Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο ρόλος των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και η αντιμετώπισή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου

giorgos-tsamis-perkos
Γράφει ο Γιώργος Τσάμης*

(Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Γνωρίζουμε ότι με την καθιέρωση του Καποδιστριακού και μετέπειτα του Καλλικρατικού  μοντέλου ο ρόλος των προέδρων των Κοινοτήτων έπαψε να είναι αποφασιστικός ,περιοριζόμενος μόνον σε ένα πλαίσιο ,αυτό της καταγραφής, προώθησης, εισήγησης-πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο, στην ουσία στην έκφραση γνώμης και άποψης επι των προβλημάτων των μικρών τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν.  Σε αυτή την κατεύθυνση  απαιτούνται ,κατανόηση , ευήκοα ώτα και τις περισσότερες φορές άμεσες λύσεις  υλοποίησης από το κέντρο των αποφάσεων ,οι οποίες όμως ως επί το πλείστον χρονίζουν. Θεωρείται αυτονόητο ότι για την έκφραση γνώμης και συζήτησης βασικό και απαραίτητο συστατικό είναι η ελευθερία του λόγου , ένα από τα βασικότερα όπλα που έχει ο άνθρωπος   στα χέρια του για την πληροφόρηση και τη συμμετοχή του μέσα στην κοινωνία, για τη διαμόρφωση τάσεων και απόψεων για μια κοινωνική συγκρότηση και ανθρώπινη συμπεριφορά .Επιπλέον, με αυτή μπορεί να ασκείται έλεγχος όχι μόνον προς την εξουσία αλλά και προς τα πρόσωπα που την ασκούν.

Ο Δήμος Θέρμου δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να αποτελεί εξαίρεση στα  διάφορα προβλήματα μικρά η μεγάλα που ταλανίζουν τις τοπικές Κοινότητες και κατ επέκταση τους Δήμους. Αυτός ήταν και ο στόχος της από 3/9/2017 δημόσιας ανακοίνωσης-τοποθέτησης μου όχι μόνο με την ιδιότητα του προέδρου της μικρής Κοινότητας που εκπροσωπώ και την ενασχόληση μου με τα κοινά του χωριού μου από το 1998 αλλά και του ενεργού πολίτη που θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να λέει ελεύθερα τις απόψεις  του. Προς την ίδια κατεύθυνση εκδόθηκε και το από 13/9/2017 κοινό ψήφισμα από 22 (επι συνόλου 25) προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου μας σχετικά με ζητήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του Δήμου.

Παρότι δεν ήταν στις προθέσεις μου αναγκάζομαι να επανέλθω για δεύτερη φορά μετά την δημοσίευση της παραπάνω ανακοίνωσης μου. Κι αυτό γιατί είμαι υποχρεωμένος να το κάνω για λόγους δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας,  αντικειμενικότητας και στήριξης των συναδέλφων μου,  για να καταγραφεί η αλήθεια σε όσα μας προσάπτουν. Ευτυχώς η ζωντανή κάλυψη των συνεδριάσεων μέσω live streaming αποκάλυψε μια πικρή αλήθεια. Οι πρόεδροι είναι αυτοί που γνωρίζουν τα πάντα για  το χωριό τους και την ίδια στιγμή δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για αυτά.

Δυστυχώς και μετ εκπλήξεως διαπιστώνεται οτι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι αφενός ενοχλήθηκαν σφόδρα με αυτή την πρωτοβουλία των προέδρων και  αφετέρου με την τακτική τους προσπαθούν είτε να μας απαξιώσουν με διάφορους χαρακτηρισμούς και τοποθετήσεις ,είτε μέσω της δημιουργηθείσας τεχνητής έντασης να φιμώσουν την άποψη μας με βασικό υπεύθυνο τον κ. πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου .

) ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ

Για να μην κουραστεί ο αναγνώστης ο οποίος αν θέλει να διαμορφώσει άποψη θα παρατεθούν στη συνέχεια όσο γίνεται εν συντομία τα γεγονότα, θα καταθέσω ευθύς αμέσως τις απόψεις μου . Επιπλέον έχει μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για μια πιό ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων.

