Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Οι “πόρτες” της Τριχωνίδας: υποδομές σε απαξίωση, άρδευση σε κίνδυνο (βίντεο-φωτό)

Οι “πόρτες” της Τριχωνίδας: υποδομές σε απαξίωση, άρδευση σε κίνδυνο (βίντεο-φωτό)

Σοβαρό ως γνωστόν πρόβλημα για την άρδευση της Μακρυνείας έχει προκύψει εξαιτίας της χαμηλής στάθμης της λίμνης Τριχωνίδας που δεν επιτρέπει την άντληση του νερού από το Αντλιοστάσιο Β1 στη θέση Μαραθιάς.

Η στάθμη της Τριχωνίδας είναι σε οριακό σημείο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης απορροής προς την Λυσιμαχία η οποία εν μέρει προκαλείται από τη μη λειτουργία των θυροφραγμών ελέγχου των νερών.

Επί της ουσίας φταίει η παλαιότητα και η απαξίωση των υποδομών της διώρυγας που συνδέει τις δύο λίμνες και η χρόνια αδράνεια των αρμοδίων ενώ καταγγέλλεται και η λειτουργία μη εγκεκριμένης παρακαμπτήριας τάφρου ( by-pass) η οποία διοχετεύει τεράστιες ποσότητες νερού συνεχούς ροής από την Τριχωνίδα προς την λίμνη Λυσιμαχία.

Αξιοσημείωτο μάλιστα πως μέρη των συστημάτων που ρυθμίζουν τη στάθμη τόσο μεταξύ των δύο λιμνών, όσο και στις εκβολές του Αχελώου, έχουν κλαπεί με αποτέλεσμα να καταστούν δυσλειτουργικά.

Για τις “πόρτες” της Τριχωνίδας ανήρτησε εικόνες ο Γιάννης Γιαννακόπουλος . Οι πρώτες πέντε έχουν ληφθεί πριν από 20 χρόνια όταν το σύστημα λειτουργούσε κανονικά. Φαίνονται οι εγκαταστάσεις σε καλή κατάσταση και η διώρυγα πριν και μετά τις πόρτες (προς τη Τριχωνίδα και την Λυσιμαχία αντίστοιχα).

Οι υπόλοιπες τέσσερις είναι σημερινές που δείχνουν τις εγκαταστάσεις σε άθλια κατάσταση και λεηλατημένες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενεργοποιηθούν.

“Το ερώτημα είναι: το σύστημα δεν ήταν φυλασσόμενο και πέρα από αυτό κανείς από τους περιοίκους δεν αντιλήφθηκε την καταστροφή που έγινε;
Δυστυχώς η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται όπως έγινε με το Νοσοκομείο Αγρινίου κλπ κλπ.Θεωρώ ότι η ευθύνη είναι συλλογική… δυστυχώς”, σχολιάζει ο κ.Γιαννακόπουλος.

Η κατάσταση σήμερα :

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. πητερ στρομ

    Δεν πειράζει. αρκεί που έχουμε λεφτά για ηλεκτρονική στάθμευση και φανφάρες για το πόπολο . κοιμηθήυε ήσυχοι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.