Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Δημαιρεσίες στο δήμο Αγρινίου

Διεξήχθη σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, η  1η  ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου. ‘Ελαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με προδρεύοντα αρχικά τον πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο,τον Γιάννη Φαρμάκη, ο οποίος εξάλλου στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος του Σώματος  καθώς αποτέλεσε την πρόταση του συνδυασμού της πλειοψηφίας.

Αντικείμενο συνεδριάσης ήταν η εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η θητεία τους  θα είναι διετής, από 8 Σεπτεμβρίου 2019 έως 6 Νοεμβρίου 2021.

Αποχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση 

Η συνεδρίαση για την εκλογή του προεδρείου και των μελών  είναι ειδική και πραγματοποιείται μόνο για το σκοπό αυτό . Έτσι,  πριν και μετά την ολοκλήρωση της  δεν δύναται να υπάρξει συζήτηση για άλλο θέμα.

Η διαδικασία ωστόσο σήμερα δεν κύλησε με βάση την πρόβλεψη και  δεν ξεκίνησε σε …συναινετικό κλίμα καθώς  ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) Τ.Παπανικολάου ζήτησε να τοποθετηθεί παρά την άρνηση του προεδρεύοντος. Τελικά έλαβε το λόγο ο κ.Παπανικολάου που εξέφρασε τη γενικότερη διαφωνία της ΛΑ.Σ.  με τη διαδικασία των δημαιρεσιών όσο και με το πνεύμα του νόμου. Ανακοίνωσε εξάλλου την αποχώρηση του συνδυασμού από τη διαδικασία.

Τη διαφωνία του με τη διαδικασία  εξέφρασε και ο σύμβουλος του Ανυπότακτου Αγρινίου  Στ.Μερμίγκης αναφέροντας πως θα επέχει από την ψηφοφορία να και θα παραμείνει στην αίθουσα.

Η Χριστίνα Σταρακά ζήτησε να κυλήσει η διαδικασία βάσει του κανονισμού όπως και ο Στάυρος Καμμένος που ανέφερε πως οι αντιρρήσεις του συνδυασμού του θα εκφραστούν με ψήφισμα. Ο Γ.Καραμητσόπουλος εξέφρασε τις διαφωνίες του για  μη αναλογική κατανομή των θέσεων.

Με 36 ψήφους εξελέγη πρόεδρος ο Γ. Φαρμάκης 

Για την εκλογή προεδρείου λοιπόν  ψήφισαν 42 δημοτικοί σύμβουλοι από τους 45 (αποχώρησαν οι δύο της ΛΑ.Σ. και απείχε ο ένας του Ανυπότακτου Αγρινίου .  Ο  Γιάννης Φαρμάκης εξελέγη πρόεδρος καθώς προτάθηκε από την πλειοψηφία, ο Νίκος Θεοδωρόπουλος εξελέγη αντιπρόεδρος (προτάθηκε- όπως προβλέπεται- από  την μείζονα αντιπολίτευση) και ο Δ.Κουρουμπλής (από το συνδυασμό του Στ. Καμμένου) εξελέγη γραμματέας  του Σώματος. Όλοι έλαβαν 36 ψήφους ενώ έξι ήταν τα λευκά για τον καθένα στις τρεις αντίστοιχες κατηγορίες.

Οι επιτροπές

Η Οικονομική Επιτροπή συνιστάται και λειτουργεί σε όλους τους Δήμους και αποτελεί όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, με αποφασιστικές, γνωμοδοτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνιστάται και λειτουργεί σε Δήμους άνω των 10.000 μόνιμων κατοίκων και αποτελεί αποφασιστικό και γνωμοδοτικό όργανο άσκησης αρμοδιοτήτων του Δήμου, σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου, η θητεία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ακολουθώντας τη θητεία των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκινά με την εκλογή των μελών τους την 1 η Σεπτεμβρίου 2019 ή την 8η Σεπτεμβρίου 2019 και διαρκεί έως την 6η Νοεμβρίου 2021.

Για το δεύτερο δε μισό της αυτοδιοικητικής περιόδου, η θητεία των μελών των Επιτροπών ξεκινά με τη νέα εκλογή των μελών τους την 7η Νοεμβρίου 2021 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Πως συγκροτούνται:

Η Οικονομική Επιτροπή  και αντίστοιχα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, συγκροτούνται:

α) από τον Δήμαρχο ή τον Αντιδήμαρχο που έχει ορίσει ο Δήμαρχος, ως Πρόεδρο.

β) από δύο ακόμη Αντιδημάρχους, οι οποίοι ορίζονται, ως μέλη, από το Δήμαρχο.

γ) από δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι εκλέγονται, ως μέλη, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο συνολικός αριθμός των εκλεγόμενων μελών των Επιτροπών, καθορίζεται εκ του νόμου, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο δήμο Αγρινίου οι επιτροπές είναι εννιαμελής και σε αυτές η δημοτική αρχή θα εκπροσωπείται με έξι μέλη . Αποτελούνται ειδικότερα:

Α) από τον προδρεύοντα τους (δήμαρχο ή αντιδήμαρχο)

Β) δυο αντιδημάρχους που θα οριστούν από τον δήμαρχο

Γ) Έξι μέλη που θα εκλεγούν στη σημερινή συνεδρίαση. Σήμερα θα εκλεγούν τρεις από την παράταξη της πλειοψηφίας του Γ.Παπαναστασίου, δύο από το συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης (της Χριστίνας Σταρακά) και έναν από το συνδυασμό του Στ.Καμμένου.