Μετά τη δημοσίευση των προαναφερομένων ανακοινώσεων από τετραμήνου έχει αρχίσει ένας πόλεμος ,ένα Bullying απέναντι στους προέδρους με προεξάρχοντες τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης και τους προσφάτως διαγραμμένους από τον συνδυασμό του Δημάρχου δύο δημοτικούς συμβούλους. Ο λόγος είναι προφανής.  Ενοχληθέντες από την σύμπνοια των 22 προέδρων της παράταξης του Δημάρχου οι οποίοι δεν έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα των διαφωνούντων δημοτικών συμβούλων της παράταξης  που εκλεχθήκαμε αλλά και από την κριτική που ασκήσαμε,  μη θέλοντας σκοπίμως  να κατανοήσουν η να αναλύσουν εμβριθώς το πνεύμα των ανακοινώσεων μας, εκτρέπουν με αστήρικτα επιχειρήματα την κριτική απέναντι τους πρός άλλες ατραπούς και κατά πως τους βολεύει και συμφέρει τον καθένα. Είναι πέραν πάσης λογικής, δημοκρατικής δεοντολογίας  και αστείο ,όπως προκύπτει και από τα βίντεο που παρατίθενται στο τέλος :

-Nα νoυθετούνται οι πρόεδροι και να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας

-Να τους καταλογίζεται έλλειψη υπευθυνότητας στην άσκηση των καθηκόντων τους

-Να νομοθετούν κάποιοι πότε πρέπει η δεν πρέπει να μιλάμε

-Να μας επιβάλουν να τους ακούμε στωικά επι ώρες χωρίς δικαίωμα έκφρασης άποψης

-Να προβάλουν το επιχείρημα αν θα πρέπει η δεν πρέπει να πληρωνόμαστε από το Δήμο και δή κάποιοι οι οποίοι πληρώνονταν κατά το παρελθόν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

-Να μας εγκαλούν στις συζητήσεις του  δημοτικού συμβουλίου χωρίς δικαίωμα αντίλογου εκ μέρους μας

-Να μας κατηγορούν ότι δεν παρευρισκόμαστε στις συνεδριάσεις . «Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προσκαλούνται οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα, που αφορούν τις αντίστοιχες κοινότητες. Αρθρο 67 παρ. 8.του Καλλικράτη» Και όμως!! Εμείς είμαστε παρόντες, όσο και αν ψεύδονται η θέλουν   να περάσουν στον κόσμο το αντίθετο .Για να τους ακούμε με περισσή υπομονή, σεμνότητα, ταπεινότητα και ευγένεια επι ατελείωτες ώρες να τσακώνονται για την πλατεία του Θέρμου και να αποχωρούμε  άπραγοι μετά από 6 η 7 ώρες χωρίς να συζητούνται τα θέματα μας.

ΝΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΝΟΥΝ να απαντήσουμε όταν μας προσβάλουν. Ο κ. Πρόεδρος του Δ.Σ. λέει ότι «αν δεν δείξει ανοχή θα κατηγορηθεί για αυταρχισμό» εννοώντας προφανώς τους δημοτικούς συμβούλους. Φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει για τους προέδρους και  ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΏ αφού δεν μού έδωσε το λόγο στην τελευταία συνεδρίαση αναγκαζόμενος έτσι να τοποθετηθώ δημοσίως.

(Γ) ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΑΣ

Όπως προαναφέρθηκε:

α) Με την από 2-9-2017 προσωπική μου δημοσίευση  (http://www.agrinionews.gr/thermo-synedriasi-tou-dimotikou-symvouliou-ke-diki-tis-tetartis-se-live-metadosi/  ) ασκήθηκε κριτική για τα δρώμενα στον Δήμο ,τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης και των διαγραφέντων συμβούλων από τον συνδυασμό του Δημάρχου, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία γιατί αργούν να συζητηθούν οι προτάσεις των  Κοινοτήτων στο Δημοτικό Συμβούλιο

β) Με το από 13-9-2017 Κοινό Ψήφισμα 22  προέδρων  (http://www.agrinionews.gr/proedri-ke-ekprosopi-kinotiton-tou-thermou-psifisma-stirizoun-ti-dimotiki-archi/) εκφράζεται έντονα η αντίθεση μας σχετικά  με ζητήματα λειτουργίας του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτώντας να συζητούνται τα θέματα μας και να μην χρονίζουν, να μην  πλατειάζουν  οι συζητήσεις, ενώ παράλληλα στηρίζουμε το Δήμαρχο στο έργο του.

