Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Μείζον θέμα στα Αη-Βασιλιώτικα, δημιουργείται ειδική επιτροπή

Μείζον θέμα στα Αη-Βασιλιώτικα, δημιουργείται ειδική επιτροπή

4

Η σύσκεψη που επιδίωξε και πέτυχε τελικά να πραγματοποιηθεί ο σύλλογος Νέα Γη, ο οποίος εδρεύει στη περιοχή του Αγρινίου «Αη-Βασιλιώτικα», ίσως να μην κινητοποίησε όλους όσους είχαν προσκληθεί, είχε όμως πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από όσους παρέστησαν.

Από τις επίσημες αρχές και την Αυτοδιοίκηση το «παρών» έδωσαν μόνο οι αντιδήμαρχοι κ. κ.Ν. Καζαντζής και Κ.Καλαντζής και από τις αστυνομικές αρχές ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας Δημήτρης Παπαευθυμίου, ο Υποδιευθυντής της Δ.Α Ακαρνανίας Παναγιώτης Πετσίνης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημήτρης Ραυτογιάννης. Οι δικαστικές αρχές δεν εκπροσωπήθηκαν ενώ απουσίασαν και όλοι οι βουλευτές που είχαν προσκληθεί. Παρέστησαν απλοί πολίτες, ορισμένοι εξ αυτών ρομά, ενώ παρών ήταν και ο τοπικός σύλλογος ρομά με τον πρόεδρό του κ. Νίκο Κοκώνη. Την συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της «Νέας Γης» κ. Κώστας Παπαθανάσης ενώ παρέστησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Χασιώτης και Αντωνάκος, χωρίς να πάρουν τον λόγο. Συμμετείχε ακόμη στην συζήτηση και ο πολιτευτής Παύλος Θεοδωρίδης ενώ τον λόγο πήραν και πολίτες που ζουν κι εκτός «Αη- Βασιλιώτικων» η πλειοψηφία των οποίων προερχόταν από την περιοχή του ΔΑΚ.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση ήταν ότι θα συγκροτηθεί σύντομα μια επιτροπή που σε πρώτη φάση θα συνέρχεται όσο πιο τακτικά γίνεται ώστε τα προβλήματα της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων να μην ξεχαστούν. Η επιτροπή θα περιλαμβάνει άτομα και από τις δύο κοινότητες, θα συμμετάσχουν αντιδήμαρχοι και εκπρόσωπος της Αστυνομίας και θα γίνει προσπάθεια να πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα.

Πολλές τοποθετήσεις πάντως προκάλεσαν αίσθηση. Ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε ότι δεν στοχοποιούνται όλοι οι ρομά αλλά το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες για εκπαίδευση και ένταξη, αφού πρώτα φτιαχτεί μια επιτροπή ειδικών. Ο εκπρόσωπος των ρομά κ. Νίκος Κοκώνης, από την πλευρά του είπε ότι το πρόβλημα αναμένεται να χειροτερεύσει στο μέλλον γιατί το μέγα θέμα είναι η ανεργία και ειδικά η ανεργία κάποιων παραβατικών ατόμων  που έχουν αποφυλακιστεί και «αν δεν δουλέψουν θα κλέψουν», όπως είπε. Όπως εξήγησε ο ίδιος αλλά και άλλοι ρομά που μίλησαν, η κοινότητά τους έχει πολύ μικρότερη πρόσβαση πια σε θέσεις εργασίας στον δήμο, ενώ αρκετοί πλανόδιοι που πουλούσαν σε τοπικές αγορές με τους νέους φορολογικούς νόμους αδυνατούν να συνεχίσουν. Έκαναν λόγο για «πέντε έξι άτομα που είναι παραβατικά», τα οποία όμως όπως πάνε τα πράγματα αναμένεται να αυξηθούν, ενώ υποστήριξαν ότι δεν έχουν γίνει ποτέ δέκτες ρατσιστικών συμπεριφορών. Πάντως ξεκαθάρισαν ότι για να συμμετάσχουν σε επιτροπές ή άλλες κινήσεις θα πρέπει να βρεθεί λύση για να απασχοληθούν τουλάχιστον οι παραβατικοί που δημιουργούν τα προβλήματα, αλλά και να ξεκαθαρίσει τι πρόκειται να γίνει με τους μεγάλους πληθυσμούς που δεν είναι από το Αγρίνιο, εξηγώντας ότι πολλές φορές «τσιγγάνοι συλλαμβάνονται εύκολα ενώ κάνουν κάποια παράβαση με αλλοδαπούς, γιατί είναι ευκολότερος στόχος».

Ο κ. Παπαευθυμίου από την πλευρά της αστυνομίας εξήγησε ότι οι πολλές παρεμβάσεις που γίνονται στα Αη-Βασιλιώτικα δεν έχουν φυλετική στόχευση αλλά έχουν σχεδιαστεί λόγω των περισσότερων κρουσμάτων που υπάρχουν. Από την πλευρά του ο κ. Ραυτογιάννης ζήτησε να δούμε το πρόβλημα κατάματα και όχι ωραιοποιημένο καθώς αν δεν ασχοληθούν οι δημοκρατικοί πολίτες θα δοθεί χώρος σε ακραίους για να δράσουν. «Αν ήταν προεκλογική περίοδος θα ήταν όλοι εδώ», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης από την πλευρά του, ζητώντας άμεσες λύσεις από προγράμματα προτείνοντας δράσεις από το ΕΣΠΑ για τους ρομά.

Ο αντιδήμαρχος κ. Καζαντζής ζήτησε να μην επικρατήσουν οι ακραίες φωνές, ενώ τόνισε ότι αν δεν ασχοληθεί η Πολιτεία με το θέμα δεν θα έχουν αποτέλεσμα τέτοιες συσκέψεις. Επέμεινε πάντως ότι ο νόμος είναι για όλους και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

Πιο περιγραφικός ως προς τα θέματα της Πρόνοιας που αφορούν στους ρομά ήταν ο αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής, πάντως. Όπως εξήγησε, πλέον οι θέσεις στον δήμο απαιτούν απολυτήριο Γυμνασίου τουλάχιστον, κάτι που ισχύει για όλους τους πολίτες, ενώ έχει κοπεί μετά από ελέγχους σχεδόν το 80%(!) των επιδομάτων που αφορούσε παιδιά ρομά με διάφορες υποτιθέμενες αναπηρίες. Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή πρέπει στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου να ζουν σχεδόν 4.500 ρομά εκ των οποίων πάνω από τους μισούς δεν είναι από το Αγρίνιο και έχουν έρθει από μέρη όπως η Κάτω Αχαγιά.

Ζοφερή κατάσταση, επίσης, περιέγραψαν και οι πολίτες, ειδικά από την περιοχή του Σταδίου, αναφέροντας επιδρομές σε χωράφια, φθορές σε αποθήκες και εγκαταστάσεις ρεύματος, αναίτιους βανδαλισμούς αλλά και ξυλοδαρμούς ακόμη και αστυνομικών, καταγγέλλοντας συνεχείς εγκαταστάσεις σε παραπήγματα ρομά που δεν είναι από την Ελλάδα.

 

1 2 3

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.