Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

1944: Ο άνθρωπος που απελευθέρωσε αναίμακτα το Αγρίνιο.Ζούσε έως το 2014.

1944: Ο άνθρωπος που απελευθέρωσε αναίμακτα το Αγρίνιο.Ζούσε έως το 2014.

kallinosarmampeis

Ο καπετάνιος της 8ης Μεραρχίας του Ε.ΛΑ.Σ. Θόδωρος Καλλίνος-Αμάρμπεης.

Γράφει ο Λίνος Υφαντής,

Σε λίγες ημέρες, το Αγρίνιο θυμάται την απελευθέρωση του από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Επίσημη ημερομηνία είναι η 14η Σεπτεμβρίου του 1944.  Η πόλη θυμάται (και δικαιολογημένα) επίσης την καθοριστική παρέμβαση του Αρχιμανδρίτη π. Απόστολου Φαφούτη ( Παπαποστόλη), φωτισμένης προσωπικότητας, που απέτρεψε την αιματοχυσία μεταξύ Ταγμάτων Ασφαλείας και Δυνάμεων του Ε.ΛΑ.Σ.

Με το παρόν άρθρο θα επιχειρηθεί να φωτιστεί η πλευρά των νικητών, των δυνάμεων του Ε.ΛΑ.Σ. Τον Σεπτέμβριο του 1944 αυτοί είχαν το πάνω χέρι. Αυτοί θα μπορούσαν να επιλέξουν αιματοχυσία και εκδίκηση για τα θύματα των Ναζί και των Ταγμάτων Ασφαλείας ή αναίμακτη παράδοση της πόλης.  Τέτοιες  κρίσιμες εκείνες στιγμές οι αποφάσεις λαμβάνονται μεν συνολικά, αλλά το βάρος τους  πέφτει σε ορισμένα πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση ένα πρόσωπο που ξέχασε η Αγρινιώτικη ιστορία είναι ο καπετάνιος της 8ης Μεραρχίας του Ε.ΛΑ.Σ. Θόδωρος Καλλίνος-Αμάρμπεης. Σε αυτόν είχε ανατεθεί από την διοίκηση της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ η διαπραγμάτευση της απελευθέρωσης του Αγρινίου.

Πράγματι λοιπόν ο Θόδωρος Καλλίνος-Αμάρμπεης επέλεξε την αναίμακτη παράδοση της πόλης. Σε διαφορετική περίπτωση ναι μεν θα συντρίβονταν οι δυνάμεις των ταγμάτων Ασφαλείας, θα υπήρχαν όμως πολλά θύματα και αμάχων αλλά και φυλακισμένων αντιστασιακών που κρατιούνταν ως όμηροι.

Ο Θόδωρος Καλλίνος-Αμάρμπεης είχε ένα πλούσιο βιογραφικό. Κατάγονταν από την Τσαρίτσανη Λάρισας.

Η γυναίκα του ήταν από το Αγρίνιο. Ονομάζονται Γεωργία Παληγιαννοπούλου , ήταν ανθυπολοχαγός της σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ Ρεντίνας και διοικητής της υποδειγματικής διμοιρίας γυναικών της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

kallinou1
Η Γεωργία Παληγιαννοπούλου-Καλλίνου εικονιζόμενη αριστερά

Από το 1937 ήταν Ανθυπολοχαγός Διοικητής Λόχου στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού Σερρών το 1937-38. Στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου το 1939 – 41 και στον Ελληνο – Γερμανικό Πόλεμο στο μόνιμο Οχυρό Κάλης ανατολικά των οχυρών Ρούπελ και Καρατάς.

Aρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς με το Λόχο του και πολέμησε εθελοντής στη Μάχη της Κρήτης ως Διοικητής Λόχου. Το 1941 εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το ’42 πέρασε στον ένοπλο αγώνα και ανέλαβε μεταξύ άλλων εκπαιδευτής και οργανωτής ΕΑΜικών ένοπλων ομάδων Ολύμπου – Κισσάβου – Ποταμιάς.

Στα Δεκεμβριανά ήταν Διοικητής Τομέα Φαλήρου – Πειραιά μέχρι και Ελευσίνας. Ακολούθησαν εξορίες στα Κυκλαδονήσια.

Στα Δεκεμβριανά ήταν Διοικητής Τομέα Φαλήρου- Πειραιά. Υπηρέτησε ωςΔιοικητής Ταξιαρχίας και Επιτελάρχης Μεραρχίας του ΔΣΕ το 1947-1949. Ο Θεόδωρος Καλλίνος ήταν ανάμεσα στους 12 αξιωματικούς που απέδρασαν το 1947 από τη Νάξο, όπου είχαν εξοριστεί. Όλοι ήταν μόνιμοι αξιωματικοί της Σχολής Ευελπίδων και εμπειροπόλεμοι. Στην συνέχεια βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στις σοσιαλιστικές χώρες.
Επαναπατρίστηκε τη δεκαετία του ’80. Διέμενε στην Αθήνα ενώ πάντοτε διατηρούσε δεσμούς και επαφές με τον τόπο του την Τσαριτσάνη. Πέθανε το 2014 στην Θεσσαλονίκη σε ηλικία 100 χρονών.
Δυστυχώς το Αγρίνιο τον είχε ξεχάσει. Και κυρίως ξέχασε εκείνους που διαπραγματεύτηκαν την απελευθέρωση του, τον Σεπτέμβριο του 1944.
Με πληροφορίες από
http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2014/03/1914-9-2014.html
http://tvxs.gr/news/prosopa/%C2%ABefyge%C2%BB-o-kapetanios-toy-elas-theodoros-kallinos-%C2%ABamarmpeis%C2%BB-0
http://mstsaritsanis.blogspot.gr/2014_01_01_archive.html

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Chris

  Θυμήσου Αγρινιώτη
  το χώμα που πατάς
  λευτέρωσε ο Άρης
  και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

  ΑΘΑΝΑΤΟΙ

 2. pk

  αυτοι λευτερωσαν το χωμα που πατας
  ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ

 3. Δ.Κ

  Έλληνα να μην ξεχνάς ότι τούτο το χωμα που πατάς το απελευθέρωσε ο Άρης, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Και αν η ΟΠΛΑ τελείωνε τις δουλειές της και δεν τις άφηνε ημιτελεις θα ζούσαμε σε άλλη περήφανη Πατρίδα.

 4. Δημητρης

  Δυστυχως τον εθνικοαπελευθερωτικο τους αγωνα καποιοι μαχητες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ τον αμαυρωσαν συνεχιζοντας τον ως αγωνα ταξικης και ιδεολογικης επικρατησης . Κριμα που η ΟΠΛΑ δεν τελειωσε τις δουλειες της και δεν καταφεραν να μας κανουν ουτε Ρουμανια του Τσαουσεσκου , ουτε Αλβανια του Χοτζα , ουτε Βουλγαρια του Ζιφκωφ , ουτε Ρωσια του Σταλιν και του Μπρεζνιεφ, ουτε καν Πολωνια ή Ουγγαρια (ή Κουβα ή εστω Β.Κορεα ) βρε αδερφε ! και περνουσαν τοσο ωραια στο σιδηρουν παραπετασμα !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.