1)  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 29ης ΣΕΠ. 2017

Στην εν λόγω συνεδρίαση και σε τεταμένο κλίμα και εξ αιτίας των προηγηθέντων δημοσιευμάτων, με πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επι μιάμιση ώρα μας  ασκήθηκε έντονη κριτική τόσο από τον ίδιο  σε προσωπικό επίπεδο, όσο και  απο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τους διαγραμμένους δημοτικούς συμβούλους . Μας είπαν ότι οι δημοσιεύσεις δεν βοηθάνε αλλά δημιουργούν εντάσεις και αντιθέσεις, οτι δεν ήρθαν οι πρόεδροι να ζητήσουν μια συνάντηση, να περιορίσουμε τις  ανακοινώσεις στα  media, ότι τα  κείμενα είναι αρκετά απορριπτικά ,οι πρόεδροι απουσιάζουν από τα Δ.Σ. πρέπει να παρευρίσκονται,, ότι κατηγορούμε και σπιλώνουμε ανθρώπους, ότι πληρωνόμαστε  απο τον Δήμο, ότι είμαστε μη θεσμοθετημένοι για να βγάζουμε ανακοινώσεις (!!!) και προσωπικά ότι εμφανίζομαι ως παντογνώστης,  δεν έχω     πείρα και γνώση όσον αφορά τις  διαδικασίες λειτουργίας  του Δήμου ,λόγω έλλειψης πείρας προέβην   σε χαρακτηρισμούς που δεν συμβάλουν  στην ενότητα  της λειτουργίας ,κάνω συστάσεις σε δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία στο Δήμο πάνω από 20 χρόνια

2)  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜ. 2017

Επιβεβαιώθηκε  κατά τον πλέον ηχηρό αλλά και τραγικό τρόπο η εμμονή αλλά  και η ακολουθούμενη  τακτική από τη μείζονα αντιπολίτευση  με προφανή σκοπό την κωλυσιεργία στην επίτευξη έργου και ότι ουδόλως έλαβαν κάποιοι υπόψη τις παραπάνω διαμαρτυρίες μας.  Επρεπε να συζητηθούν τελευταία 22 θέματα και προτάσεις από 6 Κοινότητες δηλαδή συνολικά 28 και ενώ το συμβούλιο άρχισε στις 18:00 , στις 21:00  δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη το 1ο θέμα  .Το αποτέλεσμα μετά από αντεγκλήσεις ,πρωτολογίες και δευτερολογίες ήταν να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ,αγανακτισμένοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων , ο Δήμαρχος και ο ενας αντιδήμαρχος και να μην συζητηθούν τα θέματα των Κοινοτήτων  .

3)   ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 27ης ΝΟΕΜ. 2017

Ο δημοτικός σύμβουλος κ .Πριόνας καίτοι παρών στην προηγούμενη συνεδρίαση  εγκαλεί τους Προέδρους  και απορεί    για τους λόγους που αποχώρησαν (!!!) ενώ δεν έχει αντίρρηση τα θέματα μας να συζητούνται πρώτα στην ημερήσια διάταξη (το οποίο αν και ζητήσαμε δεν έχει συμβεί ποτέ.) Στον ίδιο τόνο και με επιθετική διάθεση κινήθηκε και ο κ . Παπαθανασόπουλος.

4)  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 23ης ΔΕΚ. 2017

Κατετέθη στο Προεδρείο στις 5/12/2017 προσωπική μου αίτηση να συζητούνται τα θέματα των Κοινοτήτων πρώτα στην ημερήσια διάταξη. Είχαμε τονίσει και στις ανακοινώσεις μας ότι  λόγω της πληθώρας των θεμάτων  και του πλατειασμού των συζητήσεων οι προτάσεις μας, δεν συζητούνται ,μεταφέρονται σε επόμενες συνεδριάσεις και έτσι χάνουν την ουσία τους , καθιστάμενες ακόμη και ανεπίκαιρες όταν συζητηθούν και ότι τις μεσονύκτιες και ειδικά τις χειμερινές ώρες αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα επιστροφής στις έδρες μας Η αίτηση αν και απουσίαζα τόσον εγώ όσον και όλοι οι πρόεδροι (πλήν ενός) συζητήθηκε στις 23/12/2017 χωρίς να αναγνωσθεί επακριβώς το περιεχόμενο  της . Κατά τη συνεδρίαση αυτή εκφράστηκαν   απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εναντίον όλων των προέδρων και εμού προσωπικά από τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης και τους διαγραφέντες δημοτικούς συμβούλους χωρίς να επιδειχθεί η δέουσα ευαισθησία από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να μας προστατεύσει ως είθισται να γίνεται όταν κάποιος απών δεν μπορεί να απαντήσει η να τους επαναφέρει στην τάξη. Θα τους παραθέσω αυτολεξεί χωρίς κανένα  σχόλιο

-κ. Κ.Μαραγιάννης: «To θέμα είναι επουσιώδες , θα απαντήσουμε διπλωματικά»

