Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη και πως θα προφυλαχθείτε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γρίπη και πως θα προφυλαχθείτε

Την προηγούμενη εβδομάδα κατεγράφησαν 21 θάνατοι, ενώ τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 173.

Αυξημένη καταγράφεται η δραστηριότητα της γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας ανησυχία όσον αφορά τόσο την έντασή της όσο και τη διάρκεια. Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ στη δημοσιότητα κατέγραψαν 39 νεκρούς συνολικά από τον Οκτώβριο, εκ των οποίων οι 21 έχασαν τη ζωή τους στο χρονικό διάστημα της τελευταίας μίας εβδομάδας. Στο μεταξύ, ένας 33χροιος κατέληξε χθες στη Ρόδο Από τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης και σε συνδυασμό με εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα, να του προκάλεσε επιπλοκές που τον οδήγησαν στο θάνατο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 173, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αυτών (165) νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Εξ’ αυτών το 75% των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ήταν υψηλού κινδύνου, ενώ το 25% δεν είχε κάποιον άλλο επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία του.

Ανησυχητικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες παραμένουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους ασθενείς που νόσησαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε απόλυτους αριθμούς, από τα 173 κρούσματα, μόλις οι 24 ασθενείς είχαν εμβολιαστεί, δηλαδή το 15% αυτών. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΝΟ, το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό έχει αυξηθεί, όμως και πάλι παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι έγκυες και οι γυναίκες αμέσως μετά τον τοκετό που θηλάζουν.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για την πορεία της γρίπης

Ύφεση του φαινομένου εκτιμάται ότι θα προκύψει από τις επόμενες εβδομάδες, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Τσακρή, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN την Πέμπτη, το ενδημικό κύμα της γρίπης κορυφώθηκε απότομα, ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Η διαχρονική παρακολούθηση της γρίπης στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ η κορύφωσή της καταγράφεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Ο κ. Τσακρής τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, υπογράμμισε όμως ότι η αποτελεσματικότητά του εμβολίου έχει καταγραφεί ότι αγγίζει το 70%.  “Πάνω από το 85% των ασθενών ήταν ανεμβολίαστοι. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φέτος αγγίζει το 70%, όμως ειδικά στους ηλικιωμένους, αυτό το ποσοστό μειώνεται. Γι’ αυτό και πολλές φορές, προτείνεται και η χορήγηση δεύτερης δόσης”, σημείωσε

Πώς να προφυλαχθείτε από τη γρίπη

Σύμφωνα με τον Τσακρή, “τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ θορυβώδη. Υψηλός πυρετός έντονη καταβολή, αρθραλγίες, έντονος πονοκέφαλος και ξερόβηχας”.

Με το που εντοπισθούν τα παραπάνω συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς να απευθυνθεί στον γιατρό του. Αν και η επιδημία φαίνεται να βρίσκεται στο peak της, πέραν του εμβολιασμού που είναι απαραίτητος, είναι σημαντικό οι πολίτες να μπορούν να πληρούν την ατομική τους υγιεινή, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να παραμένουν σπίτι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε οδηγίες σχετικά με προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης:

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:

– Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

– Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι

– καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

– τακτικό πλύσιμο χεριών

– βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

– όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.