Ποιοι εξελέγησαν στην Οικονομική Επιτροπή: Νίκος Γκρίζης (19 ψήφοι), Κώστας Καλαντζής (19) Σωτήρης Κολοβός  (19) από την πλειοψήφια, Χρήστος Κορδολάιμης (13), Παναγιώτης Καψάλης (13) από το συνδυασμό της Χριστίνας Σταρακά και Παντελής Ζέρης (από το συνδυασμό του Σταύρου Καμμένου λαμβάνοντας 5 ψήφους)

Αναπληρωματικά μέλη: Μ.Παπαγεωργίου, Ευθ.Γρίβας, Κ.Τσιαμάκης, Ελ. Αραχωβίτης, Ηλ. Παπαχρήστος, Αθ. Κοντονάσιος.

Ποιοι εξελέγησαν στην Επιτροπή Ποιότητας : Ζαρκαβέλης Χρήστος (19), Μελιάδης Γεώργιος (19), Φωτάκης Βασίλης (19), Μπελεβώνης Μάκης (13), Κραββαρίτη Ευαγγελία (13). Μολώνης Σπύρος (5).

Αναπληρωματικά μέλη: Κ. Κιτσοπάνος, Κ. Καλαντζής, Σπ.Φλώρος, Αμ. Γιαννακά, Β.Καραγκούνη, Δ.Κουρουμπλής.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αμέσως μετά την διαδικασία δήλωσε:  «Θέλω να ευχαριστήσω το απερχόμενο προεδρείο του Δ.Σ  για τη συνεργασία και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο Προεδρείο και τα μέλη των Επιτροπών.

Εύχομαι  στους νέους και παλαιότερους συναδέλφους καλή δύναμη. Πιστεύω στην ουσιαστική συμβολή σας και στηρίζομαι στην πολύτιμη εμπειρία σας.

Μια νέα θητεία ξεκινά, στην οποία καλούμαστε ν’ ανταποκριθούμε στο ρόλο που μας ανέθεσαν οι συμπολίτες μας. Με αυξημένες ευθύνες, σε νέο θεσμικό  πλαίσιο.

Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες απαιτήσεις του δήμου μας και οφείλουμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά και χρηστά.

Σας ζητώ λοιπόν να ξεπεράσουμε τις πολιτικές αντιθέσεις, να συμπλεύσουμε  και να γίνουμε ένα στιβαρό δημοτικό συμβούλιο για το συμφέρον  πόλης. Με πνεύμα καλής θέλησης και συναίνεσης, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στα αυτονόητα και να ανταποκρινόμαστε στον κομβικό μας ρόλο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να σκύψει στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να στηρίξει την απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών.

 Καλή επιτυχία στα καθήκοντα σας».

Σύντομες δηλώσεις έκαναν οι νεοεκλεγέντες στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Ο νέος πρόεδρος Γιάννης Φαρμάκης και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ζήτησε σύμπνοια και προσπάθεια από όλους, ευχαριστώντας παράλληλα το σώμα για την τιμή που του έκανε. Από την πλευρά του ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Θεοδωρόπουλος ζήτησε να μην τηρηθεί το πνεύμα του νόμου και να μην περνάνε όλα τα θέματα από τις επιτροπές, ενώ ο δεύτερος αντιπρόεδρος κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα επιδιώξει να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος στο Αγρίνιο.

Η Χριστίνα Σταρακά από την πλευρά της ζήτησε να αφήσει πίσω το Δημοτικό Συμβούλιο υα προβλήματα που φάνηκαν στην προηγούμενη θητεία, λέγοντας, πάντως, πως δεν ξεκινά καλά η θητεία διότι στην πράξη έχει καταργηθεί η απλή αναλογική.

Με την τελευταία αυτή διαπίστωση συμφώνησε και ο Σταύρος Καμμένος αναφέροντας πως ακυρώθηκαν, επί της ουσίας, τα τοπικά συμβούλια με τον νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Ζήτησε πάντως συνεργασίες ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα του νέου νόμου.

Ο κ. Καζαντζής τόνισε πως η παράταξή του κι ο ίδιος έμειναν στην διαδικασία για να υποστηρίξουν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, παρότι ο νόμος τους στερεί τον ρόλο που ίσως θα έπρεπε να έχουν, ενώ κάλεσε όποιον θεωρεί αντισυνταγματικό τον νόμο να τον προσβάλει στα αρμόδια όργανα.

Για κατόπιν εορτής αλλαγές διατάξεων έκανε λόγο ο κ. Καραμητσόπουλος, ο οποίος πήρε τον λόγο για δεύτερη φορά μετά το ξεκίνημα της διαδικασίας. επαναλαμβάνοντας ότι άλλαξε το πνεύμα του νόμου κι ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με συναινέσεις.

Τέλος, και ο κ. Μερμίγκης πήρε για δεύτερη φορά τον λόγο μετά το ξεκίνημα κάνοντας λόγο για ένα συμβούλιο το οποίο θα αφυδατωθεί, όπως είπε, και θα απολέσει τον ρόλο για τον οποίο έχουν ψηφίσει οι πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε αποχωρήσει νωρίτερα.

Στο κλείσιμο των δηλώσεων τον λόγο πήρε και ο απερχόμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φωτάκης ζητώντας, μακριά από βερμπαλισμούς και προσωπικές επιδιώξεις όπως είπε, σύνθεση δυνάμεων και εποικοδομητική συνεργασία, ευχαριστώντας για τη συνεργασία όλων κατά την δική του θητεία.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΓΟΧ

    Μπράβο στην κυβέρνηση που άλλαξε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.
    Έτσι θα ζήσουν οι Δήμοι και θα παραχθεί έργο.
    Αλλιώς θα κρεμόμασταν από τα κέφια του κάθε λογής δημοτικού συμβούλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.