Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δείτε τη θέση που βρισκόταν το τούρκικο νεκροταφείο στο Αγρίνιο

Δείτε τη θέση που βρισκόταν το  τούρκικο νεκροταφείο στο Αγρίνιο

Του Λίνου Υφαντή,

Στην Αιτωλοακαρνανία κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο σε όλη την προεπαναστατική περίοδο. Στο Βραχώρι ( σημερινό Αγρίνιο) και στο Ζαπάντι είχε συσσωρευθεί ο Οθωμανικός διοικητικός μηχανισμός. Συνήθως ήταν Οθωμανοί αξιωματούχοι που προέρχονταν από τα υψηλά κοινωνικά στρώματα.

Πολλά έχουν ειπωθεί στην προφορική παράδοση για το που βρίσκονταν τα σπίτια τους, τα τζαμιά, τα νεκροταφεία τους κ.α. Αδιάψευστος μάρτυρας για το που υπήρχε ένα τουλάχιστον Οθωμανικό νεκροταφείο είναι το πολεοδομικό σχέδιο του 1843/44 του Αγρινίου επί βασιλιά Όθωνα. Όπως διασώζεται στο βιβλίο της κας Δώρα Μονιούδη, Γαβαλά “Αγρίνιο Πολεοδομική Εξέλιξη από την Αναδημιουργία στην ακμή του Μεσοπολέμου 1830-1940” ήταν στο λόφο επί της οδού Αλεξαγόρη, όπου στεγάζονταν παλαιότερα το 7ο Δημοτικό πριν μεταφερθεί στον παλιό Άγιο Χριστόφορο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Στον πολεοδομικό χάρτη του 1843 καταγράφεται η θέση ως “Τουρκικά Μνήματα” με συντομογραφία. Δεν πρέπει να συγχέεται με τα “Τουρκομνήματα” που βρίσκονται στο Βλοχό και έχουν τελείως διαφορετική ιστορία (δείτε εδώ:http://thestieishistory.blogspot.com/2016/06/blog-post_90.html).
Αν παρατηρήσετε τη θέση, είναι ανατολικά της πόλης και σε υπερυψωμένο σημείο, όπου φαίνεται από ψηλά ο Νέος Άγιος Χριστόφορος. Αν φανταστείτε τη θέση αυτή χωρίς να είναι περιστοιχισμένη από πολυκατοικίες όπως είναι σήμερα, επί Τουρκοκρατίας σίγουρα θα ήταν πολύ προνομιακή.
Ίσως λοιπόν τίποτα να μην ήταν τυχαίο, ακόμα και στην επιλογή του νεκροταφείου.
Με πληροφορίες από:
Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Αγρίνιο Πολεοδομική Εξέλιξη Από Την Αναδημιουργία Στην Ακμή Του Μεσοπολέμου 1830-1940
Απόσπασμα του πολεοδομικού χάρτη με τη θέση του Νεκροταφείου. Πηγή: Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Αγρίνιο Πολεοδομική Εξέλιξη Από Την Αναδημιουργία Στην Ακμή Του Μεσοπολέμου 1830-1940

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.