχει να κάνει με την βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος είτε με την αδυναμία άντλησης νερού από το αντλιοστάσιο.

Αντιλαμβανόμαστε ,ότι όλοι χρειάζονται και έχουν το δικαίωμα στο νερό είτε είναι Μακρύνειοι είτε είναι από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και της Λυσιμαχείας.

Αλλά είναι αδιανόητο να φτάνουμε στο σημείο μηδέν και οι κάτοικοι της Μακρυνείας στους οποίους ανήκει και έχουν λόγο για την λίμνη να μην μπορούν να ποτίζουν εξαιτίας των όσων αναφέρθησαν πιο πάνω.

Οι μέτοχοι του οργανισμού αγρότες – κτηνοτρόφοι έως σήμερα υπήρξαν στην πλειοψηφία τους συνεπείς απέναντι στον οργανισμό και ο οργανισμος ήταν και είναι συνεπείς στο ακέραιο απέναντι στις υποχρεώσεις του.

Καταντάει οξύμωρο ένα νέο έργο που κατασκευάσθηκε να βρίσκεται σήμερα σε παύση λειτουργίας εξαιτίας κάποιων οι οποίοι προέβησαν στην διάνοιξη μη εγκεκριμένης τάφρου χωρίς καμία γνώση και χωρίς να μελετήσουν τις συνέπειες της ενέργειας αυτής που θα είχε στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας .

ΖΗΤΟΥΜΕ

Σήμερα το κλείσιμο της μη εγκεκριμένης παρακαμπτήριας τάφρου.
Την αποκατάσταση του συστήματος των θυροφραγμών για την σωστή διαχείριση του νερού της Τριχωνίδας ώστε να επιστρέψει η στάθμη του νερού στα επιτρεπτά όρια.
Για πάνω από μια δεκαετία οι εμπλεκόμενοι φορείς γνώριζαν και γνωρίζουν το θέμα χωρίς όμως να κάνουν την παραμικρή ενέργεια προς την επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για αυτό που συντελείται.

Για όλους εμάς τους κατοίκους δεν υπάρχει αύριο χωρίς το νερό.

Όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα ο οργανισμός με σχέδιο και αποφασιστικότητα και έχοντας στο πλάι του την καθολική πλειοψηφία των κατοίκων θα αγωνιστεί για την επίλυση του προβλήματος.

Το οφείλουμε στους κατοίκους, το χρωστάμε στην ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ.

Με εκτίμηση

Πρόεδρος: Πλατανιάς Νίκος

Αντιπρόεδρος: Μυλωνάς Γιάννης

Γραμματέας: Πυλαρινός Φώτιος

Ταμίας: Καμπάς Χρήστος

Μέλος: Γιαννέλος Νώντας και

τους Προέδρους των Τ.Κ. Μακρυνείας και Αρακύνθου:

Αγίου Ανδρέα: Λαγό Στάθη

Άνω Μακρυνούς: Γαλατσίδα Βασίλειο

Γαβαλούς: Γούλα Ανδρέα

Ζευγαρακίου: Παππά Κων/νο

Καψοράχης: Ζήση Αναστάσιο

Ματαράγκας: Αγγελή Γεώργιο

Μεσάριστας: Δασκαλή Κώστα

Παπαδατών: Τούρκα Παναγιώτη

Σιταραλώνων: Πυλαρινό Φώτιο

Πηγή: makrinianews.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.