Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Το Μεσολόγγι ξεσηκώνεται κατά των μονάδων του Ευηνοχωρίου

Το Μεσολόγγι ξεσηκώνεται κατά των μονάδων του Ευηνοχωρίου
Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα επιχειρηθεί το σταμάτημα της κατασκευής τους / Συγκέντρωση την Τρίτη στην Πύλη

mesologgiΚάθετα αντίθετο παραμένει το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου στη δημιουργία των μονάδων βιορευστών στο Ευηνοχώρι, αλλά και σε εκείνες που πρόκειται να κατασκευαστούν στην περιοχή.

Το θέμα συζητήθηκε προς ημερήσιας διάταξης μετά από αίτημα των κατοίκων και της ομάδας «Λιμνοθάλλαζα». Η πρόταση του δημάρχου, Ν. Καραπάνου, που ψηφίστηκε ομόφωνα, κάνει λόγο, για επικαιροποίηση προηγούμενης αρνητικής απόφασης του Σώματος, για κάλυψη των δαπανών για τις νομικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, για το σταμάτημα της κατασκευής των μονάδων, για παρουσία όλων των κατοίκων, των πολιτών και των φορέων στους αγώνες που θα προγραμματιστούν, ενώ ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γνωμοδοτεί αρνητικά προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε οποιαδήποτε τέτοιους είδους επένδυση επιχειρείται εντός των ορίων του δήμου Μεσολογγίου.

Ξεκινώντας η συζήτηση, ο δήμαρχος ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις αρνητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, για τις ενέργειες που προσπάθησε να κάνει ο δήμος για την διακοπή των εργασιών μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης, και για τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των κατοίκων και της «Λιμνοθάλλαζα», για την κάλυψη των δαπανών στις δικαστικές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν.

Η νομικός, Όλγα Δασκαλή, εκπροσωπώντας τους αντιδρώντες, αναφέρθηκε στις κινήσεις που μπορούν να γίνουν από δω και στο εξής σε νομικό επίπεδο, μιλώντας για την κατάθεση αναφοράς στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και την κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, με την υποστήριξη βέβαια και του δήμου, αλλά και άλλων φορέων.

Ο πρώην δήμαρχος, Π. Κατσούλης, παίρνοντας το λόγο έριξε ευθύνες στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου, για λάθος ενέργειες σε επίπεδο αποστολής διευκρινιστικών ερωτημάτων προς την Αποκεντρωμένη, όπως αν επιτρέπεται η δόμηση στην συγκεκριμένη περιοχή, που αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» των επενδυτών να συνεχίσουν τις μονάδες. Κατά τον κ. Κατσούλη, αυτό το ερώτημα ήταν άστοχο, για να πάρει την απάντηση από τον δήμαρχο ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες θέλουν να είναι καλυμμένοι, ώστε να μην κινδυνεύσει η θέση τους. Για διοικητική ανεπάρκεια μίλησε και ο Π. Παπαδόπουλος, λέγοντας ότι ο δήμος θα έπρεπε να παρέχει πολιτική κάλυψη στους υπηρεσιακούς. Κάλεσε το δήμο να μπει μπροστά για να φανεί το μέγεθος των συνεπειών στην περιοχή από την κατασκευή των μονάδων, συμφωνώντας βέβαια με τις προτάσεις του δημάρχου.

Για αγώνες και κινητοποιήσεις στον τόπο όπου θα εγκατασταθούν οι μονάδες μίλησαν οι: Θ. Μαργαρίτης και Κ. Αντωνίου, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής τους. Μάλιστα ο κ. Αντωνίου υπενθύμισε ότι με αυτό τον τρόπο και με πρωτοστάτες τις τότε δημοτικές αρχές, απετράπη η κατασκευή των πετροχημικών και η αλικοποίηση της λιμνοθάλασσας. Έτσι αποφασίστηκε, την ερχόμενη Τρίτη το πρωί στις 9, να γίνει μια συγκέντρωση κατοίκων και φορέων και φυσικά του δήμου, στην Πύλη και στη συνέχεια μετάβαση στο τόπο που κατασκευάζονται οι μονάδες με στόχο το σταμάτημα των εργασιών.

Ταυτόχρονα θα γίνει και μια επιτροπή που θα χειριστεί τις νομικές διαδικασίες σε συνεργασία με τους δικηγόρους του δήμου, ενώ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο μετάβασης για διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη, όπου βέβαια θα υπάρξει πρώτα παράσταση από την επιτροπή.

aixmi-news.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.