-κ. Θ. Κασόλας: «Nα έρχεται ο Πρόεδρος οποιασδήποτε Κοινότητας και να επιβάλλει να συζητηθεί χωρίς να υπάρχει τέτοιο θεσμικό πλαίσιο ,αυτό δεν στηρίζεται πουθενά. : Δεν λέω ότι οι πρόεδροι πληρώνονται έξοδα. Δεν ενδιαφέρει τον πρόεδρο του Πέρκου αν θα γίνει ο δρόμος Διασελλάκι-Πέρκος;»

– κ. Ι. Παπαθανασόπουλος  «Πάνε και κάνουν κρυφά συμβούλια και βγάζουν ανακοινώσεις. Δεν μπορεί να μας το παίζει λαγός ο κ. Τσάμης και να μην παρευρίσκεται στο συμβούλιο και να έχει και απαιτήσεις. Για τους λόγους διαγραφής μου συμφώνησαν οι πρόεδροι!!!!!!»

– κ. Α. Πριόνας «Θεωρώ ότι μια αίτηση που κάνει ο κ. Τσάμης μας προσβάλει όλους και διερωτάται μήπως οι πρόεδροι δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους».

–  κ. Ι. Τριανταφυλλάκης: «Οι πρόεδροι θέλουν να συζητούνται πρώτα τα θέματα τους για να σηκωθούν να φύγουν»

5)  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 22ας   ΙΑΝ. 2018

Είχα προβληματισθεί αν θα έπαιρνα το λόγο για να απαντήσω στα όσα διαδραματίσθηκαν στην προηγούμενη εν τη απουσία μου συνεδρίαση αν πάλι ο μονίμως φωνασκών κ. Παπαθανασόπουλος , ο οποίος με την ανοχή του προεδρείου έχει μετατρέψει το συμβούλιο σε καφετέρια δεν μας προκαλούσε αποκαλώντας μας λασπολόγους με λεκτική επίθεση σε έναν πρόεδρο άλλης Κοινότητας. Ζήτησα τον λόγο επι προσωπικού  αφού μίλησαν πρώτα όλοι οι σύμβουλοι κατά τον κανονισμό , μου τον έδωσε ο κ. Μαραγιάννης και πριν αρθρώσω λέξη μου τον αφήρεσε επειδή με διέκοψε δευτερολογώντας πάλι ενας σύμβουλος με την αιτιολογία ότι έπρεπε να μιλήσω πρίν!!! Αν και αποχώρησα ο κ. Παπαθανασόπουλος συνέχισε λεκτικά επι άλλου θέματος να επιτίθεται στους προέδρους χωρίς να τον επαναφέρει στην τάξη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αν κατά το Συνταγματικό Δίκαιο η ελευθερία της έκφρασης χαρακτηρίζεται ως η κορωνίδα των κλασσικών ατομικών δικαιωμάτων., σίγουρα στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει επίλογος. Ο επίλογος θα γραφεί με τη λήξη της δημοτικής θητείας ,όταν θα κριθούμε όλοι. Εμείς από τις μικρές τοπικές κοινωνίες και κάποιοι σύμβουλοι επίσης από το σύνολο του Δήμου. Μέχρι τότε υπάρχει ακόμη καιρός να αντιληφθούν κάποιοι ότι η εποχή με τα παλαιοκομματικού τύπου τερτίπια έχει παρέλθει.  Φυσικά και θα λέμε την άποψη μας όσο κι αν  ενοχλεί κάποιους και όταν μας το απαγορεύουν υπάρχει και το δημόσιο βήμα. .Θάπρεπε όμως στοιχειωδώς να γνωρίζουν κάποιοι ότι όταν στρέφονται εναντίον των προέδρων δεν κάνουν ζημιά σε εμάς, γιατί είμαστε περαστικοί και οι βλέψεις μας περιορίζονται μόνο για τα χωριά μας- αυτό θα  αποδειχθεί και στο μέλλον- κι όχι για κεντρικά ψηφοδέλτια. Πρωτίστως όμως προσβάλουν τους ίδιους τους κατοίκους, αυτούς που αύριο οι ίδιοι  θα ζητάνε με περίσσιο θράσος και έλλειψη μνήμης την ψήφο τους.

Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας Πέρκου*

Οποιος θέλει να  δεί  τα βίντεο είναι στη διάθεση του

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 29ης ΣΕΠ. 2017   https://youtu.be/Sn_Lkr-T8Vg

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ    https://youtu.be/ULs55ILTluc

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.