Τρίτη, Μάιος 21, 2019

Μόνοι τους τσακώνονται, μόνοι τους αδελφοποιούνται…

«Με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου προχωράμε σε κοινές προσπάθειες, κοινές δράσεις, οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Μάλιστα οι δύο πόλεις θα προχωρήσουν σε αδελφοποίηση στις επόμενες Εορτές Εξόδου», δήλωσε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στην 3η Αναπτυξιακή Έκθεση Υπηρεσιών και Προϊόντων Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Και η αλήθεια είναι πως η είδηση που επιφύλαξε έκανε εντύπωση και προκάλεσε έναν σχετικό ντόρο. Αν κρίνουμε μάλιστα από τα social media έδωσε και τροφή για σκέψη… Σκέψη κυρίως για το ποιες σκοπιμότητες θα έχει μια τέτοια κίνηση, σε προεκλογική μάλιστα περίοδο (για να μην ξεχνιόμαστε…).

Η αλήθεια είναι πως η «εξαγγελία» Παπαναστασίου προκάλεσε και απορίες. Η βασικότερη: ποιο είναι το ουσιαστικό νόημα της αδελφοποίησης (μιας πρακτικής σχετικά ξεπερασμένης πλέον ) δύο πόλεων του ίδιου νομού;

Αν το νόημα είναι η ανάγκη να έχουν το ίδιο πλαίσιο διεκδίκησης, να συμμετέχουν σε κοινούς αναπτυξιακούς αγώνες τότε για να επιτευχθεί αυτό δεν απαιτείται καμία τελετή αδελφοποίησης. Απαιτείται το αυτονόητο (που δυστυχώς δεν είναι) της συνεννόησης των δύο δημοτικών αρχών, της συνεννόησης του συνόλου του πολιτικού προσωπικού του νομού. Μια συνεννόηση που εκλείπει και αυτή είναι μια βασική παθογένεια της Αιτωλοακαρνανίας.

Αν το νόημα είναι να αμβλυνθούν  οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος τότε και πάλι δεν προκύπτει ουσιαστικός λόγος αδελφοποίησης.    Οι κόντρες άλλωστε δεν είναι των τοπικών κοινωνιών. Είναι των παραγόντων και των παραγοντίσκων. Αυτοί  τις προκάλεσαν και αυτοί τις διαιώνισαν.

Τελευταία και ενδεικτική  η αντιπαράθεση των δύο εν ενεργεία δημάρχων, Παπαναστασίου και Καραπάνου. Μόνοι τους κοντραρίστηκαν, μόνοι τους αποφάσισαν να αδελφοποιηθούν…

Είναι προφανές ότι απαιτούνται ουσιαστικές πρωτοβουλίες και όχι επικοινωνιακές. Είναι προφανές πως όλοι οι αυτοδιοικητικοί του νομού πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να χαράξουν κοινή στρατηγική, να διαμορφώσουν κοινό διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κεντρική εξουσία και απέναντι στην αχαιοκεντρική περιφερειακή αρχή.

Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως αρκεί η αδελφοποίηση για να συμφωνούν οι δύο πόλεις στα κρίσιμα ζητήματα. Όπως για παράδειγμα στο ποια θα είναι η έδρα του Πανεπιστημίου…

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Νικ.

    Τελικά σε αυτή την χώρα δεν πλήττεις ποτέ !!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.