Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Το συλλαλητήριο για την Κύπρο στο Αγρίνιο το 1958

sillalitiriokyprou Μπορεί το ζήτημα των Σκοπίων να βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας και να έγινε σήμερα συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όμως δεν είναι το μόνο εθνικό θέμα που είχε βγάλει κόσμο στους δρόμους.

Τη δεκαετία του ’50 μεσουρανούσε στην επικαιρότητα το Κυπριακό. Η ιστορία ξεκίνησε το 1950 όταν η Κύπρος ζήτησε την ένωση με την Ελλάδα. Στη  συνέχεια ακολούθησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων και της ΕΟΚΑ  κατά των Άγγλων, ο οποίος ξεκίνησε το 1955.

Αυτό σήμανε ταυτόχρονα και τη ρήξη των Ελληνοβρετανικών σχέσεων για πρώτη φορά στην ψυχροπολεμική εποχή. Το γεγονός αυτό έφτασε και ως τη βάση του κόσμου που με την ενθάρρυνση σχεδόν όλου του τότε πολιτικού σκηνικού διαδήλωνε για τον αγώνα που έδινε τότε η Κύπρος για την ανεξαρτησία της.

Από τις διαδηλώσεις της εποχής, εξαίρεση δεν αποτέλεσε το Αγρίνιο, στο οποίο οργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση στην κεντρική πλατεία. Αυτή μας θύμισε ο Γιάννης Κ. Κουτρουμπούσης με το ιστορικό ντοκουμέντο που ανέβασε στην ομάδα “Αιτωλία και Ακαρνανία στο Πέρασμα του Χρόνου”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.