Τρίτη, Ιανουάριος 15, 2019

Μια ομιλία όλο ανάπτυξη που πέρασε απαρατήρητη

??K??o???r? ?????MP??? ???? ??`?????ooÅ??ÉM? ???

«Πώς είναι δυνατόν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει το τρίτο μικρότερο ΑΕΠ της χώρας; Πώς είναι δυνατόν να είναι μία περιφέρεια με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας;» Η οικονομία της χώρας μας δεν κατέρρευσε από κάποιον σεισμό. Η οικονομία της χώρας μας δολοφονήθηκε από το πελατειακό κράτος: Μία διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία μαζί με έναν διαπλεκόμενο ιδιωτικό τομέα από δήθεν επενδυτές απομύζησαν την πατρίδα μας.

Στην χώρα μας, κάθε 1€ αξίας προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων-ποτών προσθέτει προϊόν αξίας 0,4€, όταν στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5€. (καθ. Χ. Κασίμης). Στο 3ο συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο Economist αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι, η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών, παράγει περίπου σε αξία 1700 ευρώ ανά στρέμμα. Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα. Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.

Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας. Ο πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση τροφίμων απογειώνεται(σ.σ. !)

Ως Οικολόγος Πράσινος, θα ήθελα να υπενθυμίσω (…)την ενεργειακή αυτονομία. Δεν μιλάω μόνο για φωτοβολταϊκά. Στην Γερμανία ούτε ένα στάχυ δεν πάει χαμένο. Ολόκληρες μονάδες παράγουν ενέργεια. Βιομάζα, βιοαέριο και γεωθερμία μπορούν να παράγουν ρεύμα και να προσθέσουν ένα σημαντικό εισόδημα στον αγρότη. Πληροφορήθηκα ότι κάποιοι σηκώνουν μαύρες σημαίες για να μην γίνουν μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων της κτηνοτροφίας. Προτείνω να σηκώσουμε μαύρες σημαίες όσο δεν γίνονται μονάδες βιοαερίου»!

Είναι απλά αποσπάσματα, σπαράγματα που λένε και οι μορφωμένοι, από την ομιλία του οικολόγου αναπληρωτού υπουργού κ. Γ. Τσιρώνη τις προάλλες στην Πάτρα, όμως πρόκειται για θησαυρό. Τόσο πολύ που δεν θέλησα να το χαλάσω. Εντάξει, ο πληθυσμός δεν αυξάνεται, μειώνεται και γερνάει, αλλά ποτέ μην αφήνεις την πραγματικότητα να χαλάσει μια ωραία ιστορία.

Επίσης, συγκινεί ο υπουργός εκεί που ζητά να μην λέει ο κόσμος «όχι»σε όλα και να μην αρνείται τα εργοστάσια βιομάζας. Εδώ βέβαια έχει αφήσει την Περιφέρεια να τρώει την λέζα, παρότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα! Ξεχνά, επίσης, ο καλός υπουργός ποιος έμαθε τον κόσμο να παίρνει μια σημαία και να μην θέλει όχι βιομάζες αλλά ούτε ΧΥΤΥ! Καλά εκεί που φέρνει ως παράδειγμα την… Γερμανία, την… Ολλανδία και το Ισραήλ(!), πέφτουμε όλοι στα πατώματα.

Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής εκεί που λέει για το πελατειακό κράτος και τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Συγκίνηση. Ίσως γι’ αυτό ο ίδιος και το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο έχουν φτιάξει εδώ και τρία χρόνια άλλους 200 δημόσιους φορείς. Για να πολεμήσουν την γραφειοκρατία και να στρέψουν τους νέους στην παραγωγή μάλλον…

Στο τέλος είχε αναφορά στο σκάνδαλο της Novartis αλλά επειδή ήταν Δευτέρα και αποκλείεται να ήξερε κάτι από την δικογραφία, ας το αφήσουμε, εκείνη την ώρα ούτε ο Τζανακόπουλος ήξερε κάτι.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.